Verden

Når Sofia blir prinsesse, håper hjembygda på et mirakel

Älvdalen (AFTENPOSTEN:)Tidligere glamourmodell Sofia Hellqvist kan bli redningen for hjembygdas glemte vikingspråk når hun lørdag blir prinsesse av Sverige.

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

I Älvdalen brukes det kongelige bryllupet for alt det er verdt. Målet er flere innbyggere, flere turister og ny status til älvdalsmålet.

Langs riksveien i Dalarna står en gammel kjerrevogn prydet med teksten «Älska Älvdalen. En kärleksfest i åtta dager». Vi er et like ved tettstedet Älvdalen, der Sofia Hellqvist (30) vokste opp. Lørdag gifter hun seg med prins Carl Philip.

Sofia Hellqvist og prins Carl Philip. Foto: Bresciani, Claudio

Det kunne likeså godt ha stått «tjärlieksfest» på kjerrevognen, med tekst skrevet på det lokale älvdalsmålet. Nær halvparten av de 7000 innbyggerne i kommunen forstår det gamle språket. Godt over 2000 av dem snakker det også.

Vikinger, alver og Tolkiens univers

En av dem er språkviteren Såg Hanna Dahlkvist, som vi møter på et kveldskurs i anledning kjærlighetsuken.

— Noen kaller det et vikingspråk, det er til en viss grad sant. Mange av de gamle ordene er bevart i älvdalska, men vi identifiserer oss på ingen måte med vikingene, sier Dahlkvist (27).

Språket høres ut som en blanding av svensk, islandsk og noe som kunne vært hentet fra forfatter Tolkiens eventyrlige figurer.

Klikk deg inn på videoen under, og hør älvdalingene hilse til brudeparet på det spesielle språket:

— Jeg ser at britiske aviser omtaler det som et alvespråk, men vi er ikke særlig mystiske av oss, ler Dahlkvist.

- Et naturspråk

Älvdals språkentusiaster har en språkstrid gående med den svenske regjeringen, og de har Europarådet på sin side. Rådet har oppfordret svenske myndigheter til å anerkjenne älvdalsmålet som et landsdelsspråk, men regjeringen sier nei.

— Kanskje kan Sofia hjelpe oss med å redde språket? Hun har i hvert fall bidratt til å skape oppmerksomhet om Älvdalen, og vi merker at støtten øker, sier Dahlkvist.

- Hvorfor er det viktig, dere kan jo snakke svensk sammen?

Språkviter Såg Hanna Dahlkvist Foto: Marte Christensen

— Det handler om identitet. Älvdalsmålet er tett knyttet til naturen her, det er et mykt språk, vi snakker sammen på en annen måte enn på svensk, forklarer 27-åringen.

Fikk pryl av læreren

For 50 år siden fikk barna i Älvdalen pryl av læreren hvis de snakket språket. Nå åpner det snart en barnehage der älvdalska blir hovedspråket. og Såg Hanna Dahlkvist, som er lærer på den lokale skolen, har tro på at språket blir eget skolefag.

- Trenden har snudd. Folk vil bevare det gamle. Jeg tror det er nå eller aldri, for älvdalsmålet, sier hun.

Sofia Hellqvist snakker ikke älvdalska, men hun forstår det. Hennes mor er fra Älvdalen og foreldrene og store deler av slekten, bor fortsatt her.

Miss Slitz 2004

Älvdalinger flest er stolte av stolte av Sofia Hellqvist. Hennes TV-opptreden i realityserien Paradise Hotel, de lettkledte bildene i mannebladet Slitz, som ga henne den tvilsomme tittelen Miss Slitz 2004, er nesten ikke tema lenger.

— Det der har hun svart godt på selv. Den tiden har hun lagt bak seg, svarer den trauste herrefrisøren Bosse Aasberg (72), som vi finner i salongen «Lång-Hårig». Salongen ligger i hovedgaten av tettstedet som teller under 2000 hoder.

Herrefrisør Bosse Aasberg (72) tar en siste stuss på Håkan Madsen i salongen «Lång-Hårig». Foto: Marte Christensen

— Jeg synes hun er en flott ambassadør, og tenk hvor mange millioner kommunen måtte ha brukt for å få en slik publisitet som den vi får nå, sier Aasberg.På den andre siden av gaten for herrefrisøren, ligger Morins konditori. Der sitter søstrene Rosmari (31) og Lina (36) Håmås og prater, mens barna fyker rundt dem.

- Sofia er kjapp i hodet. En real jente. Jeg kjenner henne ikke personlig, men vi gikk på skolen samtidig, sier Rosmari.

— Hun er modig. Det kan ikke være lett å bli en del av kongehuset, supplerer Lina.

Ønsker flere Älvdalinger

Lørdag følger søstrene bryllupet på storskjerm under den store festen i Älvdalen sentrum. Den er det prosjektleder for «Älska Älvdalen», Ing-Marie Bergman, som har ansvaret for.

De siste ukene har hun tatt imot TV-team og avisjournalister fra inn- og utland, interessen for tettstedet er stor.

Selv lar Älvdalingene det kongelige paret stort sett i fred når de besøker foreldrenes hus i skogkanten, eller går på ski i de frodige skogene.

- Hva betyr det for Älvdalen at Sofia blir prinsesse?

— Vi håper at flere vil oppdage hvor vakkert det er her, sier Bergmann. Men under festivitasen, blomstene og hjertene som fyller gatene, har kommunen seriøse planer med Sofia-effekten.

Kongefamilien trekker turister

Barna i Porfyrgårdens förskola deltar i kommunens kjærlighetskarneval i nordre parken. Ebba (t.v.) og Alice (begge 4) har så vidt hørt om Sofia, men prinsesser vil de gjerne være, for da kan de gå i kjole hver dag. Foto: Marte Christensen

— Som så mange andre småsteder, merker Älvdalen fraflyttingen. Et langsiktig mål er å få flere til å bosette seg her, og øke turiststrømmen. Nylig hadde vi to TV-team fra Tyskland her, det er et viktig turistmarked for oss. Også vil vi bruke den store interessen for kongefamilien, til å skape oppmerksomhet og støtte til älvdalsmålet, sier Bergmann.

 1. Les også

  Prins Carl Philip gifter seg 13. juni

 2. Les også

  Prins Carl Philip er singel

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  «En kjærlig og dyktig pastor»

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve

 3. VERDEN
  Publisert:

  Hit drar Obama og de andre amerikanske presidentene på sommerferie

 4. VERDEN
  Publisert:

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kvinner under IS' terrorregime: «Til martyrdommen skiller oss ad»

 6. VERDEN
  Publisert:

  Utdanning under IS' terrorregime: Gud og geværer for gutter og Gud og matlaging for jenter