Verden

Dette er nordmannens medfange

Kineseren Fan Jinghui (50) har beskrevet seg som en «vandrer» med forkjærlighet for gresk filosofi.

  • Jørgen Svarstad
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) offentliggjorde torsdag bilder av to gisler, nordmannen Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad og kineseren Fan Jinghui.

Men det har hittil vært sparsomt med opplysninger om sistnevnte.

Opptatt av gresk filosofi

På plakaten står det at han er 50 år, at han jobber som konsulent og har hjemmeadresse i Beijing.

Han ble intervjuet av kinesisk radio i 2001, i et program om folk som bytter yrkeskarrièrer. Han fortalte om da han bestemte seg for å slutte i sin faste jobb.

I intervjuet beskrev han seg som en «vandrer» med forkjærlighet for gresk filosofi.

— De store greske filosofenes søken etter frihet ga meg en oppvåkning. Dette er en viktig drivkraft i min søken etter frihet, sa mannen som nå sitter i fangenskap.

Les mer om det norske gisselet her. Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) reiste tilsynelatende alene da han ble tatt til fange i Syria i slutten av januar. Han var på vei gjennom områder som var preget av harde kamper.

Jobbet som lærer

Han sa at han jobbet som ungdomsskolelærer i seks år etter studiene. I 1994 begynte han et reklamebyrå, men sluttet etter ett år. Deretter jobbet han blant annet som assistent i den statlige TV-kanalen CCTV. I 2002 registrerte han sitt eget reklamebyrå, skriver Beirut-avisen The Daily Star. Ifølge kinesiske databaser mistet han lisensen sin 2003. Det er usikkert om han fikk lisensen tilbake.

Det har ikke kommet opplysninger om hvor han ble tatt til fange og hva han gjorde der.

Kina har forsøkt å holde seg unna konflikten med IS. De ser på bombingen av IS som en vestlig intervensjon som ikke er særlig effektiv, mener Kina-ekspert og NTNU-professor Paul Midford.

Les også:

Les også

Daniel satt 13 måneder i IS-fangenskap: Så ble han kjøpt fri av familie og venner

Flere eksperter har spådd at kidnappingen vil trekke Kina mer inn i konflikten, men Midford tror ikke det.

Norsk UD holder tett

De har bekreftet at IS «sannsynligvis» at holder en av deres borgere fanget, og at de har satt i gang «akutte tiltak».

— Det kan hende de betaler løsepenger og forsøker å evakuere kinesere i området. Men jeg ser ikke for meg at de gjør en stor innsats for å svare på dette, sier Midford.

Forholdet mellom Kina og Norge har som kjent vært på frysepunktet siden utdelingen av Nobels fredspris i 2010. Snakker landene sammen nå?

— Det kan være kinesiske diplomater har snakket med norske diplomater i det stille. De vil selvfølgelig at gisselet skal bli satt fri, men det kan være de har avskrevet ham som en de ikke kan redde, sier Midford.

Det norske Utenriksdepartementet (UD) hadde mandag ingen flere opplysninger å komme med. Utenriksminister Børge Brende (H) tidligere uttalt at de har grunn til å tro at bildet av Grimsgaard-Ofstad er tatt den siste måneden. Men når Aftenposten tar kontakt, vil ikke UD si hva de bygger det på.

Les også:

Les også

IS-kidnappet nordmann skal ha levd anonym tilværelse i Oslo

— Har ikke fått dødsdommen

De to gislene er avbildet i gule fangedrakter.

Medieaktivisten Mohammad Khedr, som selv flyktet fra IS, sa lørdag til Dagens Næringsliv at nordmannen er kledd i gult, og ikke oransje, fordi han ennå ikke har fått dødsdommen.

Men terrororganisasjonen har flere ganger publisert videoer der fanger i gule fangedrakter blir henrettet.

Les også:

Les også

  1. Finsk jihadist utførte selvmordsangrep