Flere får kjøleskap, skolegang og en hverdag uten krig

Dette året vil vi nå en milepæl: Andelen ekstremt fattige vil falle til under 10 prosent av verdens befolkning, spår Verdensbanken.

Foreløpig står det kjøleskap i tre av fire hjem i verden, viser statistikken fra Euromonitor. Den indiske bæreren har tatt kjøleskapet på ryggen, men luksusproduktet er neppe til hans eget kjøkken.
  • Reidun J. Samuelsen

Hva skjer når det blir færre fattige? Verden blir et sikrere sted å være både for fattig og rik.

I løpet av tre år har 200 millioner mennesker kommet seg ut av fattigdom, skriver Verdensbanken.

I 2012 var det 900 millioner ekstremt fattige, i år vil vi lande på rundt 700 millioner, ifølge Verdensbanken.

Hvorfor er dette gode nyheter for alle?

— En sikrere verden er også en mer lønnsom verden. Vi trenger ikke bruke penger på krig og elendighet, sier professor i global helse Hans Rosling ved Karolinska institutet i Stockholm.

Han er blitt verdenskjent for sine uortodokse foredrag og interaktive statistikker som viser hvordan verden forandrer seg.

Rosling sier det blir vanskeligere for terrororganisasjoner som Boko Haram i Nigeria å søke støtte og tilflukt på landsbygda når fattigdommen synker.

— I dag kan disse gruppene gjemme seg i ekstremt fattige landsbyer. Når det bygges veier som setter landsbyfolk i kontakt med sentralmyndighetene, når fattige ser utvikling, helsetilbud og tilgang til skole, endres lojaliteten fra utgruppene til landets myndigheter, sier Rosling.

I Jemen har Al Qaida-terroristene gravd vannbrønner til folk på landsbygda for å vinne deres støtte:

Les også

Vann er blitt et mektig våpen i Syria, Jemen og Irak

Hvordan måler man fattigdom?

Verdensbankens siste prognose kommer samtidig med at organisasjonen hever fattigdomsgrensen fra 1,25 amerikanske dollar dagen til 1,90. Dette er summen en må ha for å kunne dekke basisbehov som mat og husly og skal bedre reflektere de reelle levekostnadene i fattige land. Likevel anslår Verdensbanken at neste store mål er innen rekkevidde: å utrydde ekstrem fattigdom innen år 2030.

Professor Rosling sier at det er nærmest umulig å måle fattigdom, og at en må regne med en feilmargin på en halv milliard mennesker.

— Grensen går ved 2100 kalorier dagen, men hvilken dag? I en del land kan mennesker gå inn og ut av ekstrem fattigdom, de kan ha perioder der de har sitt daglige brød, og lange perioder der de ikke har mat å gi sine barn. Underhudsfettet er barnas første bankkonto. Har du det, kan du klare deg gjennom dårligere perioder, sier han.

Hovedvekten av verdens fattige bor i dag i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia.

- Må vi kunne måle fattigdom for å løse problemet?

— Nei, men vi må vite hvor de fattige er, sier Rosling.

Hvor bor de fattigste?

— Hva skjer når vestlige TV-kanaler skal illustrere fattige i Afrika? Jo, de viser bilder fra slummen i en afrikansk storby. Det er helt feil! I byene har du muligheter til handel og jobber, det er på bygda menneskene blir sittende fast i ekstrem fattigdom. Derfor er det så viktig det de for eksempel gjør i Etiopia nå, de bygger infrastruktur for å binde landsbygda til byene. Dette kan jo være vanskelig for nordmenn å forstå, dere som elsker naturen og hyttene deres. Men livet på et søppelberg i en storby kan være bedre enn landsbygda, sier Rosling.

Han spør om jeg vet hvor det fødes flest barn, i Oslo eller i Etiopias hovedstad Addis Abeba?

— Kvinnene i Addis Abeba føder 1,6 barn hver, mens kvinnene på landsbygda føder opptil 5–6 barn hver.

Er det mulig å utrydde fattigdom?

— Ja, hvis vi gjør det raskt. Som jeg sa, så får kvinnene på landsbygda mange barn, og fattigdommen overføres til dem. Hvis fire av dem vokser opp, medfører det en fordobling av fattige på 20 år.

Verdensbanken skriver at antall ekstremt fattige må reduseres med 50 millioner mennesker hvert år for å nå målet. Det tilsvarer en million mennesker i uken de neste 15 årene.

Hva er FNs nye bærekraftmål? Les den ferske saken som forklarer hva FN-landene ble enige om:

Les også

FN har vedtatt erklæringen som kan gjøre verden til et bedre sted

— Hva skjer med deg når du er fattig?

— Du orker mindre, det sier seg selv. Hva kan du gjøre hvis du ikke får nok næring? Du kan redusere arbeidsinnsatsen. Barna orker ikke lære på skolen, de voksne makter ikke jobbe like hardt. De sitter stille, og all fremgang stanser opp.

  • Interessert i flere utenrikssaker? Følg oss på Facebook!