Verden

Angrepet i Mali: Frigitte gisler forteller at angriperne snakker engelsk

Flere av gisseltakerne på hotellet i Malis hovedstad Bamako snakket engelsk seg imellom, forteller en av de frigitte gislene.

 • Ntb
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Myndighetene i Mali har erklært unntakstilstand i ti dager fra midnatt, natt til lørdag. Det ble vedtatt under et krisemøte fredag kveld.

— Jeg hørte at de sa på engelsk: Ladet du den? Kom an!, forteller Sékouba Diabate, et av gislene som ble frigitt av sikkerhetsstyrker.

— Jeg kunne ikke se dem, for slike situasjoner er svært vanskelige, forteller Diabate, som er en kjent sanger fra Guinea.

Michael Skapoullis, som overlevde angrepet ved å flykte fra hotellet, forteller til BBCat han så kuler på gulvet da han åpnet døren til treningssenteret.

Ifølge sikkerhetskilder ble hotellet stormet av rundt ti væpnede menn, som ankom i en bil med diplomatskilt og ropte «Allahu akbar» da de tok seg inn i bygningen. Harouna Traore

Soldater stormet hotellet, og fredag ettermiddag meldte øyenvitner om kraftige skuddsalver fra bygget.

 • Få siste nytt her: Amerikanske spesialstyrker bistår maliske styrker for å få frigitt gislene på hotellet i Mali.
Les også

Bakgrunn: Dette er Mali

FN-kilde: 27 døde

Ifølge sikkerhetskilder ble Radisson Blu-hotellet fredag stormet av rundt ti væpnede menn, som ankom i en bil med diplomatskilt og ropte «Allahu akbar» da de tok seg inn i bygningen.

FN-soldater har telt rundt 27 lik på hotellet, opplyser en FN-kilde. Tallet er foreløpig, og hotellet gjennomsøkes fortsatt, sier tjenestemannen til Reuters.

Tidligere fredag ettermiddag opplyste en utenlandsk sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP at 18 drepte var hentet ut av hotellet.

Al Jazeera meldte først at den militante islamistgruppen Ansar Dine står bak, men denne opplysningen er ikke bekreftet fra annet hold. En annen gruppe, Al-Mourabitoun, hevder i en Twitter-melding at det er de som holder gisler på hotellet i Bamako.

Begge de to gruppene har sin base nord i Mali og består for det meste av tuareger og arabere.

Terrorsamarbeid

Libanesiske Al Akhbar News melder ifølge CNN at terrorgruppen Al-Mourabitoun påtar seg ansvaret sammen med Al-Qaida i det islamske Maghreb. Sistnevnte er en islamistisk milits som ifølge Wikipedia har som mål å styrte den algeriske regjeringen til fordel for en islamsk stat. Leder er Abu Musab Abdel Wadoud.

Al-Mourabitoun er en afrikansk islamistisk milits som er oppstått som følge av en sammensmelting mellom Mokhtar Belmokhtars Masked Mens Brigadeog Ahmed Telmissis Movement for Oneness and Jihad in West Africa.

Flybesetning og diplomater blant de frigjorte

Blant de frigjorte gislene er tolv franske statsborgere som arbeider for Air France, fem tyrkiske statsborgere som jobber for Turkish Airlines og syv algeriere, seks av dem diplomater.

Ifølge en talsmann for Pentagon er det også seks amerikanske statsborgere blant de frigitte gislene, og Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier at det også er to tyske statsborgere blant de frigitte.

Blant gislene som fortsatt holdes på hotellet, er det 20 indere, minst syv kinesere og to tyrkere.

Det kan også befinne seg amerikanske statsborgere blant gislene som fortsatt blir holdt på hotellet, opplyser en talsmann for amerikansk UD.

Ingenting tyder på at norske statsborgere er på hotellet

NTB har vært i kontakt med Forsvaret, Utenriksdepartementet samt norske hjelpeorganisasjoner og bedrifter som har virksomhet i Mali, men det er foreløpig ingenting som tyder på at det befinner seg norske statsborgere på hotellet.

Interessert i utenriksstoff? Da bør du følge utenriksredaksjonen påFacebookog høre på vår podkast. Du kan lytte til vår episode om kampen mot IS i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Minst fire angripere drept etter angrep mot turisthotell i Mali

 2. VERDEN

  Landsby brent ned og 26 drept i Mali

 3. VERDEN

  Mali lover å oppløse milits etter massakre

 4. VERDEN

  Opprørsleder i Mali hevder presidenten og statsministeren er «arrestert»

 5. VERDEN

  20 sivile drept i gisseldrama i Bangladesh

 6. VERDEN

  Boko Haram har løslatt mange av de bortførte Chibok-jentene