Verden

NATO ønsker ny avtale med Russland om varsling av militærøvelser. Frykter at krig startes på grunn av misforståelser

MOSKVA/MÜNCHEN (Aftenposten): Russland bryter intensjonen i avtalen om å varsle NATO om militær øvelser. Forskere frykter at dette kan øke faren for uønsket væpnet konflikt mellom Russland og NATO.

Russiske rakettsystemer utplassert utenfor Moskva. Putin beordret forrige uke full krigsberedskap rundt Moskva som ledd i en uanmeldt "test" av 45.000 soldater.
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Alf Ole Ask
  Journalist

– Moskva er under angrep!

Slik lød alarmen da Russlands president Vladimir Putin i forrige uke beordret «test» av krigsberedskapen rundt Russlands hovedstad.

I løpet av 8. og 9. februar ble storbyen Moskva med om lag 20 millioner innbyggere, utsatt for 150 angrep av cruisemissiler, raketter, jagerfly og sabotører – som ledd i en gigantisk militærøvelse.

45.000 soldater ble satt i høyeste, militære beredskap på to dagers varsel.

Etterpå skrøt det russiske forsvarsdepartementet av at nok en vellykket «test» var utført:

– De russiske luftforsvarsstyrker har slått tilbake et massivt angrep fra en simulert fiende mot Moskva, erklærte forsvarsmyndighetene.

 • Russlands mange ikke-varslede øvelser har bekymret NATO lenge.

Øker spenningen

Lukasz Kulesa er forskningsdirektør ved tankesmien European Leadership Network i London og mener det er bekymringsfullt at et slikt scenario som i denne øvelsen er ansett som sannsynlig i Russland. Selv om det ikke sies rett ut at NATO er fienden, er inntrykket som skapes klart:

– De gjenskaper en atmosfære av konfrontasjon gjennom slike øvelser, sier han til Aftenposten.

Uanmeldte såkalte snap-øvelser på russisk side har vært et økende problem i snart 10 år.

Hvordan de skal varsles er regulert i det såkalte Wien-dokumentet.

Skremmer naboer

– Slike øvelser avholdes også jevnlig i Norges nordlige nærområder, forklarer forsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

I den tidlige fasen av slike øvelser kan det være vanskelig for Russlands naboer å fastslå med sikkerhet om det faktisk er tale om rutinemessig øvingsvirksomhet eller en forberedelse til militær aggresjon.

Åtland viser til at Russland for eksempel i forbindelse med intervensjonen i Ukraina våren 2014 og før intervensjonen i Syria høsten 2015, brukt storskala militær øvingsvirksomhet som et «dekke» for styrkedeployeringer til henholdsvis den russisk-ukrainske grensen og det østlige Middelhav.

– Slik sett er det kanskje ikke så rart at man for eksempel i de baltiske land følger disse øvelsene med argusøyne. Sett fra vestlig side hadde en større russisk åpenhet om denne øvingsvirksomheten naturligvis vært å foretrekke, forklarer forskeren for Aftenposten.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg

NATO er bekymret

De hyppige «kamptestene» et av de største og farligste problemene NATO har med dagens Russland.

– Russlands uanmeldte militærøvelser er fortsatt en stor utfordring, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til Aftenposten.

Han mener Russland ikke etterlever intensjonen i de bestemmelser og avtaler om åpenhet og forutsigbarhet om militærøvelser.

– De bruker smutthull i avtalen. Det at uanmeldte øvelser ikke krever inspeksjon var ment som et unntak i det såkalte Wien-dokumentet som regulerer dette. Nå er det mange slike øvelser og derfor lite inspeksjon, sier Stoltenberg.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

Tok det opp med Lavrov

Da generalsekretær Stoltenberg møtte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov her i München fredag, var mer åpenhet om militærøvelser et av temaene. Stoltenberg peker på at det har vært fremgang siden de to sist møttes i München for ett år siden.

Men situasjonen er fortsatt vanskelig. Slik forklarer Stoltenberg at Russland ikke følger intensjonen i Wien-dokumentet:

– Vi ser at Russland arrangerer flere øvelser samtidig og hver av dem er rett under taket på 13000 soldater for at de skal meldes fra om. Men i realiteten er det snakk om en stor øvelse. Dette er blant annet bakgrunnen for at NATO ønsker å fornye Wien-dokumentet. Uanmeldte øvelser bør åpne for uanmeldte inspeksjoner.

Stoltenberg sier at NATO har lagt frem konkrete forslag til forbedringer av Wien-dokumentet. Blant annet å se på størrelsen av øvelsen før det varsles.

Ifølge Stoltenberg har Russland avvist dette, fordi de mener de følger Wien-dokumentet.

– Vi er uenig i det, sier han.

Russiske atomvåpen-styrker under en militærøvelse i mars 2014 ved Ivanovo oblast nord for Moskva. Et viktig øvelsesmoment er å gjemme atomrakettene i øde skogsområder, slik USAs atomraketter ikke skal klare å slå dem ut før de er avfyrt.

Lavrov: – Vi brøt ikke samarbeidet

Lavrov fikk et spørsmål fra salen under konferansen i München om varslingene og øvelsesvirksomheten.

– Det var ikke vi som brøt alt det praktiske militære samarbeidet, det var det NATO som gjorde, sa Lavrov med henvisning til tiltakene etter Krim-annekteringen.

Han mente at dette var et av de områdene der bruddet i det praktiske samarbeidet har fått negative virkninger. Blant annet fordi det ikke er kontakt på militært nivå, selv om NATO-Russland rådet har hatt møter det siste året.

Forrige uke satt president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjoigu 45.000 russiske soldater i full krigsberedskap rundt Moskva. Russerne kaller det bare "tester" eller "inspeksjoner", og dermed behøver de ikke varsle NATO og naboland før øvelsen er i gang. De hyppige storøvelsene uten varsling øker faren for uforutsette hendelser, og brukes av Russland for å legge politisk press på nabolandene, mener NATO.
Det russiske luftrakettsystemet S-400 på utstilling utenfor det russiske armeteateret i Moskva i desember 2014.

Gigantøvelser skjult som «inspeksjoner»

Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu ble det gjennomført fem «større, komplekse inspeksjoner av kampberedskap» i 2016.

I tillegg kommer et stort antall uanmeldte inspeksjoner innenfor de enkelte militærdistriktene.

I praksis har dette vært store militærøvelser med titusener av soldater på tvers av alle våpengrener, ofte nær grenseområdene til NATO-land.

Forskjellen fra tradisjonelle militærøvelser, som det russiske forsvaret hadde 3630 av i fjor, er at alt gjennomføres med lynkort varsel.

Kreml argumenterer med at de uanmeldte «testene» er nødvendig for å sjekke den reelle militære beredskapen.

– NATO har doblet antallet militærøvelser, og de fleste av dem har anti-russisk karakter, sa Sjojgu rett før jul. Her sammenlignet han britiske militærøvelser med Nazi-Tyskland. Årsaken er at britene har begynte å bruke russiske stridsvogner og uniformer som «fiende» under sine øvelser.

– Dette er metodene Nazi-Tyskland brukte under den store patriotiske krigen, sier forsvarsministeren.

Les mer om

 1. Russland
 2. Wien
 3. Moskva
 4. Tyskland