Tyrkia har drevet lengre vekk fra EU - kuppforsøket kan dytte dem helt ut
AMMAN (Aftenposten): Unionen advarer Tyrkia mot å gjeninnføre dødsstraff, men Tyrkia er opptatt med å pleie andre naboforhold.
Kuppforsøket i Tyrkia har igjen rettet søkelyset mot landet, og ikke minst dets relasjoner til Vesten gjennom både EU og NATO.
Over 15.000 mennesker har fått sparken, over 7500 mennesker er blitt arrestert og 24 radio- og TV-stasjoner vil bli stengt i kjølvannet av kuppforsøket.
I tillegg har Erdogan sagt han er klar for å gjeninnføre dødsstraff hvis folket «forlanger det».
EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk Federica Mogherini svarte med å si at dersom Tyrkia gjeninnfører dødsstraff kan de vinke farvel til EU-medlemskap.
For ikke lenge siden så det ut til at Tyrkia sto på EU-dørstokken og tittet inn. Nå ser det ut som om de står på nederste trappetrinn og (i det minste truer) med å vinke farvel.
Her er fire hendelser som tyder på at Tyrkia har beveget seg lenger unna EU.
1. Nekter tyske diplomater å se egne NATO-soldater
Tyrkiske myndigheter har vært sinte på tyske myndigheter siden den tyske Forbundsdagen anerkjente at massakrene på armenerne som et folkemord.
Først kalte Tyrkia hjem ambassadøren til Tyskland. Og nylig ble tyske diplomater hindret i å besøke sine egne tyske NATO-soldater i Tyrkia. Soldatene ble sendt til Incirlik-basen etter at Tyrkia ba om økt støtte fra NATO-medlemmene tidligere i år. Nå truer Tyskland med å trekke dem ut.
Incirlik brukes av den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-mål i Syria og Irak, og en rekke land har soldater ved basen.
- Kuppforsøket i Tyrkia: - Landet vil bli mindre fritt og mindre demokratisk fra dag én.
2. Anklager EU-parlamentet for terror-PR
Den 11. juli åpnet Europaparlamentet en fotoutstilling kalt «Rojava» – en betegnelse som blir brukt om de kurdisk-dominerte områdene i Nord-Syria, hvor blant annet kurdiske PYD har de facto kontroll.
– Vi kan ikke fatte hva Europaparlamentet ønsker å oppnå ved å glorifisere en forlengelse av PKK, som er anerkjent som en terrororganisasjon av EU, sa Erdogans talsmann, ifølge den regjeringsvennlige avisen Daily Sabah.
PYD og deres milits YPG, er en forgrening av den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia som står på terrorlisten til Tyrkia, USA og EU. Men i motsetning til PKK samarbeider YPG-militsen med den amerikanskledede internasjonale koalisjonen i kampen mot IS og er heller ikke på noen terrorliste.
3. Uenige om visumliberalisering
Flyktningene har nærmest slutte å komme til Hellas via Middelhavet, greske myndigheter har sendt tilbake rundt 470 flyktninger og total 802 syrere er blitt hentet fra Tyrkia og bosatt i EU-land. Pengene fra EU skal også ha begynt å komme.
Avtalen som ble inngått mellom EU og Tyrkia er i full sving, men det er ett punkt som fortsatt kan velte avtalen – visumliberaliseringen. Tyrkerne har sagt at dersom dette ikke går igjennom vil de trekke seg fra avtalen.
Tyrkiske myndigheter har fortsatt ikke innfridd på alle de 72 punktene som avtalt for å få visumfri reise i EU, mer spesifikt er det terrorlovgivningen som er kjernen til at de ikke kommer i mål.
EU mener at Tyrkia må «revidere regelverket og praksisen på terrorisme i tråd med europeiske standarder.». Tyrkia svarer med å kalle kravet urimelig i en slik tid.
Dersom alt går som planlagt skal partene imidlertid møtes igjen om noen uker og reforhandle terror-kriteriet.
4. Pleier forholdet i andre enden
Juni har også vært måneden hvor Tyrkia har pleiet gamle naboforhold. Erdogan ba omsider Putin om unnskyldning etter at det tyrkiske forsvaret skjøt ned et russisk jagerfly i fjor. Tyrkia har også inngått en forsoningsavtale med Israel samt uttalt at Tyrkia er klare for å normalisere forholdet til Egypt.
Til slutt kom også Syria.
– Vi vil utvide vennskapssirkelen så langt som mulig. Dette er målet vårt [...] Vi har allerede begynt å gjøre dette. Forholdet med Israel Russland har gått tilbake til normalen. Jeg er sikker på at vi vil gjenopprette forholdet med Syria også, sa statsminister Binali Yıldırım, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet Daily.
Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.
Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.