Verden

Aids-profitør dømt for svindel

Martin Shkreli ble beryktet over hele USA etter at han som toppsjef i et medisinselskap ganget opp prisen på aids-medisin 56 ganger.

Martin Shkreli ble for alvor kjent da han skrudde opp prisen på livreddende aids-medisin fra en drøy hundrelapp til nesten 6000 kroner for én pille. Foto: Seth Wenig / TT / NTB Scanpix

 • Frode Sætran

Aids-medisinen Daraprim kostet for to år siden 106 kroner. Da bestemte toppsjefen i medisinselskapet at prisen på den livreddende medisinen skulle skrus opp 56 ganger slik at den endte opp på nesten 6000 kroner for én pille, regnet etter valutakursen i dag.

Dømt for svindel

Det gjorde ham ikke særlig populær. Nå er han dømt, men ikke på grunn av prisjusteringen. CNN og flere andre amerikanske medier melder at Martin Shkreli derimot er dømt for svindel med to fond.

– En ærlig gutt

Aktor anklaget Shkreli for å ha lurt investorene for rundt 87 millioner kroner. Shkreli selv mener at han er blitt utsatt for en «heksejakt av episke proporsjoner». Forsvareren hans, advokat Benjamin Brafman, hevdet at Shkreli er en «ærlig gutt», et geni som aldri prøvde å lure noen.

Aktiv på nett

I januar ble Shkreli kastet ut av Twitter fordi han ble beskyldt for å hetse en redaktør. Under rettssaken fortsatte han å bruke sosiale medier og postet videoer på Facebook og YouTube til tross for at både aktor og hans egen forsvarer prøvde å få ham til å holde seg rolig.

Les mer om

 1. Martin Shkreli
 2. Svindel
 3. Medisin
 4. USA
 5. Sosiale medier

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Slik styrer «USAs mest forhatte mann» legemiddelfirmaet fra fengsel med hemmelig mobiltelefon

 2. VERDEN

  Alec Smith hadde ikke råd til å kjøpe insulin. Han døde tre dager før lønningsdag.

 3. NORGE

  Slik forsvarer legemiddelfirma at medisinen koster opp mot 1 million kroner pr. dose.

 4. ØKONOMI

  Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen

 5. NORGE

  Mann i 20-årene solgte katta i sekken på Finn.no. Nå er han dømt til måneder i fengsel.

 6. NORGE

  20-åring dømt til ni års fengsel for drapsforsøk på skole i Lier