Største avskogingen i Amazonas på tolv år

Avskogingen i Amazonas har på nytt økt kraftig det siste året og nådde det høyeste nivået på tolv år, viser offisielle tall fra Brasils romforskningsinstitutt.

Visepresident Hamilton Mourao i Brasil leder president Jair Bolsonaros innsatsgruppe for Amazonas. Han la fram de nye tallene for avskoging og forsvarte samtidig regjeringens innsats.

Til sammen 11.088 kvadratkilometer med skog ble ødelagt i Brasils del av verdens største regnskog, viser tallene fra instituttets overvåkingsprogram Prodes.

Ved bruk av satellittbilder overvåkes avskogingen, og tallene gjelder for skogåret august 2019 til august 2020. Avskogingen økte med 9,5 prosent fra det foregående året – selv om avskogingen også da var den mest omfattende på over et tiår. Det ødelagte området er på størrelse med Jamaica.

– På grunn av denne avskogingen er trolig Brasil den eneste store klimagassutslipperen som klarte å øke utslippene i året da koronaviruspandemien lammet den globale økonomien, uttaler paraplyorganisasjonen Brazilian Climate Observatory.

Klimaskeptisk president

Sist avskogingen nådde et like høyt nivå, var i 2008. Da ble 12.911 kvadratkilometer regnskog ødelagt i Brasils del av Amazonas.

Regnskogen i Amazonas bidrar til å kontrollere klimaendringene siden skogen tar opp CO2 fra atmosfæren. Dersom trær dør eller brenner, slippes denne klimagassen ut igjen.

Brasils president Jair Bolsonaro hevder landet utsettes for desinformasjon om regnskogen i Amazonas. Den høyreorienterte klimaskeptikeren har ledet landet i en periode der avskogingen og skogbrannene har økt kraftig.

Bolsonaros regjering presser på for å åpne vernede området for gruvedrift og jordbruksvirksomhet og har kuttet finansiering av miljøvern.

– Grusomme tall

Om lag 60 prosent av Amazonas ligger innenfor Brasils grenser, og miljøvernere mener Bolsonaros politikk ødelegger regnskogen.

– Dette er grusomme tall. Avskogingen er høyere enn katastrofeåret 2019 og de verste på tolv år, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge. Han mener regjeringen må ta tydelig avstand fra det som skjer i Brasil.

Norge har gjennom Efta-samarbeidet inngått en handelsavtale med Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Avtalen er ikke implementert, og det er ikke kjent når den legges fram for Stortinget.

– Vi forventer at Norge stopper handelsavtalen inntil avskogingen er under kontroll og urfolks rettigheter kan garanteres. Å i det hele tatt holde muligheten åpen for mer handel når regnskog brenner og urfolk trues, er å sende et grunnleggende feil signal til den brasilianske regjeringen, sier Pleym.

Lover handling

Brasils visepresident Hamilton Mourao, som mandag presenterte tallene på en pressekonferanse, forsvarte regjeringen og dens forpliktelse til å bekjempe avskogingen.

De nyeste tallene viser en kraftig økning i avskogingen fra de 7.536 kvadratkilometerne som ble ødelagt i 2018, året før Bolsonaro tiltrådte.

– Beskjeden jeg bringer fra president Bolsonaro er at vi vil fortsette å bruke vitenskap og teknologi for å støtte arbeidet til miljøvernmyndighetene, sa Mourao. Den tidligere generalen leder Bolsonaros innsatsgruppe for Amazonas.

Den negative utviklingen betyr at Brasil ikke når sitt eget mål fra 2009 om å redusere avskogingen til omtrent 3.900 kvadratkilometer per år. At målet ikke nås, kan ifølge nyhetsbyrået Reuters føre til søksmål mot den brasilianske regjeringen.