Ukraina «bygger opp momentum» i gjenerobringen av Kherson, melder britisk etterretning

Det ukrainske forsvaret gjør betydelig fremskritt i kampen om å gjenerobre den viktige havnebyen Kherson, ifølge britisk etterretning. Amerikansk-leverte raketter skal ha satt flere broer til byen ut av spill.

Antonovskyj-broen i fugleperspektiv. Under renner elven Dnipro. Broen ble ødelagt av ukrainske missiler tidligere i juli. Tirsdag ble den truffet på nytt og denne gangen satt helt ut av spill.

I går satte ukrainske artilleri Antonivskyj-broen ut av spill. Den 1,4 kilometer lange broen går over elven Dnipro og spiller en sentral rolle i å forsyne russiske styrker i Kherson.

Den er én av to broer som forbinder havnebyen med østbredden av elven (se kart lenger ned). Også den andre broen skal være truffet av ukrainsk artilleri, melder BBC.

Torsdag morgen melder britisk etterretning at Ukraina «bygger opp momentum» i gjenerobringen av Kherson.

Dette støttes av oberstløytnant Palle Ydstebø, sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen.

– Krigen ser nå ut til å dreie i Ukrainas favør, og den første skikkelige indikatoren vil være om de klarer å ta kontroll over Kherson. Det blir hardt og krevende, men det er retningen det går i nå.

Det ukrainske forsvaret meldte onsdag at de i tillegg har ødelagt et russisk ammunisjonslager, artilleri og annet militært utstyr i Kherson-regionen. Ifølge nyhetsbyrået AP hevder de å ha drept 51 russiske soldater i angrepene. Dette er ikke bekreftet fra russisk hold.

Russiske styrker kuttes av

Antonivskyj-broen står fortsatt, men skadene etter rakettangrepene skal ha gjort den ufremkommelig.

Britisk etterretning beskriver de russiske styrkene stasjonert vest for broen som «svært sårbare».

Tungt og seigt

Ydstebø mener det vil være et stort nederlag for Russland å miste kontrollen i Kherson. Selv om det i skrivende stund ser ut til at Ukraina gjør fremskritt, kan det ta tid før de klarer ta tilbake byen.

– Disse vendepunktene er tunge og seige, og vi vet ikke hvor lang tid det vil ta. Det kan ta måneder. Det kan drøye til over nyttår, sier han.

– Men jo lengre tid som går, dess sterkere virker sanksjonene på Russland, og jo større mulighet har Ukraina til å holde initiativet. Dette gitt at den vestlige støtten vil være på tilsvarende nivå, sier han.

Hvis Ukraina klarer å ta tilbake byen Kherson, vil de også få kontroll over sør- og østbredden av elven. Dermed kan de true landforbindelsen til Krym. Dette tror Ydstebø kan være viktigere strategisk enn selve Kherson by.

– Vi skal stå for gjenoppbyggingen

– Vi gjør alt vi kan for at okkupantene ikke har noen logistisk mulighet til å bli i landet vårt, sa Volodymyr Zelenskyj i en video-tale i natt, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Broen vil bli bygd opp igjen. Men det er vi som skal stå for gjenoppbyggingen, sa han i talen.

Ydstebø tror Ukraina vil fortsette å presse på Kherson, og sakte, men sikkert jobbe seg inn.

– Hvis Russland trekker større styrker vekk fra andre deler av landet, kan det hende de blir så svake at Ukraina kan åpne en offensiv der.

Kherson blir viktig uansett hvilken strategi Ukraina går for, mener Ydstebø.

Betydningsfull

Om russerne mister Kherson, vil det ifølge britiske etterretning kraftig svekke Russlands forsøk på å fremstille okkupasjonen som en suksess.

Byen i Sør-Ukraina var den første byen som falt til russiske styrker etter invasjonen, skriver BBC. Britisk etterretning betegner byen som den politisk mest betydningsfulle under russisk kontroll.

Kherson hadde før krigen 290.000 innbyggere.

Den russisk-innsatte administrasjonen i byen skal den siste tiden ha planlagt en folkeavstemning om å formelt bli en del av Russland, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Tass.

Ferger og flytende broer

Til det russiske nyhetsbyrået RIA sier nestleder for byadministrasjonen i Kherson at ferger skal settes inn for å sikre forbindelse over Dnipro til Kherson. I tillegg vil flytende, midlertidig broer bli bygd.

Disse skal sikre nødvendige etterforsyninger til de russiske styrkene i byen. Dette tror ikke Ydstebø er hensiktsmessig i lengden.

– Det fungerer, men det har liten kapasitet og det er krevende å vedlikeholde. For det er en ganske stor elv, dette, både i bredde og med vannføring.

Et missil skytes ut fra en M142 HIMARS på ukjent sted i Ukraina den 24. juni.

Amerikanske raketter

Langdistansemissilene som er blitt brukt i angrepene, er levert av USA. De avfyres fra det mobile våpensystemet HIMARS.

Hver HIMARS kan utstyres med seks raketter og har en rekkevidde på 80 kilometer. Etter at USA 1. juni besluttet å sende fire HIMARS-systemer, har de ukrainske styrkene fått muligheten til å bombe russiske posisjoner bak frontlinjen.

– HIMARS-systemene har gjort det mulig å svekke den russiske kampkraften ved å ødelegge for forsyninger og, nå sist, kommunikasjonslinjer, sier Palle Ydstebø.

Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu har gitt de russiske styrkene beskjed om at det nå er en prioritet å ødelegge Ukrainas HIMARS.