Tyrkia: IS jaget ut av grenseby med tyrkisk og amerikansk militærstøtte

Syriske opprørere støttet av tyrkiske stridsvogner og fly har erobret den tidligere IS-kontrollerte grensebyen Jarablus i Syria, bekrefter Tyrkias president Erdogan.

Tyrkiske stridsvogner og syriske opprørere avanserer inn mot den syriske grensebyen Jarablus. Bildet er tatt fra andre siden av grensen, i den tyrkiske grensebyen Karkamis.

Tyrkiskstøttede syriske opprørere hevdet onsdag ettermiddag å ha tatt full kontroll over grensebyen Jarablus, som har vært kontrollert av IS siden 2013.

– Jarablus er blitt helt frigjort fra terroristbandene Daesh, sier opprørsgruppen Failaq al Sham i en uttalelse på nett. Daesh er et navn på Den islamske staten (IS), som er mye brukt i Midtøsten.

Onsdag kveld bekreftet også den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan at Jarablus er erobret, ifølge nyhetsbyrådet AP.

Tyrkiske spesialsoldater, stridsvogner og fly deltok i militærangrepet.

Tyrkia: Ingen drepte tyrkere

Operasjonen startet med en rekke flyangrep, og senere, onsdag morgen, rullet minst ni tyrkiske stridsvogner inn i Syria sammen med opprørssoldater.

46 IS-krigere skal ha blitt drept under kampene, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Ingen tyrkiske soldater ble drept i operasjonen, opplyser tyrkiske myndigheter. Men en opprørssoldat skal ha mistet livet.

Erdogan bekreftet tidligere på dagen at militæroffensiven ikke bare er rettet mot den ytterliggående islamistgruppa IS, men også mot den kurdiske YPG-militsen, som støttes av USA.

Hvor langt inn på syrisk side de tyrkiske styrkene har tenkt seg, er foreløpig uklart.

Opprørsmilitsen Failaq al Sham, eller Sham-legionen, la onsdag ut bilder fra Jarablus på Twitter, der de blant annet har heis det syriske opprørsflagget i sentrum av byen:

Amerikansk luftstøtte

USA deltok også i offensiven, med minst åtte overvåkingsoppdrag med både jagerfly og droner, opplyser kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

En opprørsleder fra Failaq al Sham, opplyste til Reuters at de fleste IS-medlemmene som var i Jarablus trakk seg ut. Noen av dem har overgitt seg, sier opprørslederen som ikke vil stå fram med navnet sitt.

Den kurdiske YPG-militsen har siden kampen om Kobani i 2014 fått støtte av USA i kampen mot IS. Tidligere i måneden drev kurdiskledede styrker med amerikansk hjelp IS ut av byen Manbij, som ligger 33 kilometer sør for Jarablus.

Syria myndigheter fordømmer Tyrkias aksjon

– Syria fordømmer at tyrkiske stridsvogner og pansrede kjøretøy med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen krysset grensen ved Jarablus, og ser på det som en skamløs krenkelse av Syrias suverenitet, heter det i en kunngjøring fra syrisk UD.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency (AA) startet offensiven i 4-tiden lokal tid, natt til onsdag.

– Den tyrkiske hæren og den internasjonale koalisjonens luftstyrker har satt i gang en militæroperasjon med mål om å fjerne terroristorganisasjonen Daesh fra Jarablus-distriktet i Aleppo-provinsen, heter det meldingen.

AA har også lagt ut denne videoen på Twitter:

Samarbeider med syriske opprørere

Tyrkiske styrker har skutt med artilleri inn i Syria siden mandag, etter at flere rakettangrep fra syrisk side har landet i den tyrkiske småbyen Karkamis.

Tirsdag kveld fikk alle innbyggerne i byen ordre om å forlate byen og områdene rundt. Karkamis ligger på motsatt side av Jarablus.

Onsdag formiddag la den syriske koalisjonen ut flere bilder av opprørere fra Den frie syriske hær (FSA) på Twitter, med teksten: FSA med støtte fra Tyrkia og den internasjonale koalisjonen har startet en offensiv mot byen Jarablus for å frigi den fra IS.

Tyrkiske CNN skriver på Twitter: De første bildene fra grensen til Syria.

IS-området i kurdiskdominert grenseland

Operasjonen har fått navnet Euphrates Shield, eller «Eufrats skjold» på norsk.

Tyrkia deler en litt over 800 kilometer lang grense med Syria. Mesteparten er nå kontrollert av de amerikanskstøttede styrkene i SDF – Syrian Democratic Forces. som består hovedsakelig av YPG, men også av arabere, armenere, assyrere og andre etniske minoriteter.

En liten grensestrekning på om lag 10 kilometer, hvor blant annet Jarablus ligger, var derimot ikke kontrollert av SDF, men av IS og syriske opprørsgrupper.

Tyrkias president Erdogan har lenge uttrykt bekymring for, og gjort det helt klart at han ikke vil akseptere, at kurderne tar kontroll over områder vest for Eufrat-elven og langs denne grensestrekningen.

Tyrkisk stridsvogn og et armert militærkjøretøy ved grensen i Gaziantep-provinsen tirsdag denne uken.

Frykter for kurdernes fremgang

Erdogan anser SDF som en syriske forlengelse av PKK-geriljaen som står på Tyrkias terrorliste og har lenge tatt til orde for en bakkeoperasjon i Syria. Tidligere i år ba han den internasjonale koalisjonen om å delta.

I starten av august frigjorde SDF den syriske byen Manbij fra IS. Byen ligger nettopp vest for Eufrat – bare fire mil sør for Jarablus.

I dag gjentok utenriksminister Mevlüt Cavusoglu at YPG-elementer må trekke seg tilbake til øst for elven, ifølge den tyrkiske regjeringsvennlige avisen Daily Sabah.

Transitt for fremmedkrigere

Jarablus var den eneste gjenværende grensepasseringen som direkte knyttet IS til veinettet i Tyrkia, og tyrkiske myndigheter har lenge blitt kritisert for at fremmedkrigere har kunne benytte seg av denne grenseovergangen for å slå seg sammen med IS i Syria.

Tyrkia har tidligere foreslått en slags sikkerhetssone – også omtalt som en buffersone – i det samme området som tyrkiske stridsvogner nå ruller inn i. Den skulle vært omfattet av en flyforbudssone.

På denne måten kunne syriske flyktninger bli bosatt der, samtidig som de tyrkiske grensebyene hadde fått større avstand til IS’ artilleri.

Vil du lese mer om livet i de IS-kontrollerte områdene? Da bør du lese vår serie om terrorregimet: