Verden

Støre innrømmer direkte kontakt med Hamas-leder

Jonas Gahr Støre (t.v.) innrømmet etter hvert hemmelige samtaler med Khaled Meshaal i 2007. FOTO: SCANPIX

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer å ha hatt direkte telefonsamtaler med Hamas-leder Khaled Mishaal, melder TV 2.

  • Jon Dagsland Holgersen
  • Mari Torsdotter Hauge

Les også:

I et intervju med TV 2 bekrefter Hamas-leder Khaled Meshaal at han har hatt kontakt med Støre.

— Ja, jeg har hatt flere samtaler på telefon med Norges utenriksminister, sier han.

Støre innrømmer samtaler

Offisielt har Norge kun kontakt med Hamas på embetsmannsnivå, og Støre svarer først nei på spørsmål om han har hatt samtaler med Meshaal.

Etter å ha blitt konfrontert med Hamas-lederens uttalelser, prøver han å avbryte intervjuet. Deretter bekrefter utenriksministeren at de to hadde telefonsamtaler i 2007, da palestinerne forhandlet seg i mellom om et felles regjeringsgrunnlag.

På spørsmål om ikke det betyr at det har vært politisk kontakt mellom de to, svarer Støre:

- Jo, du kan si at en telefonsamtale i en forhandlingssituasjon hvor det var beskjeder frem og tilbake mellom palestinerne, så hadde vi en politisk kontakt. Men vi har ikke hatt politiske kontakter, sånn sett, med dem siden samlingsregjeringens tid.

- Nedslående

Opposisjonen er svært kritisk til utenriksministerens hemmelige samtaler, skriver TV 2.

- Det synes jeg er veldig nedslående å høre. Jonas Gahr Støre pleier i hvert fall å like å fremstå som en etterrettelig mann. Hvis dette er riktig, så er det veldig alvorlig. Da har regjeringen, med Jonas Gahr Støre i spissen, ført Stortinget bak lyset. Vi har reist dette spørsmålet flere ganger, sier Jensen.

— Det er totalt uakseptabelt, sier KrFs Knut Arild Hareide.

USA tror på norsk Hamas-sympati

I desember skrev Aftenposten.no om lekkede Wikileaks-dokumenter som viser at amerikanske diplomater tror at regjeringen, inkludert utenriksminister Jonas Gahr Støre, i all hemmelighet , som av Israel og USA anses som terrorister.

«Selv om de vil nekte for det, er det klare tegn til at kontakten med Hamas ikke bare handler om et taktisk behov for dialog, men også om at de på et nivå støtter Hamas’ posisjon,» skriver ambassadør Benson K. Whitney i et notat fra februar 2009.

- Norge kunne bidra

Torsdag kveld la Utenriksdepartementet (UD) ut en melding på sine sider. Der står det blant annet at Støre hadde tre telefonsamtaler med Meshal i perioden februar-mai 2007.

«Formålet med samtalene var å budbringe Abbas’ (palestinerens president red.anm.) og det internasjonale samfunnets budskap til Hamas i en kritisk fase for fredsprosessen og å oppfordre til å enes om et grunnlag for samlingsregjeringen som det internasjonale samfunn kunne forholde seg positivt til. Norge kunne bidra på dette tidspunktet på grunn av sin langvarige rolle og kontakt med partene i regionen.

Videre skriver UD at «Norge har aldri anerkjent Hamas eller opprettet forbindelser på politisk nivå med bevegelsen».

Likevel innrømmer altså Støre at det var politisk kontakt mellom de to.