Verden

Cannes gir opp burkiniforbud

En lokal domstol opphever burkiniforbudet i Cannes. Kjennelsen er den første siden Frankrikes grunnlovsdomstol fastslo at slike forbud krenker grunnleggende rettigheter.

En kvinne ikledd burkini fotografert på en strand i Marseille dagen etter at grunnlovsdomstolen i Frankrike opphevet forbudet mot badedrakten forrige uke.
  • NTB

Forbud i nærmere 30 byer i sommer

Tirsdag konkluderte en domstol i Nice, rundt fire mil nord for Cannes på den franske Rivieraen, med at det lokale forbudet i filmbyen er ulovlig.

Argumentasjonen er i tråd med kjennelsen fra grunnlovsdomstolen i forrige uke. Domstolen i Nice argumenterer med at det ikke er bevist at den heldekkende badedrakten utgjør noen trussel mot den allmenne orden.

Cannes' borgermester David Lisnard sier det ikke er aktuelt å anke kjennelsen.

  • Dette vakte oppsikt: Væpnet politi ba kvinne kle av seg på stranden

Rundt 30 franske byer har i sommer innført lokale forbud mot badedrakten på sine strender. I Cannes ble forbudet begrunnet med at burkinien ikke respekterer sosiale normer og det sekulære samfunnet.

Det var ventet at kjennelsen fra grunnlovsdomstolen, som vurderte burkiniforbudet i én av byene, ville skape presedens for resten av Frankrike.

Kommunale myndigheter i blant annet Nice har likevel sagt at de vil fortsette å bøtelegge kvinner som bruker det heldekkende badetøyet på stranda.

Menneskerettighetsorganisasjoner har på sin side varslet at de om nødvendig vil gå rettens vei for å oppheve forbudene i samtlige byer.

Les mer om

  1. Nice
  2. Islam
  3. Frankrike
  4. Menneskerettigheter