Verden

Voldsbølge etter valget i Gabon

Sikkerhetsstyrker stormet opposisjonens hovedkvarter i Libreville tidlig torsdag morgen. Minst to skal være drept.

Sittende president Ali Bongo ble erklært som valgets vinner onsdag. Etterpå har volden herjet hovedstaden. Frank Franklin II/AP/NTB Scanpix

 • Ingrid Brekke

Mange skal være skadet i volden som har herjet hovedstaden i Gabon det siste døgnet, melder nyhetsbyrået AFP. Det ble avholdt valg på lørdag, et valg observatører og velgere tviler på gikk riktig for seg.

Onsdag ble den sittende presidenten Ali Bongo erklært som valgets vinner med hårfin margin over opposisjonskandidaten Jean Ping. Tusenvis av sinte velgere tok til gatene i Libreville og anklaget myndighetene for juks.

Parlamentsbygningen ble påtent, skudd hørtes i gatene og tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker ble satt inn mot demonstrantene. Minst seks ble skadet.

– To drept

I de tidlige morgentimene onsdag stormet sikkerhetsstyrkene også opposisjonens hovedkvarter. Ping sier til BBC at to mennesker er drept.

– De angrep klokken 01.00 (02 norsk tid). De kom inn med helikoptre og angrep deretter på bakken. 19 er skadet, noen svært alvorlig, sa Ping til AFP tidligere på natten. Han var ikke selv i partihovedkvarteret.

 • Afrikanske land tappers for milliarder av dollar gjennom hemmelige avtaler i skatteparadiser

Sikkerhetsstyrkene skal ha brukt tåregass og skutt inne i bygningen.

Opposisjonens kandidat Jean Ping (i rødt slips) sier til BBC at to mennesker er drept og mange skadet etter at sikkerhetsstyrker gikk inn i hovedkvarteret. REUTERS/Gerauds Wilfried Obangome

En talsmann for regjeringen sier at sikkerhetsstyrkene stormet partihovedkvarteret for å få tatt «de kriminelle» som tidligere på dagen hadde satt fyr på parlamentsbygningen.

Ingen internettilgang

Både militæret og politiet er tungt til stede i hovedstaden. Store deler av byen står stille og tilgangen til internett er kuttet.

Ali Bongo vant valget med 49,8 prosent mot Jean Pings 48,2 prosent ifølge resultatet som ble kunngjort i går. Med det går Bongo inn i sin andre periode. Hans familie har styrt landet i nesten femti år.

Både opposisjonen, EU og USA har krevd at resultatetene fra hver enkelt valgkrets skal offentliggjøres. EUs observatører fikk ikke tilgang på møtet i valgkommisjonen onsdag og en talsperson sier at valget manglet transparens.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har oppfordret til ro og uttrykt bekymring over rapportene om trefninger og ildspåsettelse.

Bildet av den støvete og blodige femåringen Omran fra Aleppo i Syria sjokkerte en hel verden. Hvorfor virket dette bildet så sterkt? Og burde mediene vise flere sterke bilder av krigsofre?

Hør journalist Christina Pletten i diskusjon med Åshild Eidem og Silje Rønning Kampesæter i denne ukens utgave av Aftenposten Verden.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Libreville
 2. Gabon

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kuppforsøk i Gabon avverget - lederen for kuppforsøket i Gabon er pågrepet

 2. VERDEN

  Reuters: Nytt angrep i Afghanistan - selvmordsbombere og skyttere angrep regjeringsbygg

 3. VERDEN

  Presidentvalget i Zimbabwe: Soldater jakter på opposisjonen

 4. VERDEN

  Bomber og stengte dører under kaotisk Afghanistan-valg

 5. VERDEN

  IS truet med angrep for 10 år siden – nå hevder de å stå bak «kompleks og koordinert» terror i Teheran

 6. VERDEN

  Tre personer drept i valguro i Zimbabwes hovedstad