Verden

Valgresultat i Kirgisistan underkjent

Landets valgkommisjon har underkjent parlamentsvalget etter påstander om juks fra opposisjonen. Valgresultatet har utløst store demonstrasjoner.

Flere tusen mennesker deltok i protester mot valget i Kirgisistan, og noen stormet natt til tirsdag statlige bygninger i sentrum av hovedstaden Bisjkek.
 • NTB-AFP

Valgkommisjonens leder bekrefter at beslutningen om å underkjenne søndagens valg er gjort for å «unngå spenninger» etter store demonstrasjoner og sammenstøt mellom myndigheter og demonstranter.

Én person er meldt omkommet i forbindelse med demonstrasjonene etter valget.

Satte fri tidligere president fra fengsel

Natt til tirsdag stormer demonstranter nasjonalforsamlingen og flere andre sentrale statsbygg i Kirgisistans hovedstad. Der satte de fri en tidligere president tidligere president Almazbek Atambajev. Det melder nyhetsbyrået Tass.

Atambajev har sittet i arrest i bygget til statskomiteen for nasjonal sikkerhet.

Presidenten sa i en offentlig uttalelse tirsdag morgen at han hadde kontroll på situasjonen.

Bilder sendt ut av Radio Free Europe, viser demonstranter som rusler rundt i landets regjeringsbygg.

Ingen var på vakt da demonstrantene mandag kveld brøt ned porten og stormet bygningene i Bisjkek. Det forteller et vitne.

Voksende demonstrasjoner

Tidligere på dagen var det kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politi. Politiet brukte vannkanoner, sjokkgranater og tåregass. Målet for å hindre demonstrantene i å ta seg frem til de statlige bygningene.

Demonstrasjonene vokste i styrke etter et møte organisert av flere partier.

I helgen var det valg. Opposisjonen fikk ikke mandater i helgens valg til ny nasjonalforsamling.

Det gjorde de to partiene som støtter president Sooronbaj Jeenbekov. De støtter også et nært samarbeid med Russland. De vant valget med 24 prosents oppslutning hver. Flere opposisjonspartier falt ut av nasjonalforsamlingen.

Internasjonale observatører fra OECD sa at meldinger om kjøp og salg av stemmer var troverdig. Opposisjonen krever nytt valg.

Det ble meldt om stemmekjøping flere steder. Det er også kommet rapporter om at medlemmer av kriminelle grupper har presset velgere. Det melder Radio Free Europe/Radio Liberty.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5