Verden

Først kom hertuginne Kate og la ned blomster. Senere la politiet kvinner i håndjern under minnemarkering.

Politiet i London blir kritisert fra flere hold etter å ha satt håndjern på personer som lørdag kveld minnet den 33 år gamle kvinnen som onsdag ble funnet død.

Flere kvinner ble pågrepet av politiet under minnemarkeringen.
  • NTB-AP-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hundrevis trosset strenge koronarestriksjoner i London for å ære Sarah Everard. Hun ble meldt savnet 3. mars. Hun var da på vei hjem til fots etter å ha besøkt en venn i en leilighet sør i London.

Saken har vakt stor oppsikt, og britisk politi har uttrykt sjokk og sinne over at en av deres egne er pågrepet for drapet.

Saken har også satt fart på den nasjonale debatten om vold mot kvinner. Mange kvinner har i sosiale medier delt egne erfaringer med trusler og angrep når de har vært ute på tur.

Flere personer ble ført bort av politiet i lørdagens minnemarkering. Politiet får kritikk for håndteringen.

Møtte opp trass koronarestriksjoner

Initiativtagerne til en markering lørdag under parolen «Reclaim the Streets» måtte legge vekk planene, etter at en dommer ikke ville gi dem unntak fra strenge smittevernregler.

Organisatorene oppfordret da heller folk til å gi penger til organisasjoner som jobber for kvinners rettigheter, og ba folk om å tenne lys utenfor døren fremfor å delta på store arrangementer.

Mange møtte likevel opp i Clapham-området, nær stedet der Everard sist ble sett før hun forsvant og senere ble funnet død. Blant dem som var innom var hertuginne Kate, prins Williams kone. TV-kanalen Sky hadde bilder av Kate på stedet. Hun gikk stillferdig gjennom mengden og la ned blomster.

Det gjorde mange andre også.

– Hun ønsket å vise sin aktelse overfor Sarah og hennes familie. Hun husker hvordan det var å gå rundt i London på kvelden, sier en kilde ved hoffet til bladet People.

Statsminister Boris Johnson sa at han lørdag planla å tenne lys til minne om Everard sammen med sin forlovede Carrie Symond.

En plakat med påskriften «Jeg er Sarah» i Clapham Common i London lørdag, der folk samlet seg for å ære avdøde Sarah Everard.

Flere ført bort av politiet

Utover kvelden oppsto det imidlertid en konfrontasjon mellom de fremmøtte og politiet, som forsøkte å få folkemengden til å forlate stedet.

– Samlingen på Clapham Common er utrygg. Hundrevis er samlet tett sammen i et brudd på reglene, noe som utgjør en helsefare. Vi oppfordrer folk til å dra hjem og takker dem som forlater stedet, opplyser politiet i Lambeth på Twitter.

Bilder i sosiale medier viser at politiet holdt tilbake og satte håndjern på flere personer.

En video viser at flere kvinner ble anholdt, mens tilskuere ropte «skam dere» og «la dem gå» til politiet. I videoen ble kvinnene ført inn i en politibil og kjørt bort, melder BBC.

Folk samlet seg og la ned blomster i nærheten av stedet i London der Sarah Everard siste ble sett før hun forsvant.

Får kritikk

Politiets håndtering av minnemarkeringen har høstet kritikk fra politikere fra begge sider av det politiske landskapet, skriver Sky News.

Labour-leder Keir Starmer skriver på Twitter at det var «dypt urovekkende» å se hva som skjedde i Clapham.

– Kvinner kom for å sørge over Sarah Everard – det skulle de fått gjort på en fredelig møte, skriver han videre.

Londons ordfører Sadiq Khan kaller politiets håndtering «uakseptabel».

– Politiet er ansvarlig for å håndheve covid-reglene, men ut fra bildene er det tydelig at reaksjonen til tider hverken var hensiktsmessig eller proporsjonal, tvitrer han.

Liberaldemokratenes leder Ed Davey mener politiets respons var så ille at han krever at Metropolitan Police-sjef Cressida Dick går av, ifølge Sky News.

Innenriksminister Priti Patel sier hun har bedt om en «full rapport» fra politiet om hva som skjedde.

Mange samlet seg lørdag på Clapham Common i London for å ære Sarah Everard, til tross for strenge koronatiltak. En politimann er siktet for drap etter at Everard ble funnet død.

Varetekt

Den danskfødte TV-personligheten Sandi Toksvig var blant dem som deltok på en minneseremoni som ble holdt på nett.

– Det er behov for et kulturskifte når det gjelder både synet på kvinner og hvordan de behandles – både i offentligheten og privat, sa hun.

– Jeg er fylt med både dyp sorg og raseri, og jeg vet mange deler dette raseriet, noe som er fullt ut forståelig, sa Toksvig, som føyde til at sinnet burde innrettes til å drive frem gode formål.

Den 48 år gamle politimannen som er siktet i saken, er varetektsfengslet og skal møte i retten på nytt tirsdag.

Liket av 33 år gamle Everard ble funnet gjemt i et skogområde i Kent sørøst for London onsdag.

Les mer om

  1. Politiet
  2. London
  3. Storbritannia