Var nettroll for Putin, fikk én rubel i erstatning

Ljudmila Savtsjuk sier hun jobbet to måneder med å spre russisk propaganda på nett.

Ljudmila Savtsjuk

Savtsjuk sto i vår frem i en rekke medier og fortalte om hvordan hun og flere hundre andre hadde som jobb å forsvare Russlands president Vladimir Putin i sosiale medier og i kommentarfelter på vestlige nyhetsnettsteder.

Fikk drøyt ti øre i erstatning

Mandag vant hun en rettssak mot sin tidligere arbeidsgiver, Byrået for internettundersøkelser — Agentstvo Internet Issledovaniya, melder nyhetsbyrået Associated Press. Savtsjuk krevde erstatning, kompensasjon for angivelig tibakeholdte lønninger og manglende arbeidskontrakter. Hun krevde også at det St. Petersburg-baserte selskapet skulle legges ned. Hun ble imidlertid bare tilkjent 1 rubel - drøyt 10 norske øre - i symbolsk erstatning. Selskapet har ikke kommentert saken.

12 timers skift, god betaling

I rettssaken og tidligere intervjuer har Savtsjuk beskrevet hvordan hun flere hundre ansatte pepret russiske og vestlige nyhetsnettsteder med Putin-vennlige kommentarer og manipulerte bilder. Ifølge Savtsjuk tjener de ansatte rundt 40.000-50.000 rubler i måneden, noe som er en solid lønn i Russland. For den lønnen må de imidlertid, ifølge saksøkeren, jobbe 12-timers skift der de iherdig utformer propaganda for maktapparatet i Kreml.

Selskapets aktiviteter er tidligere også beskrevet av nå nedlagte russiske St. Petersburg Times og BBC.

Sa seg fornøyd

Utenfor rettslokalet sa Savtsjuk at hun var fornøyd med utfallet av rettssaken, selv om selskapet ikke måtte stenge dørene.

— Vi har klart å bevise at trollene finnes. Det var hovedmålet, sa hun, ifølge AP.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook