Verden

Én terrorgruppe dreper flere enn IS: Boko Haram i Nigeria

Én terroristgruppe drepte i 2014 flere mennesker enn Den islamske staten (IS): Boko Haram i Nigeria.

Untitled-1-qDcWiwNXdT.jpg

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Tenketanken Institute for Economics & Peace utarbeider det den kaller verdens terrorindeks. Rapporten som ble offentliggjort denne uken, viser en kraftig økning i terrordødsfall fra 2013 til 2014 – fra 18.111 i 2013 til 32.685 i fjor. I år 2000 var antallet dødsfall 3329. Antallet terrordødsfall er dermed nidoblet i dette århundret.

Risiko: 1 av 1,5 million

85,3 prosent av dødsfallene fant sted i ti land. Den globale risikoen for å bli drept i et terroristangrep var i 2014 på ca. 1 av 220.000. Oppholdt du deg ikke i et de ti mest risikofylte landene, sank risikoen til omtrent 1 av 1,5 million.

I denne artikkelserien kan du lese om hvordan innbyggerne har det i de områdene der IS styrer:

Les også

Kvinner som slutter seg til IS havner i et samlebåndssystem som skal forsyne de mannlige krigerne med sex, koner og barn.

Drepte over 6500

I Nigeria økte imidlertid terrorfaren markant i fjor. Gruppen Boko Haram, som herjer nord i landet, var verdens dødeligste terrorgruppe med flere enn 6500 ofre. Boko Haram har i år erklært sin lojalitet til IS, men sto året før for flere drap enn IS. Nigerianere i nordøst av landet har også fått økende problemer med militante fra fulani-folkegruppen, som i fjor drepte 1229 personer. Mens Boko Haram vil fjerne all vestlig innflytelse Nigeria, er fulanienes mål først og fremst begrenset til mer beiteland.

Ny aksjon tirsdag

Boko Harams terroraksjoner begås ofte av angripere med maskingeværer eller selvmordsbombere på markedsplasser og torg. Tirsdag kveld forrige uke sprengte en selvmordsbomber seg i luften ved en rasteplass for lastebiler. 32 ble drept og 80 såret.

Fikk du med deg artikkelen om mennene bak den økende terrortrusselen:

Les også

Dette er verdens mest beryktede terroristledere

Et militært kjøretøy er gjennomhullet av kuler etter at Nigerias hær gjenerobret byen Michika fra Boko Haram i mai. Foto: AKINTUNDE AKINLEYE, Reuters

Våpenpenger søkk vekkPresident Muhammadu Buhari, som overtok i år, gjorde kampen mot korrupsjon og Boko Haram til hovedsaker i sin valgkamp. Onsdag beordret han en tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver arrestert. Han er anklaget for å ha stukket flere milliarder dollar i egen lomme, penger som egentlig skulle gå til å kjøpe våpen til kampen mot Boko Haram. En granskingskommisjon har avdekket falske våpenkontrakter for 5,4 milliarder dollar siden 2007.

38 ganger større risiko i trafikken

Ifølge Verdens helseorganisasjon dør det hvert år ca. 1,25 millioner mennesker i trafikken årlig. Det er ca. 38 ganger flere enn terrordødsfallene i 2014.

Dødsfall i vestlige land: 2,6 prosent

Siden 2000 er andelen terrordødsfall i vestlige land på 2,6 prosent. Holder man 11. september 2001 utenfor, er andelen på 0,5 prosent.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

 • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.
  _Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm._
 1. Les også

  Bombeeksplosjon på torg i Nigeria

 2. Les også

  Nigeria har reddet hundrevis av kvinner og barn fra Boko Haram

 3. Les også

  Nigerias oljeinntekter stuper

Relevante artikler

 1. VERDEN

  IS-terror rammer i mer enn dobbelt så mange land

 2. VERDEN

  Skolejenter kidnappet av Boko Haram er sluppet fri

 3. VERDEN

  Boko Haram har løslatt mange av de bortførte Chibok-jentene

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Glem ikke de bortførte jentene i Nigeria

 5. VERDEN

  Hun fikk fem kroner og beskjed om å sprenge seg selv i luften: Derfor bruker Boko Haram helst kvinner og barn som selvmordsbombere

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Norge bør følge opp i Nigeria