Clegg vil la Cameron få sjansen

Nå starter slaget om Storbritannia.

Nick Clegg møtte pressen fredag formiddag, og åpnet døren for David Cameron.

Les også:

Siste:

 • De konservatives statsministerkandidat David Cameron er ventet å holde en tale klokken 15.30 norsk tid. Han er ventet å legge frem sine visjoner for en konservativ regjering.
 • Kilder ved statsminister Gordon Browns kontor sier til BBC at en skisse til en avtale med liberaldemokratene ligger på arbeidsbordet og at Labour vil gjøre et forsøk på å få til forhandlinger.
  Artikkelen oppdateres.

Kort tid etter en uttalelse fra Labour-statsminister Gordon Browns kontor som antydet at han ville forsøke å få til en avtale med Liberaldemokratene, slapp partilederen som har fått en nøkkelrolle i dette valget luften ut av boblen.

Nick Clegg har tidligere gjort det klart at han vil at det største partiet etter valget skal få muligheten til å danne regjering.

Han fastholdt det synet under et kort møte med pressen fredag i 11-tiden.

— Det virker som det er de konservative som har fått flest stemmer. Derfor må de konservative nå bevise at de er i stand til å styre ut fra nasjonale interesser, sa Clegg.

Lovpriser

De konservative lovpriser nå Clegg.

— Han er en politiker det går an å stole på, sier de konservatives storsponsor, Lord Ashcroft, til BBC.

- Unntakstilstand

Samtidig er konservative unisone om å kreve statsministerens umiddelbare avgang.

- Britisk politikk vil gå inn i en permanent unntakstilstand der regjeringen uansett hvem som er statsminister vil måtte kjempe en daglig kamp for å overleve, sier Dag Erik Thorsen, stipendiat ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.no.

Det eneste stabile flertallet som er mulig å etablere er en koalisjon eller avtale mellom de konservative og Liberaldemokratene, skriver Nick Robinson fra BBC.

Det offisielle resultatet er et parlament der ingen av partiene får rent flertall.

632 av 650 mandater er nå fordelt:

Kilde: BBC klokken 13.45, fredag.

På grunn av det særegne britiske valgsystemet kom ingen av de tre store partiene godt ut av den britiske valgnatten.

Dermed er det nå duket for et storstilt politisk slag om makten i Storbritannia, der utfallet fortsatt er helt åpent, selv om Det Konservative Partiet fikk soleklart flest medlemmer i Underhuset.

- Selv om Labour har tapt terreng, har ikke folket stemt for en konservativ regjering, sier Peter Hain fra Labour ifølge BBC.

Han åpnet for muligheten for samarbeid mellom Liberaldemokratene og Labour.

— Labour og Liberaldemokratene er enige om ikke å gjennomføre nedskjæringer i offentlig sektor, før økonomien er trygg.

Det offisielle resultatet av valget i England ble et såkalt "Hung Parliament", der ingen har rent flertall. Bildet er fra London Dungeon før valget. FOTO: SCANPIX

Var taus

Statsministeren trakk seg fredag tilbake til boligen i Downing Street 10, uten å si et ord til det enorme presseoppbudet.

Brown gjentok fredag, kort tid før Clegg slo hånden av Labour-frieriet at han ville forsøke å danne regjering.

— For å legge til rette for denne prosessen har jeg bedt regjeringsråden om å forberede embetsverket slik at det kan bistå de ulike partiene som er involvert i diskusjonene om å danne en regjering, sier Brown.

- Vil gjøre alt for å beholde makten

Konservative politikere krever nå at Brown trekker seg, men det er usikkert om den erfarne politikeren vil gi seg uten en kamp.

- Han kommer til å gjør alt for å beholde makten, sier Tom Bower, forfatter av en kritisk og uautorisert biograf om den britiske politikeren til Sky News.

«Aner ikke hva som skjer»

Heller ikke politikerne vet nøyaktig hva som kommer til å skje de neste dagene.

«De, som oss andre aner ikke hva som skjer nå», skriver BBCs Ross Hawkins.

Gordon Brown skal allerede ha forsøkt å få i stand en avtale med Liberaldemokratene som kan sikre fortsatt regjeringsmakt for Labour.

Hvis ikke kan David Cameron forsøke å få i havn en avtale med småpartier representert i parlamentet, eller å forsøke å få til en avtale med Liberaldemokratene.

Seire og nederlag

«Alle partiene har hatt sine seire og nederlag», skriver Hawkins.

Men aller tyngst har resultatet vært for statsminister Gordon Brown.

«Skuffelsen kunne ses i øynene hans», skrev BBC etter at statsministeren i natt talte til velgerne.

Han og Labour skal likevel ha arbeidet gjennom natten for å forsøke å hale i land et kompromiss med Liberaldemokratenes Nick Clegg, som gjorde et svært dårlig valg.

Skuffende

Liberaldemokratene kom inn som et friskt pust i valgkampen, men endte opp med et skuffende valgresultat.

Clegg kan likevel få en nøkkelrolle – ettersom hverken Labour eller Det konservative partiet har rent flertall.

David Cameron har noe større grunn til å smile og kunne slappe av med en øl på morgenkvisten fredag.

Men også for Det Konservative Partiet er det gråvær i sikte – partiet fikk nemlig ikke rent flertall i det britiske Underhuset.

For de konservative, toryene, var nemlig utsiktene til at Storbritannia skulle bli styrt av en mindretallsregjering et rent skrekkscenario.

Men ikke alle synes det er like ille med et parlament uten et klart flertall, et såkalt «hung parliament».

-Det er underlig at forståsegpåerne mener det er så ille med et ”hung parliament”, når det er det vanlige i resten av Europa, sier Olly Grender fra Liberaldemokratene.

Andre resultater:

 • Det grønne partiet fikk sitt første parlamentsmedlem, Caroline Lucas fra valgkretsen Brighton Pavilion.
 • Peter Robinson, leder for Democratic Ulster Party, et lojalistisk, britisk-vennlig parti i Nord-Irland, mistet plassen i parlamentet.
 • Hundrevis fikk ikke stemt på grunn av problemer ved valglokalene. Valgkommisjonen har beordret en undersøkelse.
 • Scottish National Party, et nasjonalistisk sentrumsparti, har kommet inn med seks mandater, det samme som sist.
 • Alliance Party, et parti som forsøker å samle støtte på tvers av katolske og protestantiske skillelinjer, har fått sin første representant fra Nord-Irland.
 • Det walesiske partiet Plaid Cymry (på norsk "Wales-partiet"), som er moderate nasjonalister og sosialdemokrater, har kommet inn med tre mandater. Det er en økning på én.
 • Social Democratic and Labour Party i Nord-Irland har fått fire mandater.
 • Høyrenasjonalisten Nick Griffin fra British National Party ble ikke valgt inn, etter at partiet hadde håpet å få sitt første parlamentsmedlem.
 • Representanten for venstresidekoalisjonen Respect, George Galloway, mistet sitt mandat fra valgkretsen Poplar and limehouse.