Verden

Titusener evakuert fra branner i USA – mange hundre hjem har brent ned

Titusener av mennesker er evakuert fra skogbranner som herjer nær Denver i delstaten Colorado i USA. Hundrevis av boliger er tatt av flammene.

Brannene i delstaten Colorado i USA startet sent på ettermiddagen lokal tid. Dette bildet er tatt i Superior, en forstad nordvest for Denver.
  • Per Magnus Nordrum Riseng
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Minst 500 hjem, i tillegg til et kjøpesenter og et hotell, er bekreftet ødelagt i flammene. Seks personer er så langt sendt til sykehus, melder Denver Post.

Noen av brannene i området ble utløst av strømledninger som falt ned under kraftig vind og antente kraftige gressbranner. Disse har spredt seg utover et område på minst seks kvadratkilometer.

Røyk dekker horisonten på dette bildet fra Superior, en forstad til Boulder.

Vinden beveger seg i opptil 177 kilometer i timen. Den kraftige vinden ga mye næring i form av oksygen til brannene og driver disse fremover med voldsom fart.

– Nødetatene kan bare løpe foran denne brannen og forsøke å få folk ut av veien, sier sheriff Pelle ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er ingen tegn på at brannen vil gi seg med det første.

– Slutten vil ikke komme før vinden løyer, sier Pelle.

En video tatt av det lokale politiet viser et av nabolagene som i flammer:

Hele nabolag rasert

Brannen startet sent på ettermiddagen lokal tid, tidlig natt til nyttårsaften norsk tid. Colorado ligger åtte timer bak Norge.

21.000 innbyggere i byen Louisville ble beordret evakuert. Det samme gjelder 13.000 innbyggere i nabobyen Superior.

De to byene ligger om lag 32 kilometer nordvest for Denver, og brannene er godt synlige fra delstatshovedstaden.

På satellittbilder fra Maxar Technologies ser man hvordan branner har rasert hele nabolag i Superior, en forstad som ligger like nordvest for Denver.

Flere branner gir økte utslipp gir flere branner...

Flammene får god hjelp av et rekordtørt halvår i Denver og området rundt, med usedvanlig lite snø.

Infernoet i Colorado runder av et år der gress- og skogbranner har ført til rekordstore utslipp av klimagasser. Store branner i blant annet USA, Sibir, og Tyrkia førte til utslipp av 1,76 milliarder tonn CO2, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus. Det er dobbelt så mye som Tysklands årlige utslipp.

Utslipp som bidrar til et tørrere og varmere klima, som igjen legger forholdene til rette for flere branner.

– Vi har sett store regioner oppleve intens og forlenget skogbrann-aktivitet. Tørrere og varmere regionale forhold i et klima i endring har gitt økt brennbarhet og brannfare i vegetasjon, sa Copernicus-forsker Mark Parrington til The Guardian tidlig i desember.

Les mer om

  1. USA
  2. Denver
  3. Brann