Verden

EU planlegger leirer i Tyrkia for to millioner flyktninger

Den store tilstrømningen av flyktninger til Europa har fått EU-politikere og tyske toppolitikere til å be Tyrkia om hjelp. EU planlegger nå å bygge seks nye leirer for to millioner flyktninger i Tyrkia, skriver tyske medier.

EU vil opprette seks store leirer med plass til to millioner flyktninger for å bremse opp strømmen av flyktninger til Europa, melder tyske medier. Tyrkia har grense til Syria og til EU-landene Hellas og Bulgaria.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og hennes betrodde finansminister Wolfgang Schäuble sa i invervjuer søndag at Tyrkia kan spille en viktig rolle for å få flyktningeproblemene i Europa under kontroll.

Nye opplysninger kan tyde på at Tyskland kan få opptil 1,5 millioner asylsøkere i år, mens myndighetene i august regnet med 800.000. UDI venter opptil 25.000 asylsøkere til Norge i år, mens det kom 11.500 i fjor.

Tyrkias president Recep Tayyp Erdogan var mandag i møter med EUs toppledelse, hvor flyktningesituasjonen stod øverst på dagsorden. Med grenser mot Syria og EU-landene Hellas og Bulgaria er landet sentralt både geografisk og politisk.

«EU planlegger seks leirer med plass til to millioner flyktninger», skrev avisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung søndag.

«EU planlegger mega-flyktningeleirer i Tyrkia», skriver Tysklands største avis Bild mandag.

10.000 til Tyskland hver dag

Tyske myndigheter har de siste ukene registrert at det kommer rundt 10.000 flyktninger til landet hver eneste dag, og mottakssentere over hele landet er overfylte.

Mens Tysklands regjering i august regne med 800.000 asylsøkere i år, skriver avisen Bild at hemmelige beregninger nå går ut på at 1,5 millioner asylsøkere vil komme til landet i løpet av året.

Kort tid etter august-anslagene anslo visekansler og leder i SPD, Sigmar Gabriel, antallet til 1 million.

Forrige helg gikk innenriksministeren i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, Lorenz Caffier (CDU), ut med et anslag på fra 1,2–1,5 millioner i 2015, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel. Magasinet har ikke fått anslaget på 1,5 millioner bekreftet fra tyske myndigheter.

Tyrkia kan få nøkkelrolle

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa i et intervju med Deutschlandfunk søndag at hun ville at Tyrkia kommer sterkere inn i løsningen av flyktningeproblemet. Hun fastholdt at flyktningene må behandles på en menneskelig måte, og at Tyskland er nødt til å løse de mange utfordringene det store antall flyktninger og på kort tid fører med seg.

I mange tyske byer og tettsteder er alle mottak overfylte. Idrettshaller, messehaller og til og med militære garasjer er tatt i bruk og hundrevis av flyktninger ligger på feltsenger side om side.

Byen og delstaten Hamburg vedtok sist uke at privateide, tomme næringslivsbygg kan beslaglegges midlertidig for å huse flyktninger. 20.000 flyktninger har til nå kommet til byen, og etter at 500 flyktninger sist uke måtte overnatte under åpen himmel, ble det bestemt at beslagleggelse av tomme bygg var nødvendig for å skaffe flyktninger tak over hodet.

Bremen og Berlin vurderer det samme. I Berlin gjøres i disse dager to store, tomme flyhangarer på den nedlagte flyplassen Tempelhof klar for å huse flyktninger og også to store messehaller klargjøres.

— Tilstrømningen må begrenses

Landets finansminister Wolfgang Schauble (CDU) sa i et intervju med TV-kanalen ZDF søndag kveld at den store tilstrømningen av flyktninger til Europa må begrenses, men at det ikke kan skje med gjerder og piggtråd, slik Ungarn har forsøkt. Finansministeren, som er en av Merkels nære fortrolige, sa at EU jobber under høytrykk for å finne løsninger.

— Vi vil føre samtaler med Tyrkia, sa Schauble, uten å gi nærmere detaljer.

Flyktningesaken er det heteste politiske tema i Tyskland for tiden. Debatten er ikke blitt mindre etter at det er kjent med at det senere kan komme mellom fire og åtte familiemedlemmer til hver enslig flyktning som får asyl og dermed rett til familiegjenforening.

- Større utfordring enn gjenforeningen

Lørdag var det i hele Tyskland stor feiring av 25-års-dagen for Tysklands gjenforening. I sin tale i Frankfurt am Main sa forbundspresident Joachim Gauch at Tyskland har et stort ansvar, og at landet må og vil løse oppgaven.

Men han la ikke skjul på at det er og blir en enorm oppgave å ta i mot og integrere hundretusener av mennesker med en annen religiøs og kulturell bakgrunn og med et annet språk.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var mandag i Brussel for samtaler med EU-ledelsen, presidenten for EU-parlamentet Martin Schulz, EU-rådsspräsident Donald Tusk og sjefen for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker.

Seks leirer med plass til to millioner flyktninger

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung skrev søndag at EU vil finansiere seks store flyktningeleirer og også gi støtte til Tyrkia for bedre kontroll av grensen mot Hellas og Bulgaria.

Hensikten med de store leirene skal være at tyrkiske myndigheter, med hjelp fra EU, skal kunne sile ut dem som er virkelige flyktninger og kan ha rett til politisk asyl. Såkalte økonomiske flyktninger uten beskyttelsesbehov kan dermed avvises uten omfattende saksbehandling.

TV-kanalen ntv.de meldte mandag at en motytelse til Tyrkia også vil være at 500.000 av de syriske flyktninger som i dag er i Syria, skal kunne komme til EU med fly og dermed slippe den livsfarlige ferden over Middelhavet og den slitsomme reisen videre til et EU-land.

Les også

  1. Nå sliter Merkel på meningsmålingene

  2. Det beste Tyskland noensinne

EU vil samarbeide tettere med Tyrkia for å bremse flyktningestrømmen til Europa og for å forhindre at flyktninger risikerer livet, som her i gummibåt i Middelhavet.