Verden

Afrikas Taliban terroriserer millioner i Nigeria

Den ekstreme islamistgruppen kidnappet over 200 jenter fra en skole i Nigeria. Krigen mot terrorgruppen Boko Haram har utviklet seg til å bli en av verdens grusomste konflikter. Tusener er drept, hundretusener er på flukt, og fire millioner mennesker er rammet.

Cirka halvparten av de 276 jentene som ble kidnappet av Boko Haram ble vist frem i en video som gruppen offentliggjorde i mai.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
50.000 mennesker har flyktet fra Nigeria til Niger på grunn av krigen mot terrorgruppen Boko Haram.
Didi Howagarba forteller at mannen hennes ble skutt av væpnede menn som angrep landsbyen hennes om natten.
Isofo ble rekruttert inn i en selvforsvarsgruppe som skulle forsvare landsbyen han bodde i mot Boko Haram. De var bare utstyrt med stokker, kniver og pil og bue og var sjanseløse da Boko Haram angrep med atuomatvåpen og granatkastere.
Blinde Zenabo Mele reiste fra Nigeria fordi det ikke lenger var folk ute i gatene i byen hun bodde i i Nigeria som hun kunne tigge om penger fra.
Militæret jaget meg fra jorda mi og angrep bydelen der jeg bodde, sier 60 år gamle Bashir Madou. Han flyktet med tre koner og 19 barn.
Mohammadu Kiari forteller at to av vennene hans ble drept i det nigerianske militærets varetekt.
Sjåføren Dotia Abdu (52) mistet levebrødet da Boko Haram brente bilen hans under et angrep på landsbyen hans i Nigeria. Nå er han flyktning i Niger.
De 31 flyktningene og fastboende på dette bildet må få plass i fem små rom. Husene har jordgulv, ingen elektrisitet og ofte ingen møbler.
Fasoma Sale er flyktning i grensebyen Bosso i Niger. Hennes svigersønns far ble drept da landsbyen hennes ble angrepet av Boko Haram. Han brant inne i butikken sin.
Sala Mato Ali bor sammen med 15 flyktninger i et trekkfullt skur de har fått fra FNs høykommissær for flyktninger.
- Vi har nektet Boko Haram et fristed nordøst i Nigeria, sier generalmajor Chris Olukolade, talsmann ved det nigerianske forsvarets hovedkvarter.
- Situasjonen i Nigeria kan bli mye verre, sier Robert Piper, som er koordinator for FN-organet OCHAs nødhjelpsarbeid i Sahel-landene.

De siste dagene har kidnappingen fått enorm oppmerksomhet på sosiale medier. USAs førstedame Michelle Obama er blant dem som har latt seg avbilde med en plakat med Twitter-emneknagg #Bringbackourgirls.

Skjebnen til de kidnappede jentene dominerer nå nyhetsbilde i USA.

Les også:

Les også

Nå kaster hun seg inn i kampen

Forsvarer seg med pil og bue

Klokken er halv ett, natt til en lørdag midt i februar. Roen har senket seg over Tsjadsjøen, innsjøen som er delt mellom de fire landene Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun. Sjøen er en av Afrikas største og gir livsgrunnlag til 30 millioner mennesker. På de mange øyene bor det titusener av mennesker, og på den nigerianske øya Madai sover 3000 familier.

De skal snart bli forstyrret.

30 år gamle Isofo er blitt rekruttert inn i det lokale borgervernet. Det sørget hæren for. Oppgaven er å forsvare øya og landsbyen mot Boko Haram, den fryktede nigerianske gruppen som med svært brutale midler forsøker å tvinge det halvt kristne landet til å innføre et strengt muslimsk styre.

Isofo vet at borgervernet er dårlig forberedt. De har ikke noe annet å forsvare seg med enn kniver, stokker og pil og bue. Det kommer til å gå svært dårlig konfrontert med Boko Harams automatvåpen og granatkastere.

Panikk

Så brytes stillheten på Madai av skuddsalver og eksplosjoner. Ropene: «Allah’u Akbar» gjaller ut. Alle skjønner at det er Boko Haram som angriper.

De få soldatene og politifolkene som er i byen blir raskt enten drept eller flykter. Hus settes i brann, og panikken er raskt et faktum. Isofo skjønner at han må flykte for å berge livet og kaster seg i sjøen. Han svømmer i en halv time for å nå den nærmeste øya. Flukten fortsetter mot den neste øya, og en ny svømmetur på en time. En tredje svømmetur må til før han når en av øyene som befinner seg på Nigers side av innsjøen. Mange forsøker den samme flukten, og et ukjent antall drukner. Mange av dem er kvinner og barn.

På øya gjemmer den religiøse lederen Garma Mai Farin seg bak et tre sammen med sine to små barn, som bare er tre og fem år gamle. I løpet av de to timene angrepet varer er han vitne til at alle de 3000 husene i landsbyen blir ødelagt av flammene.

Etter at angriperne har reist, våger Garma Mai Farin og de to små barna seg frem. Det er døde mennesker over alt, på bakken og flytende i vannet. Senere anslår han antallet drepte til over 100, ifølge en rapport fra de stedlige representantene i Niger for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Artikkelen fortsetter under videoen.

Tusener evakuert

Neste dag kommer Isofo seg tilbake til øya for å se etter kona og de tre barna deres. Heldigvis finner han dem i live, men han teller 52 døde mennesker, forteller han senere til Aftenposten. 10 av dem er venner av ham. Syv er soldater fra den nigerianske hæren.

Isofo (30) måtte svømme for livet på Tsjadsjøen da Boko Haram angrep landsbyen hans på en av øyene i innsjøen. 3000 familier ble jaget på flukt.

I løpet av de neste fire dagene blir 10.000 mennesker evakuert. Noen reiser til Tsjad eller en annen by i Nigeria, mens 5445 personer blir registrert som flyktninger på en av Nigers øyer av UNHCR.— Det er ingen mennesker på Madai lenger, bekrefter Issa Adizatou fra International Rescue Commission (IRC), en av organisasjonene som hjelper flyktninger i Niger.

Flyktningene fra øya Madai og naboøya Mari, som blir angrepet av Boko Haram den 3. mars, utgjør en av de største gruppene med flyktninger som er kommet til Niger i løpet av det siste året. Nigerias myndigheter innførte unntakstilstand i de tre nordøstlige delstatene i mai fjor. Drapene på over 100 mennesker er et av de mest alvorlige angrepene Boko Haram har stått bak, men massakren, og hærens manglende evne til å avverge den, er i svært liten grad blitt omtalt av den nigerianske hæren. Hendelsen er knapt blitt nevnt i internasjonale medier.

Generalmajor Chris Olukolade er talsmann for det nigerianske forsvarets hovedkvarter.

Talsmann for det nigerianske forsvarets hovedkvarter, generalmajor Chris Olukolade, sier han ikke kjenner til hvor mange som ble drept under angrepet på Madai.Han mener likevel at de har lykkes med sin strategi, i den forstand at de ifølge ham nekter terroristene et fristed.

Les mer:

Les også

De måtte flykte fra Boko Haram

Flyktningestrømmen øker

Men Boko Harams myrderier bare fortsetter og flyktningestrømmen tiltar. De siste par ukene har bombeangrepet som krevde minst 71 menneskeliv i hovedstaden Abuja den 14. april og kidnappingen av over 200 jenter fra en skole i delstaten Borno samme dag vist at Boko Haram er alt annet enn utslått.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tusenvis av flyktninger fra Nigeria er blitt tatt imot i landsbyene som ligger rett over grensen i nabolandet Niger.

Mens 35.000 flyktet til Niger i løpet av hele 2013, rømte 15.000 mennesker til Niger i løpet av de tre første månedene i år, viser tall fra UNHCR. I selve Nigeria er 300.000 mennesker internt fordrevne, ifølge myndighetenes tall. FNs organ for nødhjelp i Sahel, regionen sør for Sahara som den nordlige delen av Nigeria er en del av, regner med at 4,2 millioner mennesker er rammet, blant annet i form av matusikkerhet.— Og det er dessverre potensial for at situasjonen kan bli mye verre, sier Robert Piper, som er spesialutsending for FNs nødhjelpsorgan OCHA i Sahel.

Vennene ble skutt

Den nigerianske hærens maktbruk ser faktisk ut til å forverre situasjonen. Det viser både intervjuene Aftenposten har gjort med flyktninger i Niger og det kartleggingsarbeidet som er blitt gjort av både FN og menneskerettighetsgruppen Amnesty International.

Guvernør Murtala Nyako i delstaten Adamawa, en av delstatene der det er unntakstilstand, hevder at mesteparten av volden i nordøst blir begått av milits og soldater som opererer på vegne av nigerianske myndigheter. Like ofte som man hører flyktninger fortelle om angrep fra Boko Haram, fortelles det om trakassering, trusler, skyting mot sivile og drap på mennesker som uten grunn blir arrestert av den nigerianske hæren.

Les mer:

Les også

- Muslimene skal straffes

— Jeg var på besøk hos onkelen min i Nigeria, forteller Mohammadu Kiari (30), som er fra Niger, men som i likhet med mange andre i regionen har slektninger på begge sider av den niger-nigerianske grensen.

Mohammadu Kiari (30) er fra Niger. Han forteller at da han besøkte onkelen som bor i Nigeria ble han helt uten grunn arrestert sammen med to nigerianske menn. Fordi han er fra Niger ble han sluppet løs igjen. De andre to ble drept av militæret i løpet av et døgn, hevder han.

— Vi satt utenfor huset hans i Malamfateri og drakk te den 4. mars, og så kom det noen soldater og arresterte oss. Jeg hadde papirer på at jeg var fra Niger og fikk gå, men de to andre mennene, som var nigerianere, ble arrestert.Mohammadu kom seg til Niger allerede samme natt, livredd for å bli arrestert igjen, men i grensebyen Bosso fikk han neste dag nytt om hva som hadde skjedd med kameratene. - Familiene deres hadde oppsøkt militærleiren for å få mennene løslatt, men fikk beskjed om at begge var døde. De var blitt skutt.

- Propaganda

Talsmannen for det nigerianske forsvarets hovedkvarter, generalmajor Olukolade, benekter på det sterkeste at nigerianske soldater står bak utenomrettslige henrettelser. Han sier soldatene trenes opp til ikke å bryte krigens regler og menneskerettighetene.

Amnesty International hevdet i en rapport fra 2012 at hundrevis av fanger ble utenomrettslig henrettet. Den 14. mars i år skal det ha skjedd igjen. Boko Haram angrep et fengsel i en militærforlegning i Maiduguri for å få fangene ut. Da militæret fikk kontroll på situasjonen, ble 600 rømlinger som igjen var blitt tatt til fange beordret til å legge seg ned på bakken, før de ble summarisk henrettet av de nigerianske sikkerhetsstyrkene, opplyser øyenvitner til Amnesty International. Organisasjonen har bedt om en internasjonal granskning.

Generalmajor Olukolade hevder påstanden om drap på 600 mennesker er løgn.

— Disse påstandene er propaganda fra terroristenes intellektuelle støttespillere. Vi skal etterforske påstandene som er rettet mot oss.

Bashir Madou flyktet fra Nigeria med sine tre koner og 19 barn.

I Niger treffer vi også den 60 år gamle nigerianeren Bashir Madou. Han er kommet til den lille grensebyen Maine Soroa i Niger med sine tre koner og 19 barn. Tre av dem, tilsynelatende jevngamle barn som er under to år gamle, sitter og halvsover ved føttene hans mens vi søker ly fra den brennhete solen i en liten mursteinsbygning med nakne vegger og sandgulv.Han forteller at han bodde i Maiduguru, med sine 1,5 millioner innbyggere den største byen i det nordøstlige Nigeria, før han rømte for 10 måneder siden. Han forteller at de nigerianske militære jaget ham fra jordlappen han skulle dyrke og at de angrep bydelen der han bor midt på natten.

Den nigerianske hærens talsmann sier det hender soldatene må bortvise folk av hensyn til deres egen sikkerhet, men forsikrer at soldatene har fått beskjed om å respektere lovlydige borgere.

— Påstandene om trakassering kommer fra Boko Harams sympatisører. De er blant flyktningene i Niger for å rekruttere flere til Boko Haram, hevder han.

Sønnen drept av Boko Haram

Til vår overraskelse får vi opplyst at hele 135 blinde flyktninger har kommet til Maine Soroa. En av dem er Zenabo Mele, som sier hun er 35 år gammel, men som ser ut som om hun er nærmere 50. Hun sier hun kom til Niger fordi det ikke lenger gikk an å leve av å tigge i hjembyen Gaidam i Nigeria. De militære tvang alle til å holde seg innendørs, så da var det ikke noen å få almisser fra lenger.

Nå tigger hun i Niger, veiledet av et av familiens barn, som dermed ikke får anledning til å gå på skolen.

Den eldste sønnen hennes kunne tidligere bidra til familiens økonomi, men han ble drept i et Boko Haram-angrep i Nigeria da han var på torget for å søke arbeid.

Der Boko Haram startet opp

Maine Soroa er et sted der innbyggerne husker Boko Haram helt tilbake fra 2002, da de første medlemmene i gruppen etablerte seg utenfor den nigerianske byen Kanama, bare 16 kilometer unna. Da var det ingen som hadde kommet på kallenavnet Boko Haram. De ble i stedet kalt Nigerias Taliban.

Koukouma Gasso er ordfører i Maine Soroa en by rett på grensen til Nigeria. I nabobyen på den nigerianske siden av grensen etablerte terrorgruppen Boko Haram seg for første gang i 2002. - De kom hit og handlet på markedet, forteller Gasso.

— De var en gruppe sønner av rike menn som dro ut i bushen for å etablere en leir der de kunne leve etter sine egne lover, sier Koukouma Gasso, ordføreren i Maine Soroa. I likhet med alle andre i byen har han vært mye over grensen til Nigeria og kjenner meget godt til hva som skjedde i Kanama for 12 år siden.- De kom også hit for å handle varer på markedet, sier Gasso.

Etter cirka et år angrep gruppen den lokale politistasjonen og kontoret til den stedlige representanten i Kanama, forteller Gasso. Den nigerianske hæren slo nådeløst tilbake. Gasso tror cirka 100 mennesker ble drept og at de fleste tilhørte de unge opprørernes gruppe.

Etter dette var det slutt på treningsleiren i Kanama, men Boko Haram gjenoppsto i millionbyen Maiduguri under Mohamed Yusufs ledelse.

Begynnelsen på krigen

Yusuf hevdet muslimer i det moderne Nigeria ikke levde slik religionen påbød dem. Han bygget en moské på et jordstykke tilhørende svigerfaren og dannet et lite samfunn rundt moskeen, med en egen regjering, et religiøst politi og en stor gård. Det hevdes at Boko Haram var i ledtog med myndighetene.

— I Nigeria har alle politikere knyttet til seg noen bøller, blant annet for å true motstandere til taushet. Flere av de politiske partiene i Borno skal ha brukt Boko Haram på denne måten, sier imam Adeyeme Fuad ved Al-habibiyyah Academy i Abuja.

Lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, opptrer jevnlig i videoer som legges ut på YouTube. På vegne av Boko Haram har han tatt på seg skylden for mange terrorangrep.

Så, i 2009, skal en gruppe medlemmer ha blitt stoppet av politiet på vei til en begravelse, angivelig fordi de ikke hadde på seg motorsykkelhjelmer. De kranglet og skudd ble avfyrt. Gruppens medlemmer skal deretter ha gått til angrep på flere politistasjoner i delstatene Yobe og Bauchi og ha drept flere politimenn. De skal også ha angrepet moskeer og kirker.Militæret slo tilbake og fem dager med sammenstøt fulgte. 800 mennesker ble drept, de fleste av dem medlemmer av Boko Haram. Gruppens leder Mohamed Yusuf ble arrestert og døde i politiets varetekt like etterpå. Politiet hevder Yusuf ble skutt under et rømningsforsøk, men menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch i Nigeria har krevd en etterforskning av dødsfallet.

Les mer:

Les også

Derfor får Boko Haram støtte

Hundretusener drevet på flukt

Sikkerhetsstyrkene i Nigeria mener Boko Harams medlemmer fikk opplæring i utlandet før de vendte tilbake med en voldsom voldskampanje i 2010. Bare siden nyttår har over 1500 mennesker blitt drept, enten av Boko Haram eller av Nigerias sikkerhetsstyrker, ifølge en fersk rapport fra Amnesty International.

360.000 mennesker er drevet på flukt, enten i Nigeria eller til nabolandene.

200 av dem tilhører Kanuri-stammen som inntil for tre måneder siden bodde i Nigeria, fem kilometer fra grensen. Vi møtte dem i grenselandsbyen Guessere i Niger, som ligger kloss opp mot elven som skiller landet fra Nigeria.

De er blitt tatt imot av sine stammefrender på den andre siden av grensen, etter at de en natt ble angrepet av bevæpnede ukjente menn.

— Vi kunne ikke se hvem det var som skjøt i mørket, sier sjåføren Dotia Abdu (52).

Sjåføren Dotia Abdu mistet levebrødet sitt da Boko Haram brant opp bilen hans. Nå lever han i en trangbodd flyktningetilværelse i nabolandet Niger.

Åtte mennesker ble drept og over 1000 mennesker ble drevet på flukt. Abdus bil ble brent, og dermed har han ikke noe å leve av. Nå bor han med kone og syv barn hos en vennlig familie.— Hva synes dere om Boko Haram?

— De gjør ikke som Koranen sier. Den sier at du ikke skal drepe andre mennesker.

President Goodluck Jonathan var torsdag i krisemøte med alle de 36 provinsguvernørene i Nigeria. De sendte ut en uttalelse om at "vi ble enige om at Boko Haram-krigen ikke er en religiøs krig, men en krig mot alle nigerianere, og derfor bør håndteres deretter", melder Reuters.

tor.arne.andreassen@aftenposten.no

Les også

  1. Boko Haram tar ansvar for blodig bombeangrep

  2. Tror bortførte jenter er ført til islamistbase i Nigeria

  3. 59 elever drept på kostskole i Nigeria

afp000704149ny-crMfv10VbZ.jpg

Les mer om

  1. Boko Haram