Verden

De ti statene som avgjør hvem som blir USAs neste president

Selv om det er mye fokus på de nasjonale målinger i USA, er det resultatet i rundt ti delstater som avgjør hvem som blir landets neste president.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

For Donald Trump synes det å være dårlige nyheter. Samtaler storavisen The New York Times har gjort med velgere, folkevalgte og politiske strateger, viser at Trump er i hardt vær i de fire regionene disse ti statene ligger i.

Trump står foran "skremmende hindre"

Rundt 90 millioner av USAs totale befolkning på over 320 millioner bor i disse regionene.

"I de fire regionene som trolig avgjør presidentvalget – Florida, øvre sørøst, rustbeltet og indre vest – står Trump foran store hindre", skriver avisen med bakgrunn i sine samtaler.

Men klok av skade, tar de forbehold.

«Selvfølgelig gjenstår måneder før stemmegivningen begynner, og dette politiske året har trosset mange spådommer».

Meet the Press, et av de mange politiske talkshowene som sendes hver søndag formiddag i USA,viste i siste sending et kart hvor de hadde merket av ni såkalte vippestater. Det var Nevada, Colorado, Iowa, Ohio, Pennsylvania, New Hampshire, Virginia, Nord-Carolina og Florida.

Donald Trump i vippestaten Florida i mars.

The New York Times har reportasjer fra Florida, Nord-Carolina og Arizona. De betyr at de også inkluderer Arizona som en vippestat. Ørkenstaten helt sør i USA har de siste 20 årene vært en sikker vinnerstat for republikanerne.

Immigrant-angrep setter Arizona i spill

Men nå kan Donald Trumps mange angrep på immigranter, som han blant annet har kalt kriminelle og voldtektsmenn, slå tilbake på ham selv i Arizona. Med en lang grense til Mexico, og en befolkning hvor en tredjedel er latinamerikanere, har ørkenstaten blitt et brennpunkt i den amerikanske innvandringsdebatten.

  • I denne saken fra i sommer oppsummerer vi Trumps retoriske start på valgkampen: «Tapere», «feit gris», «voldtektsforbrytere»

Trumps sterkeste velgergruppe er hvite menn fra lavere middelklasse eller arbeiderklassen med liten eller ingen utdannelse.

– Demokratene har sin beste sjanse til å vinne Arizona siden Bill Clinton vant der i 1996, sier den republikanske politiske strategen Jaime Molera til The New York Times.

Miamis republikanske borgermester avviser Trump

Også i Florida skaper latinamerikanere problemer for Trump. Som Miamis republikanske borgermester Tomás Regalado. Han ville kastet seg helhjertet inn i valgkampen hvis Florida-senatoren Marco Rubio eller solskinnsstatens tidligere guvernør Jeb Bush hadde vunnet den republikanske nominasjonen, men nå regner han med å sitte på sidelinjen.

Borgermesteren omtaler Trump som "en bølle som forakter folk som ikke ligner på ham selv".

De siste meningsmålingene i Florida viser at det er nesten dødt løp mellom Trump og Hillary Clinton. Den tidligere førstedamen leder i gjennomsnitt med 2 prosentpoeng, men det er innenfor den statistiske feilmarginen.

Clinton kan ha 242 av 270 valgmenn i boks

Florida er sammen med Pennsylvania og Ohio de tre mest folkerike vippestatene, og dermed de med flest valgmenn. Barack Obama vant alle disse tre i både i 2008 og 2012.

Siden 1992 er det 18 stater som hver gang har stemt for en demokratisk kandidat. Dette har gitt demokratene 242 av de 270 valgmennene en trenger for å vinne presidentvalget.

Kan ropet etter en sterk mann følge i kjølvannet av fremgang for mer populistiske partier? Hør Aftenpostens Verdens siste podkast: «Kan Trump bli den nye Putin?». Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. USA-valg 2016