Joe Biden innfører vaksinepåbud. Det kan omfatte 100 millioner amerikanere.

Alt ligger til rette for et politisk og juridisk bikkjeslagsmål om Joe Bidens nye påbud om vaksiner. Nesten én av tre amerikanere omfattes av de nye kravene.

USAs president Joe Biden tok av seg munnbindet før han langet ut mot den uvaksinerte minoriteten da han talte fra Det hvite hus torsdag.

Hver dag dør nå 1500 amerikanere av viruset. Antallet har økt kraftig den siste tiden. President Joe Biden er lut lei av skepsisen mot vaksiner og innfører nye påbud. Disse kan omfatte så mange som 100 millioner av 330 millioner amerikanere.

Svaret fra det andre partiet er tydelig og ganske unisont: Vi sees i retten.

De nye kravene er de mest omfattende grepene Biden har tatt i bruk mot pandemien siden han i januar tok over som president.

Biden holdt tale fra Det hvite hus sent torsdag kveld norsk tid. Der refset han i krasse ordelag de om lag 80 millioner amerikanerne som ennå ikke har vaksinert seg. USA har i måneder hatt svær god tilgang på vaksiner. Oppfordringer om å ta sprøyten har heller ikke manglet.

– Vi har vært tålmodige, men vår tålmodighet er tynnslitt. Deres nekting har kostet oss alle dyrt, sa Biden. Han la til at den uvaksinerte minoriteten «kan gjøre stor skade».

– Vi sees i retten

Blant dem som reagerer kraftig er republikanske guvernører.

– Sør-Dakota vil stå opp for frihet. Joe Biden, vi sees i retten, er svaret fra guvernør Kristi Noem.
Guvernør Brian P. Kemp i Georgia er også opprørt.

– Jeg vil forfølge alle juridiske muligheter delstaten Georgia har for å stoppe dette åpenbare maktovergrepet, uttaler Kemp.

– Texas jobber allerede med å stoppe dette forsøket på å rive til seg makten, sier guvernør Greg Abbott.

Ronna McDaniel leder Det republikanske partikontoret. Hun sier hun er for vaksiner, men mot påbud. Også hun lover søksmål.

– Joe Biden sa til amerikanere da han ble valgt, at han ikke ville innføre påbud om vaksiner. Han løy. Nå må småbedrifter, arbeidere og familier over hele landet betale prisen, sier McDaniel i en uttalelse.

Gjelder alle i staten

Dette er Bidens nye grep:

  • Ansatte i alle bedrifter med flere enn 100 ansatte. Hvis ikke selskapet sørger for vaksine, må ansatte testes hver uke. Dette kan angå 80 millioner.
  • Helsearbeidere som jobber steder som får offentlig støtte. Det er omtrent 17 millioner. Blant annet gjelder det alle sykehjem.
  • I tillegg skal alle som jobber for USAs stat vaksineres. Det gjelder også innleid arbeidskraft.
  • Guvernører bes om stille krav til ansatte i skolene. Her vil responsen trolig variere sterkt etter partiskiller.
  • Biden ber arrangører av store samlinger om å kreve vaksine eller negativ test av gjestene. Han tenker på forestillinger, konserter og idretten.
Lege William Dittrich sjekker tilstanden på en covid-pasient på St. Luke’s Boise Medical Center i Idaho. Halvparten av pasientene på intensiven har covid og ingen av dem er vaksinert.

Økt smitte

For kun to måneder siden kunngjorde Biden at USA hadde ristet av seg koronaviruset. Nå opplever landet en smitteøkning på rundt 300 prosent, to og en halv ganger flere sykehusinnleggelser og nærmere dobbelt så mange koronarelaterte dødsfall som på samme tid i fjor.

Hittil har omtrent 656.000 amerikanere dødd av covid. Det er nesten like mange som er drept i kamp for landet i alle kriger siden 1775.

Veksten i smitte og dødsfall skjer til tross for at mer enn 208 millioner amerikanere er vaksinert med minst én dose. USA var tidlig ute med å vaksinere mange, men farten stoppet etter hvert opp. 65 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert. I Norge har til sammenligning 80 prosent av dem over 18 år fått to doser.

– Vi er inne i en tøff periode, og den kan vare en stund, sier Biden om koronastatusen i landet.

Skjerper bøter for reisende med fly

Etter mange måneder med kampanjer for å øke oppslutningen om vaksiner, gir Biden uvaksinerte skylden for den voldsomme økningen i smitte.

– Dette handler ikke om frihet eller personlig valg. Det handler om å beskytte deg selv og dem rundt deg, mennesker du jobber med og folk du bryr deg om – de du er glad i, sa Biden.

Biden vil også doble boten for flypassasjerer som nekter å bruke munnbind. Personer som ikke oppfyller kravet til bruk av munnbind på føderal eiendom, skal også få svi økonomisk. Lovbrytere risikerer da fra 5000 til 10.000 kroner. Blir de tatt på ny, kan boten ende på 10.000 til 30.000 kroner.

Biden refset reisende som plager kabinpersonell.

– Bryter du reglene, må du regne med å betale. Og forresten: Vis litt respekt, sa han.

Trump jr. fyrte løs

Intet tyder på at debatten vil legge seg med det første. Donald Trump jr. rykket ut på Twitter før nyheten om påbud var bekreftet og spurte på om USA fortsatt er et fritt land.

Han fyrte senere av følgende bredside:

«I Bidens USA blir borgere som tar et personlig medisinsk valg som Joe Biden er uenig i, snakket nedlatende til. De blir skilt ut fra samfunnet og får ikke lov til å forsørge sine familier. Samtidig blir uvaksinerte som kommer ulovlig over grensen, tatt imot med åpne armer!!!».