Russiske styrker fortsetter å rykke frem i Øst-Ukraina

Russiske styrker har gjort ytterligere fremskritt i Donbas-regionen øst i Ukraina, ifølge den ukrainske generalstaben. Russlands utenriksminister gir uttrykk for at de ikke har noen planer om å stoppe der.

Ukrainske soldater fotografert i Pokrovsk 8. juli. Byen er nå under russisk angrep.

De russiske styrkene har utført flere angrep mot byer og landsbyer tirsdag, blant annet i Slavjansk og Pokrovsk, heter det i en oppdatering fra den ukrainske generalstaben tirsdag kveld.

Pokrovsk ligger ti kilometer øst for det viktige transportknutepunktet Bakhmut i Donetsk fylke. Forsvarslinjen mellom Siversk, Soledar og Bakhmut er den siste som beskytter de ukrainsk-kontrollerte byene Slavjansk og Kramatorsk.

Ifølge lokale myndigheter skal et angrep i Kramatorsk ført til at én person ble drept tirsdag, skriver AFP.

Tusenvis av sivile drept

Russland gikk til fullskala angrepskrig mot Ukraina i februar, og har nå kontroll over rundt 20 prosent av ukrainsk territorium. Russerne har drept tusenvis av sivile og utradert hele byer og landsbyer med massive artilleriangrep.

Amerikansk etterretning mener at Russland planlegger en annektering av områdene de kontrollerer i Ukraina, slik de gjorde med Ukrainas Krym i 2014, melder BBC.

Det sier John Kirby. Han er talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Han sier videre at dette kan gjøres ved at det gjennomføres manipulerte folkeavstemninger allerede i september.

– Annektering med makt er et grovt brudd på FN-pakten, og vi vil ikke la det skje ubestridt eller ustraffet, sier Kirby.

Russland har igangsatt en omfattende propagandaoperasjon i områder de kontrollerer i Ukraina. I utbombede Mariupol sender TV-lastebiler propaganda fra russisk statlig fjernsyn i gatene.

Aftenposten dokumenterte i 2014 hvordan stemmejuks ble brukt for å legitimere den russiske overtakelsen av Krym.

Utenriksminister hinter om annektering

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har nå kommet med uttalelser som underbygger de amerikanske påstandene.

Han gir uttrykk for at Russlands mål ikke lenger bare er å «frigjøre» Donbas.

– Nå har geografien endret seg. Det er ikke bare Donetsk og Luhansk. Det er også Kherson-regionen, Zaporizjzja-regionen og en rekke andre territorier. Det er en pågående prosess, sier Lavrov, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Russland utenriksminister Sergej Lavrov gir uttrykk for at Russland vil ta kontroll over mer av Ukraina.

Han sier også at de ikke vil «tillate» at Ukraina mottar våpen som «utgjør en trussel mot våre territorier».

Ukraina har de siste månedene fått leveranser av ulike vestlige våpen, men regjeringen i Kyiv har gjentatte ganger sagt at de trenger mer tunge våpen for å kunne slå tilbake mot Russland.

Aftenposten omtalte tidligere denne uken hvordan Natos generalsekretær oppfordret vestlige land til å gjøre mer for å hjelpe Ukraina i kampen mot den russiske krigsmaskinen.

– Dette er en suveren europeisk stat med over 40 millioner innbyggere som blir brutalt angrepet av en stormakt, Russland, minnet han om.

Dette bildet er frigitt av russiske myndigheter og skal vise russisk artilleri som skyter mot et mål i Ukraina tidligere i sommer.

Frankrike sender flere artillerikanoner

Frankrike varsler nå at de vil sender ytterligere seks Caesar-kanoner til Ukraina, opplyser den franske utenriksministeren.

Tidligere er tolv kanoner av denne typen, en 155 millimeters haubits kjent for sin presisjon og mobilitet, levert til det krigsherjede landet. Denne uken er ytterligere seks kanoner på vei, sa utenriksminister Catherine Colonna i en senatshøring tirsdag.

– Selv om vi kommuniserer aktivitetene våre sjeldnere enn andre, slutter Frankrike fullt opp om å hjelpe. Vi har tatt et valg om å ikke snakke om alle militære bidrag, forklarte Colonna.

Frankrike sender også Milan panservernraketter, og forsvarsminister Sebastien Lecornu sa i juni at landet har sendt et betydelig antall pansrede personellkjøretøy.