Verden

I over 15 år har han jobbet mot Putin. Hvorfor ble Navalnyj farlig for Kreml nå?

TOMSK/MOSKVA (Aftenposten): Nervegift og fengsel var ikke nok. Nå har russiske myndigheter nok et våpen mot Aleksej Navalnyj og den russiske opposisjonen.

 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland
Foto: Andrei Fateyev
I sommer hjalp Aleksej Navalnyj Ksenia Fadejeva til en plass i bystyret.
Men på slutten av sitt besøk ble Navalnyj brutalt forgiftet med nervegift.
Men det stopper ikke presset mot den russiske opposisjonen. Nå er også Ksenias karriere er truet.

– Velkommen til Tomsk. Du skal bo på rom 239.

Jeg tar imot nøkkelkortet, men ser spørrende på resepsjonisten.

– Skal jeg bo på samme rom som Aleksej Navalnyj var i da han ble forgiftet, spør jeg.

– Det der kjenner jeg ikke til. Jeg vet ikke, svarer resepsjonisten og ser beklemt ned.

Det er det tydeligvis heller ingen andre på hotellet som vil svare på. Selv om et enkelt Google-søk bekrefter at det var nettopp her Navalnyj bodde i august 2020.

For mens Tomsk er badet i nydelig vintersol og 30 minus, er gangen på Xander hotell parodisk mørk. Midt i gangen er det stilt opp to stoler foran rom 239.

Dette er rommet hvor en vannflaske, eller en underbukse med gift, nesten tok livet av Aleksej Navalnyj.

Opposisjonspolitikeren og korrupsjonsjegeren som henger ut Russlands mektigste og mobiliserer landets ungdom. Og som tilsynelatende skremmer vettet av russiske myndigheter.

Skapte overskrifter

Forgiftningen av Aleksej Navalnyj 20. august skapte overskrifter over hele verden. Videoene av hvordan han vrir seg i smerte på flyet fra Tomsk, gikk viralt. Siden har han fortsatt å skape overskrifter:

Hvordan han i all hui og hast ble fløyet til Berlin. Hvordan det ble bevist at han var forgiftet med nervegiften novitsjok. Hvordan han under falskt navn ringte russisk sikkerhetstjeneste og fikk dem til å fortelle detaljer om angrepet. Hvordan saken igjen har ført til ordkrig og sanksjoner mellom Vesten og Russland.

Og nå: Hvordan Navalnyj, med visshet om at det kunne koste ham livet, reiste tilbake til Russland. Samme dag som han ble arrestert, publiserte staben hans en video om president Vladimir Putins rikdom. Den er sett av flere titalls millioner.

Navalnyj oppfordret også sine støttespillere til å demonstrere over hele Russland. Til sammen dukket det opp titusenvis. Politiet reagerte med vold og arrestasjoner. Men flere kjempet også tilbake med snøballer i hovedstaden.

Jekaterina Schulmann er en av Russlands fremste statsvitere. Hun beskriver Navalnyj som den nest viktigste politikeren i landet. Viktigst er president Putin. Men Navalnyj har markert seg som selveste anti-Putin, skriver hun på Telegram.

44-åringen har dermed gått fra en marginalisert bypolitiker til en trussel mot Kreml. Hvordan er det mulig?

Kanskje finnes svaret i en vanlig russisk by i Sibir. En by hvor Navalnyj nesten mistet livet. Men også en by som har valgt en ny vei.

Snudd på hodet

De ser på hverandre. Han i blå skjorte. Hun i rød blazer. Et spørsmål henger i luften:

Hva skjer hvis vi begge blir arrestert samtidig?

Ksenia Fadejeva (28) og Andrej Fatejev (32) er lokalpolitikere i den russiske byen Tomsk. De arbeider sammen med den etterhvert så kjente Aleksej Navalnyj. I september klarte de noe få støttespillere av opposisjonspolitikeren har klart før dem: De vant et valg og fikk politisk innflytelse.

Ikke nok med det. Bystyret i Tomsk ble snudd på hodet. Tidligere har det vært styrt av Putins parti Det forente Russland. Nå har det mektige partiet kun 11 representanter av 37. Seks representanter er uavhengige, inkludert to representanter tilknyttet Navalnyjs prosjekt.

Ksenia Fadejeva (28) og hennes medarbeider i Navalnyjs stab i Tomsk. Foto: Skjeggestad, Helene

– Det forente Russland undervurderte hvor mye misnøye det er i byen. Derfor tapte de valget, sier Sergej Sjpagin. Han er statsviter ved det offentlige universitetet i Tomsk.

Han viser til at riktignok har innbyggerne i Tomsk litt høyere utdanningsnivå enn gjennomsnittet i landet. Men de er likevel opptatt av det samme som alle andre: lave lønninger, stigende matpriser, kvalitet på utdanning, korrupsjon, økologi og transport.

I tillegg er det en Navalnyj-faktor. Ikke bare ble han forgiftet i Tomsk. Hans team publiserte også et prosjekt hvor de navngir medlemmer av Putins parti – og knytter dem direkte til korrupsjon.

– Vi merker allerede at lokalpolitikken har forandret seg. Tidligere var det mangel på unge, energiske ledere. Nå er de for alvor en del av bypolitikken, sier Sjpagin.

Bli med en tur rundt i den sibirske byen Tomsk:

Strammer grepet

Ksenia Fadejeva og Andrej Fatejev er den nye energien som statsviteren snakker om. Om få dager skal disse to lede en demonstrasjon til støtte for Navalnyj som sitter fengslet i Moskva.

Derfor må Ksenia og Andrej legge en plan for hva som skjer hvis – eller mer trolig når – begge blir arrestert for brudd på forsamlingsfriheten. Det er ikke det eneste logistikkspørsmålet. De må også finne ut hvor Ksenia skal sove i nettene før demonstrasjonen. For å unngå arrestasjon, må hun kjøres dit i en bil som ikke er gjennkjenbar.

For selv om byrådet har forandret seg, merker de uavhengige kandidatene Kremls kontrollerende hånd. Særlig nå. I år er det nemlig valg til nasjonalforsamlingen i Russland. Og i Moskva er forberedelsene godt i gang for å sikre minst mulig motstand til Det forente Russland. Politikerne har vedtatt flere lover som får innvirkning hele veien til Sibir:

 • Nå kan også individer få merkelappen «utenlandsk agent». Dette er et stigmatiserende stempel Russland tidligere har satt på organisasjoner som myndighetene mener er politiske og får finansiering fra utlandet. Nå skal det også kunne gjelde individer.
 • De strammer til kontroller på sosiale medier som Youtube. Dette er hovedplattformen til uavhengige kandidater.
 • De strammer inn på forsamlingsfriheten. Nå kan også de såkalte enmannsdemonstrasjonene – piketene – forsvinne.

Skremmer Moskva

– Dette kommer fordi Kreml er bekymret for situasjonen til Det forente Russland. De sliter på målingene, sier Helge Blakkisrud ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Han minner likevel om at det er lite som direkte truer Putins makt. Navalnyj har kun rundt 3 prosent oppslutning i spørreundersøkelser. Ja, hans lag har skapt bølger i Moskva og Tomsk, men ikke så mange andre steder.

– Dette ser mer ut som de virkelig vil være på den sikre siden. Den russiske politiske eliten strammer til mer enn det som strengt tatt er nødvendig for å kneble opposisjonen, sier Blakkisrud.

Ksenia Fadejeva tror også de har klart å skremme Moskva. Men hun er bekymret.

Ksenia Fadejeva (28), lokalpolitiker i Tomsk. Foto: MAXIM SHEMETOV, Reuters / NTB

Tidligere i år ble Navalnyjs organisasjon Fondet mot korrupsjon satt på listen over utenlandske agenter.

– Hvis det skjer med for eksempel meg, vil det gjøre veien til gjenvalg svært vanskelig, sier Ksenia.

Diskusjonen blir avbrutt av at hennes røde telefon ringer. Det er en bestemor som lurer på når demonstrasjonen starter.

– Det er en myte at det bare er ungdommer som støtter Navalnyj, sier hun.

Delt på midten

Når Aftenposten snakker med folk på gaten i Tomsk, er det helt jevnt i støtten mellom Putin og Navalnyj. De som støtter Putin, trekker frem at de ønsker fortsatt stabilitet. De som svarer Navalnyj, sier at landet trenger nye ideer og tanker.

Kanskje mest påfallende – Navalnyj trenger ingen introduksjon. Av de titalls som ble spurt, visste alle hvem han var. Tidligere var han mest kjent i hovedstaden, men nå er han hverdagskost også i deler av Sibir.

– Navalnyj har jobbet møysommelig for å bli kjent over flere år, sier Geir Flikke. Han er professor i Russlands-studier ved Universitetet i Oslo.

– Gjennom sosiale medier og synlighet i gatene har hans status blitt høy. Hans troverdighet har økt i takt med de konstante oppdateringene om regimets undertrykkelse, forklarer Flikke.

Stemte for første gang

Navalnyj er også et hyppig diskutert tema hos det unge ekteparet Olga (27) og Mikhail Rozum (31). Stemningen i den nyoppussede toromsleiligheten har de siste årene blitt mer og mer politisk.

Det vil si – de deltar ikke aktivt i protester. De flagger ikke sine politiske synspunkter. Men de har begynt å ta inn over seg hva som egentlig skjer rundt dem, forklarer Olga.

– Lenge har det vært en del av meg som har håpet at det opposisjonen sier, ikke er sant. At det ikke er korrupte ledere i Tomsk og i Russland. At de ikke tar offentlige penger og stapper dem i egen lomme. At de vil oss det beste. Det hadde vært så behagelig om virkeligheten var slik, sier Olga Rozum.

Hun forteller videre at hun også valgte å tro på dette håpet i mange år:

– Men nå har jeg tatt innover meg det jeg egentlig har visst hele tiden. Vi trenger en forandring.

Hun stemte derfor for første gang i høst. Og valget falt på en uavhengig kandidat: Ksenia Fadejeva.

– Jeg har et liv, og jeg er ikke klar for å bruke det på å kjempe mot systemet. Men det er Ksenia klar for. Derfor valgte jeg henne.

Det unge paret Olga (27) og Mikhail Rozum (31) og deres to katter Ryzjaja (t.v.) og Dzju. Foto: Skjeggestad, Helene

Ektemannen Mikhail har vært interessert i politikk lenger enn kona. Han har ikke sett på statlig finansiert TV på ti år. Men han fikk med seg Navalnyjs avsløring av korrupsjon i Tomsk på Youtube.

– Det ble klart for meg: Hvis jeg ikke liker dagens politikk, kan jeg gjøre noe med det. Jeg kan stemme på noen som vil at politikken skal gjøre det bedre for folk. Og hvis det er vanskelig fordi de har lite penger, kan de i hvert fall snakke ærlig om det, sier han.

Hun jobber med funksjonshemmede barn. Han med IT. De merker at lokalpolitikk er langt fra folks hverdag.

– De aller fleste er opptatt av én ting: Ikke å få det verre. Men kanskje er det slik at stadig flere tenker som oss: Hvordan kan vi få det bedre, spør Olga.

Store konsekvenser

På det lille kontoret i femte etasje er det symboler på alle kanter. Fra det ene vinduet ser man rett inn i en politistasjon. Fra det andre er utsikten byens energistasjon. Store mengder røyk pumpes ut av de store pipene. Det fnises på kontoret mens de peker mot røyken. De sier på spøk at det er der de opposisjonelle havner til slutt. Et slags Auschwitz for politisk annerledestenkende. Bekmørk humor fra noen som har sett sjefen sin forgiftet med novitsjok.

For de trues med fengsel. Ksenia har fått bil og hjem vandalisert. Nå kan de snart alle bli stemplet som «utenlandske agenter» og få karrierene ødelagt.

Men akkurat nå har de større problemer. Noen har slått til på et svært ømt punkt for de unge opposisjonelle. Det sukkes kollektivt. Instagram-kontoen deres er blitt utsatt for et dataangrep.

– Den er nede. Igjen. Sukk, avslutter Ksenia.

Helene Skjeggestad er korrespondent i Russland. Følg hverdagen på Snapchat: Skjeggesnap

Les også

 1. Fra skepsis til samarbeid: Den russiske vaksinen er på vei inn i varmen

 2. Aleksej Raksja oppdaget en godt gjemt statistikk. Der fant han noe som kan knuse de russiske koronatallene.

 3. Familien på fem lever på 10 m² og 2000 kr i måneden. Nå har de fått det enda verre.

Les mer om

 1. Aleksej Navalnyj
 2. Vladimir Putin
 3. Lokalpolitikk