Verden

FN-sjefen får på pukkelen

Ineffektiv, uinspirerende og dårlig på kommunikasjon, er ord Ban Ki-moons kritikere bruker for å beskrive FNs generalsekretær. Tull, mener vennene.

«FNs usynlige mann», ble generalsekretær Ban Ki-moon kalt av den amerikanske avisen Wall StreetJournal. Kritikerne mener han fremstår som svak og dårlig til å kommunisere. Foto: PETER MORRISON/AP

Bans tilhengere mener at FN-sjefen blir urettferdig behandlet.

Ban Ki-moon er halvveis i sin femårsperiode som generalsekretær i FN. I vestlige medier er han stort sett blitt fremstilt som svak, særlig i håndteringen av krisene i Darfur, Burma og på Sri Lanka.

I forrige uke ble han beskrevet som «FNs usynlige mann» av avisen Wall Street Journal.

For skeptikerne ble Bans besøk til Burma tidligere i juli nok et bevis på hans mangel på effektivitet: Generalsekretæren klarte hverken å møte den fengslede fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi eller å få frigitt politiske fanger.

Menneskerettighetseksperten Roberta Cohen ved Brookings-stiftelsen i Washington mener Ban opptrer altfor ærbødig overfor regjeringer.

— Han bøyer heller av for de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet enn å forsøke å lede arbeidet med internasjonal beskyttelse av sivile, sier Cohen.

- Må si ifra.

Talsmann for New York-baserte Human Rights Watch, Iain Levine, sier Ban må stå sterkere frem som en forsvarer av menneskerettighetene.

— Det betyr at han må si ifra klart og kompromissløst, understreker Levine, som mener at Ban i saker som gjelder Sri Lanka og Burma har unnlatt å legge seg på en prinsipiell linje.

— Han må huske at hans oppgave ikke er å være lojal overfor medlemslandene, særlig ikke de som begår overtramp. Han skal være et talerør for de krenkede, påpeker Levine.

Abiodun Williams i tankesmien United States Institute of Peace mener Ban spiller en viktig rolle i klimakampen, men er enig i at han har klare mangler politisk og kommunikasjonsmessig.

— Han klarer åpenbart ikke å kommunisere den viktige rollen FN spiller på mange områder, for eksempel fredsarbeidet, den humanitære innsatsen og flyktninghjelpen, mener Williams.

Kulturforskjeller.

Bans medarbeidere er ikke overraskende svært uenige i den skarpe kritikken. Nicholas Haysom fra Sør-Afrika er en av Bans viktigste rådgivere og beskriver sjefen som en arbeidsnarkoman, beundret av undersåttene for sin anstendighet, integritet og hengivenhet.

— Det er rett og slett feil at han ikke sier klart ifra. Han har vært ekstremt aktiv når det har oppstått humanitære kriser eller konflikter. Sannheten er at det han sier ikke alltid blir rapportert, mener Haysom.

Generalsekretærens tidvis haltende engelsk blir også trukket frem som en hemsko.

— Engelsk er ikke morsmålet hans, og derfor kan han noen ganger fremstå som stiv og uengasjert. Men vi må også huske på at det er et kulturelt skille. Ban kommuniserer på en måte som er uvanlig i Vesten, sier Bans talskvinne Michele Montas.

(NTB/AFP)

Relevante artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: FNs avmakt satt i et grelt lys

 2. DEBATT
  Publisert:

  Børge Brendes fem råd til FNs neste sjef

 3. VERDEN
  Publisert:

  Verden overser Afrikas flyktningkriser

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, fredag 19. oktober

 5. VERDEN
  Publisert:

  WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise

 6. NORGE
  Publisert:

  Norge søker plass i FNs sikkerhetsråd