Verden

Gambia: Fikk opplest tiltalen uten advokat og tolk tilstede

Nordmannen (45) som er siktet for overgrep mot seks barn i Gambia, ble i dag fremstilt i retten, uten forsvarsadvokat.

Her ankommer den norske 45-åringen Bundung Magistrates Court i Gambia torsdag 17. februar.
  • Svend Ole Kvilesjø

Mannen ble torsdag hentet ut fra varetekt i Mile II-fengselet like utenfor Gambias hovedstad Banjul, og kjørt med politivakter til rettslokalet i Bundung.

En desemberkveld i fjor ble han pågrepet i sitt eget hus i kystlandsbyen Brufut. Da hadde han seks gutter i alderen tre til 10 år i sin egen seng. Politiet ransaket boligen og fant det de kaller grove overgrepsbilder av mannen og de seks barna, lagret på diverse minnekort. Siden har han sittet varetektsfengslet. Mannen er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot flere barn i Norge, deriblant sin egen sønn.

Gambisk politi beslaglag disse minnepennene i nordmannens bolig. De inneholder det politiet omtaler som «usømmelige bilder». FOTO: GTRS/SVEND OLE KVILESJØ

Advokaten ikke tilstede

Politiet i Gambia har ifølge aktor, politiinspektør Musa Kuyateh, avsluttet etterforskningen. Og siktelsen har vært til gjennomlesning og godkjenning hos Statsadvokaten.

I dag, torsdag 17. februar, var dommer Abdoulie Mbecka klar til å starte rettssaken. Men nordmannens forsvarer, advokat Sheriff Marie Tambadou, var ikke tilstede da klienten skulle fremstilles for retten. Om Tambadou var varslet om rettsmøtet, er ikke kjent. Forsvarsadvokaten har ikke svart på Aftenpostens henvendelser.

Da 45-åringen på nyttårsaften fikk opplest den foreløpige siktelsen, skal han ifølge politiet ha innrømmet overgrep mot barn i Gambia. Men han påpekte at han har svært begrensede engelskkunnskaper, og at han derfor må ha tolk. Dette hadde ikke dommeren i Bundung Magistrates Court fått med seg, så ingen personer var hentet inn for å oversette.

Det endte derfor med at 45-åringen fikk opplest den alvorlige tiltalen, på engelsk, uten forsvarer og tolk tilstede.

Nordmannen, som opprinnelig er fra Telemark, er siktet for seksuelle overgrep mot seks gutter, i alderen tre til 10 år. (FOTO: STRINGER / AFTENPOSTEN)

Risikerer 14 års fengsel

Tiltalen er delt opp i tre punkter, under den egne turist-straffeloven som Gambia innførte i 2003:

  1. Seksuelt misbruk av barn. Påtalemyndigheten hevder at nordmannen, både i 2009 og 2010, skal ha utsatt seks gutter, alle under 18 år, for seksuelle overgrep.
  2. Produksjon av barnepornografi, ved at han skal ha tatt usømmelige bilder av de samme seks barna, både i 2009 og 2010.
  3. Seksuell utnyttelse av barn.

Politiet har anonymisert alle barna i tiltalen. Tiltalepunktene har en strafferamme på minimum fem år, maksimum 14 års fengsel.

Straffesaken utsatt

Dommer Abdoulie Mbecka besluttet å utsette rettssaken, og ba rettsbetjenten sørge for å «finne noen som kan snakke norsk», samt å sørge for at forsvarsadvokaten blir informert.

Samtidig forlenget Mbecka varetekten, slik at nordmannen blir sittende i det beryktede Mile II-fengselet frem til neste rettsmøte, 28. februar.

— Grunnleggende brudd på menneskerettigheter

I Norge er nordmannen som sitter fengslet i Gambia, siktet for to nye overgrep mot barn. Her bistås han av advokat Sigurd Klomsæt, som har vært 45-åringens forsvarer i flere straffesaker siden 2002.

Klomsæt er bestyrtet over at rettssaken i Gambia ble forsøkt igangsatt uten forsvarer tilstede.

— Advokat Sheriff Tambadou sa til meg senest i forrige uke at han ikke har tillit til norske myndigheter. Selv om Fylkesmannen i Oslo og Akershus har besluttet å sette av inntil 50.000 kroner til lokal advokathjelp i Gambia, har Tambadou ikke fått noen offisiell bekreftelse fra Norge om utgiftsdekning. All informasjon har han fått via meg, og det mener den gambiske advokaten ikke er godt nok, sier Klomsæt.

Nå mener han Fylkesmannen må komme på banen, umiddelbart.

— Når klienten fremstilles for retten i et annet land, i en alvorlig straffesak, uten både forsvarer og tolk, er det brudd på de mest grunnleggende menneskerettighter, som Norge har konvensjonsforpliktelser til å respektere, sier han.

Klomsæt fikk, under tvil, dekket utgiftene han hadde da han på eget initiativ reiste til Gambia for å bistå den fengslede nordmannen første uken i januar. Men Fylkesmannen har blankt avslått dekning av ytterligere reiser til Gambia for den norske advokaten.

- Tar det om så er til statsministeren

— Uten mitt initiativ og oppmøte i Gambia, hadde ikke mannen hatt noen advokatbistand der nede. Nå må Fylkesmannen i Oslo og Akershus forstå at rettssikkerhet gjelder alle nordmenn, også de som er forhatte og forhåndsdømte, sier Klomsæt til Aftenposten.no, med klar henvisning til sin overgrepstiltalte klient.

— Mannen trenger hjelp. Og hvis jeg ikke får tilsagn om utgiftsdekning fra Fylkesmannen til en ny reise til Gambia opp mot neste rettsmøte, tar jeg saken videre til justis- og statsministeren, hevder Klomsæt.

Han er opptatt med flere straffesaker her hjemme i uke ni, når klienten skal for retten i Gambia igjen, men kommer til å sette bort de oppgavene til andre.

— Saken i Gambia må selvfølgelig prioriteres. Jeg kommer uansett til å reise ned til rettsmøtet 28. februar, sier han til Aftenposten.no.

Les også

  1. - Hvorfor slapp dere ham ut igjen fra norsk fengsel?

  2. - De sier bare at vennen min har gjort noe slemt mot barna våre

  3. Nordmann siktet for overgrep i Gambia to år på rad