Verden

Trump: USA har klargjort «militære løsninger» mot Nord-Korea

USAs president sier at landet nå har fullt klartgjort «militære løsninger» mot regimet i Nord-Korea.

Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

  • Pål Vegard Hagesæther
    Pål Vegard Hagesæther
    Journalist

Trump omtaler den militære løsningen som klar og skriver at våpnene er «ladet». Han truer med å bruke militærmakt dersom Nord-Korea «handler overilt».

Twitter-meldingen ble lagt ut dagen etter at President Donald Trump gjorde det betente forholdet mellom Nord-Korea og USA enda verre ved å true Nord-Korea.

– Kim Jong-un har oppført seg veldig truende, uttalte Trump.

– De vil bli møtt med ild og raseri som verden aldri før har sett maken til, sa den amerikanske presidenten under en pressebriefing tirsdag.

Ifølge AP skal Trump etterpå ha sagt om uttalelsen at den «kanskje ikke var tøff nok».

Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!

Har utviklet kjernefysiske stridshoder

Advarselen tirsdag kom etter at det ble kjent at Nord-Korea skal ha klart å lage kjenefysiske stridshoder som kan brukes i langdistanseraketter. Dette ifølge amerikanske etterretningstjenester, skriver The Washington Post.

Analysen konkluderer med at Nord-Korea dermed har krysset en kritisk grense på vei til å bli en nasjon med fullverdig atomvåpen.

Rapporten er utarbeidet av Defense Intelligence Agency (DIA), og kommer rett etter en annen analyse som økte estimatet på hvor mange atombomber landet har til disposisjon, til 60. Noen uavhengige eksperter mener tallet er mye lavere.

Funnene vil sannsynligvis øke bekymringene om at Nord-Korea som en militærmakt utvikler seg langt fortere enn ekspertene forutså.

Har truet med atomangrep

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan Nord-Koreas raketter setter forholdet mellom stormaktene på en kraftig prøve.

I en pressemelding sa USAs utenriksminister Rex Tillerson i en pressemelding at «global handling er nødvendig for å stoppe den globale trusselen».

Nord-Korea har tidligere denne sommeren truet med å utføre et atomangrep mot USA dersom amerikanerne skulle forsøke å få Kim Jong-un til å gå av.

Les mer om

  1. FNs sikkerhetsråd