Verden

Boris Johnson stiller ikke som statsministerkandidat

Justisminister Michael Gove (t.v.) sammen med Boris Johnson i hovedkvarteret til nei-kampanjen fredag i forrige uke, dagen etter EU-avstemningen. Til alles overraskelse er det Gove og ikke Johnson som stiller i ledervalget til Det konservative partiet.

Brexit-generalen Boris Johnson vil ikke stille som leder- og statsministerkandidat for De konservative.

  • Geir Barstein
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

Det kunngjorde Johnson selv uventet torsdag, like før tidsfristen for nominasjoner til ledervalget gikk ut.

I stedet stiller den andre nei-generalen i Det konservative partiet, justisminister Michael Gove, opp i valget.

En av Boris Johnsons støttespillere i Det konservative partiet i parlamentet, Nigel Evans, omtaler de helt ekstraordinære timene i partiet torsdag formiddag slik:

– Det får House of Cards til å ligne på Teletubbies, sier Evans med henvisning til de to kjente TV-seriene. Den ene handler om maktspillet i Det hvite hus. Teletubbies var derimot en populær barne-tv-serie på 1990-tallet.

Evans sa også at Gove hadde «dolket Boris i brystet». For det var ventet at justisminister Michael Gove ville støtte kandidaturet til tidligere London-borgermester Boris Johnson.

Annonserte at han stiller på en blogg

«Men jeg har kommet, motvillig, til den konklusjonen at Boris ikke kan sørge for lederskapet eller bygge et team for oppgaven vi står foran», skriver Gove i en kunngjøringi en blogg på hjemmesiden til magasinet The Spectator.

«Jeg ønsket å hjelpe til å bygge et team bak Boris Johnson slik at en politiker som argumenterte for å forlate Den europeiske union kunne lede oss til en bedre fremtid», skriver han også.

The Guardian mener at Goves trekk er det største smellen Johnson har gått på i karrieren.

Lanserte seg under tre timer før fristen gikk ut

Det var klokken 10.13 norsk tid torsdag, snaue tre timer før fristen for å melde seg gikk ut klokken 13.00 torsdag, det ble klart at Gove selv stiller.

Tidligere var det varslet at Johnson vil kunngjøre sitt kandidatur klokken 12.30, altså en halvtime før fristen gikk ut. Johnson var litt forsinket til sin pressekonferanse. Helt mot slutten slapp han en voldsom bombe ved å erklære at han likevel ikke stiller.

Han begrunnet dette med at han hadde konsultert med kollegaer og at «sett i lys av omstendighetene i parlamentet» ikke kunne bli den nye lederen av Tory-partiet.

«Sjokknyheter»

Sky News omtaler det som «sjokknyheter» at Gove stiller selv. TV-kanalen viser til at dette innebærer en massiv splid blant neisiden i Tory, som Det konservative partiet ofte omtales som.

Fra før var det blant annet klart at innenriksminister og EU-tilhengeren Theresa May (59) har meldt seg som arvtaker til statsminister David Cameron. Formelt lanserte hun sitt kandidatur rundt klokken 10.30 norsk tid i dag.

– Jeg drikker ikke i Parlamentets barer, kunne hun da blant annet fortelle.

Viktigere var det nok at hun understreket at «Brexit betyr Brexit».

  • En av disse blir trolig Storbritannias neste statsminister
Statsminister David Cameron sier han vil gå av når en etterfølger er klar senest i begynnelsen av september.

May og Johnson var storfavoritter

Før Gove sjokkerte alle med å stille som kandidat, var May og Johnson ansett som storfavoritter. Hun ønsker nå å utnevne en høyprofilert «leave»-forkjemper som leder for et nytt brexitdepartement.

– Arbeidet handler nå om å gjenforene partiet og landet, og forhandle oss fram til en best mulige avtale for Storbritannia, sier hun ifølge The Guardian.

Medlemmene skal velge mellom to

Gjennom en serie avstemninger i parlamentsgruppen til toryene skal antallet kandidater, som ble fem, reduseres til to. Deretter stiller de to i en uravstemning blant partiets rundt 150.000 medlemmer. Det var regnet nesten som sikkert på forhånd at de to ville bli May og Johnson.

Her lanserer innenriksminister Theresa May sitt kandidatur i ledervalget i Det konservative partiet torsdag. Hun er nå bookmakernes storfavoritt. Hennes største utfordring kan være at hun ønsket at Storbritannia skulle forbli medlem av EU.

Mens Brexit-tilhengere var ventet å samle seg rundt Johnson, var det ventet at ja-siden ville samle seg rundt May. Men Johnson og Gove, som tidligere nektet for at han var lederkandidat, ville splittet neisiden om begge stilte. Det ville gjort valgprosessen mye mer uforutsigbar. Taperen var Londons tidligere borgermester.

– Dette er forferdelige nyheter for Johnson, sa en Sky-reporter.

Reporteren sa dette rett etter at det ble kjent at Gove stiller, men før Johnson holdt sin pressekonferanse.

Johnson og Gove uten seiersplan

Johnson og Gove var de store seierherrene etter at 51,9 prosent av britene torsdag i forrige uke sa nei til EU. Men på deres felles pressekonferanse dagen etter fremsto de på ingen måte som overlykkelige seierherrer. De neste dagene har det blitt klarere og klarere at duoen ikke hadde noen som helst plan for hva de skulle gjøre om de vant avstemningen.

E-post-tabbe: – Vær sta

At det kunne være i emning at Gove skulle stille går fram av en epost fra Goves kone som kom på avveie. I denne avslører Goves kone Sarah Vine tvil om Johnsons lederskap. I stedet for å sende den til sin mann, endte den i innboksen til en tilfeldig brite.

Her gir hun beskjed om at Gove må få spesifikke lovnader fra Johnson.

– Om ikke, kan du ikke love bort støtten din. Detaljene kan ordnes senere, men uten dette får du ikke noen innflytelse, skriver hun ifølge The Guardian.

– Ikke gi fra deg noe grunn. Vær sta, konkluderer hun.

En talsmann for Gove sier de ikke ønsker å kommentere eposten.

Står mellom fem kandidater

Allerede tirsdag kveld gjorde arbeidsminister Stephen Crabb, som ønsket at landet forble EU-medlem, det klart at han stiller. Onsdag kunne også tidligere forsvarsminister Liam Fox, som støttet Brexit, fortelle at han ønsker å bli ny leder i Camerons konservative parti, skriver The Times.

Liam Fox (f.v.), Stephen Crabb og Andrea Leadsom er outsiderne i ledervalget i Det konservative partiet.

Torsdag formiddag ble det også klart at parlamentsmedlemmet Andrea Leadsom, en av de mest aktive på neisiden i EU-valgkampen, også stiller. Dermed står det mellom fem kandidater: Crabb, Gove, Fox, May og Leadsom.

Cameron sa opp ledervervet etter at britene stemte for å forlate EU under folkeavstemningen i forrige uke. En ny leder vil klar 9. september.

Hør og abonner på podkasten Aftenpodden via iTunes på telefonen din her. Eller via desktop her. Denne uken handler det om Johnson og Storbritannia:

Les mer om

  1. David Cameron
  2. EU
  3. Boris Johnson
  4. Storbritannia
  5. Brexit