Branson vil slå Jeff Bezos til verdensrommet

Virgin Galactic-eier Richard Branson opplyser at hans romfartøy skal skytes opp 11. juli, ni dager før milliardærkollega Jeff Bezos' planlagte romferd.

Den britiske milliardæren Richard Branson skytes opp i rommet 11. juli, ni dager før rivalen Jeff Bezos.

Branson skal selv være med på romferden sammen med fem andre av selskapets ansatte. Raketten, som bare har hatt tre testflyvninger hittil, skal skytes opp fra Spaceport America i New Mexico.

Bransons kunngjøring kom få timer etter at Bezos' selskap Blue Origin opplyste at Amazon-grunnleggeren selv skal ha følge på sin romferd av en 82 år gammel kvinnelig romfartspionér som har ventet i 60 år på å skytes opp.

Wally Funk gjennomførte treningsprogram for å bli astronaut på 60-tallet, men fikk ikke delta i romprogrammet på grunn av sitt kjønn.

Bezos' New Shepard-rakett skal etter planen skytes opp 20. juli i Texas.

Les også

To av verdens rikeste menn tar over verdensrommet. Nå henger Norge seg på.

Jeff Bezos viser frem en modell av månelandingsfartøyet til Blue Origin, «Blue Moon».

Flere konkurrenter

Bransons Virgin Galactic skytes ut fra et fly og kan nå en høyde på 88 kilometer. Blue Origins New Shepard skytes derimot opp fra bakken og når en høyde på 106 kilometer.

Elon Musks SpaceX på sin side sender sin romkapsel med mannskap og last i bane rundt jorden og til den internasjonale romstasjonen ISS.

Alle tre selskaper har planer om å tilby kommersielle flyvninger i verdensrommet. En av Bezos’ passasjerer har betalt 233 millioner for å bli med på den første romturen til Blue Origin. SpaceX starter opp sine reiser allerede i september.