Fotograf Hilda Claytons siste bilde

Fotografen Hilda Clayton tok bilde av sin egen død. Under et fotooppdrag tok en eksplosjon livet av henne og fire afghanske kolleger.

Den unge amerikanske fotografen Hilda Clayton tok dette bildet i samme øyeblikk som bombekasteren eksploderte. Clayton omkom i eksplosjonen.

Nesten fire år etter den tragiske episoden i Afghanistan, har det amerikanske forsvaret – i samråd med Hilda Claytons familie – frigitt de oppsiktsvekkende bildene.

Hilda var fotograf i amerikanernes 55. Signalkompani – også kalt «Combat Camera» da hun mistet livet.

Under en militærøvelse var hun i ferd med å lære opp en afghansk kollega da en bombekaster plutselig eksploderte. Den 22 år gamle jenta fra Augusta i delstaten Georgia var den første amerikanske fotografen som ble drept i Afghanistan, og de øvrige medlemmene i regimentet har nå opprettet en fotokonkurranse for å hedre sin avdøde kollega.

Hilda Clayton var i ferd med å lære opp en afghansk kollega da den fatale eksplosjonen inntraff.

«Hun dokumenterte aktiviteter som var ment å forme og styrke partnerskapet, men hun tok også den risikoen dette innebar» heter det i en uttalelse som kom i forbindelse med frigivelsen av de to aller siste bildene i Hildas kamera.

Hildas siste bilder ble publisert i mai/juniutgaven av «Military Review», et av det amerikanske forsvarets mange magasiner som også legger til at Claytons død "symboliserer hvordan kvinnelige soldater i økende grad blir utsatt for farlige situasjoner i trening og i kamp på linje med deres mannlige kolleger."

Det tok ikke lang tid før bildene spredte seg verden rundt, og Bill Darley, Military Reviews redaktør uttalte i etterkant at Hilda Clayton var en dedikert soldat, og magasinet var «takknemlig for publikums interesse».

Dette bildet av samme eksplosjonen ble tatt av en afghansk fotograf som var til stede.