Trump vil offentliggjøre hemmelige Kennedy-dokumenter

Donald Trump, president i USA, varsler at han vil gi grønt lys til offentliggjøringen av tusenvis av dokumenter om drapet på president John F. Kennedy.

John F. Kennedy og konen Jackie i bilen, kort tid før Kennedy ble skutt 22. november 1963.

Nasjonalarkivet i USA har etter loven frist fram til 26. oktober med å frigi de gjenværende dokumentene som handler om drapet på Kennedy i Dallas i november 1963.

Verken CIA eller FBI, som gjennom årene har utarbeidet mesteparten av dokumentene, vil røpe om de har bedt presidenten om fortsatt å holde papirene hemmelig.

Trump har muligheten til å stanse offentliggjøringen, men en Twitter-uttalelse lørdag tyder på at han ikke ønsker det.

– Som president vil jeg tillate offentliggjøring av de lenge blokkerte og hemmeligstemplede JFK-dokumentene, tvitrer Trump.

Neppe store avsløringer

Avgjørelsen vil etter alt å dømme glede både historikere, journalister - og konspirasjonsteoretikere.

Det er usannsynlig at dokumentene inneholder noen nye store avsløringer om drapet på Kennedy, mener dommer John Tunheim. Han var på midten av 1990-tallet styreformann for det uavhengige organet Assassination Records Review Board, som har hatt ansvar for å ivareta Kennedy-dokumentene.

Det dreier seg om mer enn 3000 papirer av forskjellig slag.

Fem millioner sider

Det amerikanske riksarkivet har 268.116 dokumenter – tilsammen mer enn fem millioner papirsider – om saken. Disse befinner seg fysisk i arkivene rett nordøst for hovedstaden Washington.

Omtrent 88 prosent av dette er offentlig fra før, og 11 prosent av dette igjen er delvis sladdet. Disse dokumentene ble stort sett frigitt i 1998.

De resterende 3000 papirene vil, ifølge arkivarene som har gjennomgått materialet, være lite relevant.

Blant annet skal det være papirer der fra CIAs stasjon i Mexico by, slik Aftenposten tidligere har omtalt. Den antatte skytteren, Lee Harvey Oswald, ble overvåket her av sine landsmenn da han besøkte både Cubas og Sovjetunionens ambassader noen uker før attentatet.