Verden

107.500 migranter på én måned

I juli kom det flere innvandrere til EUs grenser enn i noen enkeltmåned før, opplyser EUs grensekontrollorgan Frontex.

Disse migrantene forsøkte å ta seg fra tyrkiske Bodrum til Kos, men mislyktes og måtte gå tilbake til Tyrkia hvor de ble pågrepet av politi. Mange forsøker å gjennomføre den forholdsvis korte sjøreisen i overfylte gummibåter.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

— Dette er en krisesituasjon for Europa som krever at alle EUs medlemsland stiller opp for å støtte de nasjonale myndigheter som tar i mot et massivt antall migranter ved sine grenser, sier Frontex-sjef Fabrice Leggeri i en uttalelse.

Tredobling siden i fjor

Landene han snakker om, som trenger hjelp, er i første rekke Hellas, Italia og Ungarn. I juli ble det registrert 107.500 nye migranter, en tredobling fra juli i fjor og for første gang er det kommet flere enn 100.000 på én enkelt måned. Dette tilsvarer ca. 3500 hver dag i juli.

Små gummibåter til greske øyer

I juli var det særskilt mange som kom via Tyrkia til Hellas over Egeerhavet. I stort antall har folk - særlig afghanere og syrere som rømmer fra borgerkrig og uro i hjemlandet - førsøkt å ta seg over med småbåter til øyer som Lesbos, Chios, Samos og Kos. Nesten 50.000 migranter er registrert i dette området i juli.

Seks druknet

Men fortsatt er det slik at slett ikke alle kommer seg over til EU-land. Tirsdag druknet seks syrere - deriblant ett lite barn - da de forsøkte å ta seg over til Kos og båten deres kantret. Den kjente ferieøya ligger bare fire kilometer fra den tyrkiske kysten. To voksne og ett barn ombord i den 30 fot store motorbåten overlevde i en luftlomme ombord til de ble plukket opp av tyrkisk redningstjeneste og fraktet til land.

Seks syriske flyktninger druknet tirsdag da båten de var i, kantret på vei fra Tyrkia til Hellas.
En migrant forsøker å lure seg med et tog fra Makedonia mot Serbia og deretter trolig videre mot Ungarn.

Bleier og tannpasta

På de greske øyene er tilstrømningen nå så stor at det vesle lokale hjelpeapparatet for alvor strever med å holde tritt, melder nyhetsbyrået Associated Press fra øya Leros.

Beboerne gir mat, drikke, klær og nødvendighetsartikler som bleier, såpe og tannpasta til migrantene, men de er i ferd med å bli ofre for sin egen suksess, skriver AP. Etter hvert som migranter får nyss om den lokale sjenerøsiteten, kommer det enda flere. De som kommer, sover utenfor det lokale sykehuset, ved kystvaktens hovedkvarter og i en halvferdig kino.

Italia: Anklager smuglere for 49 dødsfall

Italia registrerte 20.000 ankomne i juli og er dermed kommet opp i 90.000 i år, ifølge Frontex. De fleste her er eritreere og nigerianere som fraktes fra Libya av menneskesmuglere.

I helgen omkom 49 mennesker i lasterommet på en overfylt fiskebåt på denne ruten. Italiensk politi har pågrepet åtte mistenkte menneskesmuglere i forbindelse med tragedien, melder AP. De er anklaget for å ha brukt vold mot migrantene. Disse var innsperret i et altfor lite lasterom med altfor lite luft, som dessuten var forurenset av drivstoffavgasser.

Ifølge påtalemyndigheten ble de som forsøkte å komme seg ut, slått med belter og sparket.

Ungarn: Sender ut grensejegere

Ungarn registrerte ifølge Frontex 34.800 ankomne migranter i juli. Mange søker asyl, men de fleste reiser raskt videre til mer velstående EU-land, særlig Tyskland. Ungarns regjering varslet imidlertid tirsdag at de vil sende flere tusen politifolk til landets sørgrense mot Serbia der de skal fungere som såkalte grensejegere og stoppe tilstrømningen.

Landet jobber med ny lovgivning som skal gjøre det straffbart å krysse grensen illegalt og også foreskriver fengselsstraff for å ødelegge et fire meter høyt grensegjerde.

Les også

  1. Jan Egeland om Siv Jensens Syria-utspill: - Et uhyre populistisk utspill

  2. Siv Jensen ber kommunene si nei til Syria-flyktninger

  3. Asylaktivister opererer med sine egne fakta