Skip gikk på grunn, skaper kork i to hav

Et gigantisk lasteskip har kilt seg fast i Suez-kanalen. Dermed er det nå trafikkork i Middelhavet og Rødehavet. Oljeprisen steg litt onsdag.

Skipet Ever Given er den grønne sirkelen litt nord for den sørlige innseilingen til Suez-kanalen.

Lasteskipet MV Ever Given seilte nordover i kanalen gjennom Egypt tirsdag morgen da det gikk på grunn. Årsaken var ifølge egyptiske myndigheter en sandstorm og sterk vind. Baugen på skipet sto onsdag mot den østlige kanten av kanalen. Akterstavnen sto mot den vestlige kanten.

Skipet er bygget i 2018. Det er 400 meter langt, 59 meter bredt og et av verdens største lasteskip. Hvis det ble reist opp som et høyhus, ville det vært over tre ganger høyere enn Oslo Plaza.

Baugen på MV Ever Given har kilt seg fast i bredden på Suez-kanalen.

Det kan frakte opptil 20.000 containere. Skipet var på vei fra Kina til Rotterdam da uhellet i Suez skjedde. Onsdag morgen viste skipsfartsdata fra Marine Traffic syv slepebåter rundt Ever Given.

Et satellittfoto viser skipet Ever Given som gikk på grunn i Suez.
Onsdag morgen forsøke syv slepebåter å trekke skipet løs.

Skipet ser ut til å ha kilt seg fast omtrent seks kilometer nord for den sørlige innseilingen til kanalen. På begge sider av kanalen hadde det onsdag dannet seg køer av skip som skal gjennom. På en innsjø i kanalen lå også en rekke skip og ventet.

En instagrambruker har postet et bilde som ser ut til å være tatt fra et annet lasteskip:

– Skipet foran oss gikk på grunn i kanalen og sitter nå fast sidelengs. Det ser ut som vi blir her en stund, skriver Julianne Cona på Instagram. Hun er skipsmekaniker og seiler med Maersk-rederiet.

En egyptisk embetsperson har uttalt seg anonymt til nyhetsbyrået AP om saken. Han klandrer sterk vind i området tirsdag for uhellet. Vindstyrken rapporteres å ha vært sterk kuling. Kilden anslår at det vil ta minst to dager å trekke skipet flott igjen.

Suez Canal Authority sier i en kunngjøring at de gjør alt de kan for å få trafikken i gang igjen.

Slepebåter forsøker å trekke Ever Given flott igjen.

Skipet er registrert i Panama, og eieren er oppgitt å være et japansk rederi, Shoei Kisen KK. Det er også oppført i flåten til Evergreen Marine Corp, et taiwansk rederi. Anonyme kilder sier til et taiwansk nyhetsbyrå at skipet ble tatt av sterk vind da det seilte inn i kanalen.

Suez-kanalen ble åpnet i 1869. Den er en av verdens viktigste handelsårer. Over 10 prosent av all internasjonal frakt av varer passerer gjennom Suez.

Kanalen ble utvidet i 2015 slik at større skip skulle kunne gå der. Daglig seiler rundt 50 skip gjennom kanalen. Rekorden ble satt for to år siden med 75 skip og 5,8 millioner tonn.

Prisen på nordsjøolje i det urolige oljemarkedet steg onsdag med over 2 prosent til i overkant av 62 dollar pr. fat etter hendelsen.

Nå er det uro for at korken i Suez vil forplante seg til europeiske havner i neste uke.

– Når kanalen åpner igjen vil den forsinkede frakten ankomme samtidig med last som er i rute, sier Lars Jensen til Reuters. Han er sjef i SeaIntelligence Consulting.