Verden

António Guterres blir FNs neste generalsekretær

– Et sikkert valg, sier FN-ekspert om Portugals tidligere statsminister som tar over etter Ban Ki-moon som FNs generalsekretær.

António Guterres utpekes som FNs nye generalsekretær. – Jeg er beæret og glad, sa han onsdag.
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Onsdag fikk António Guterres (67) den nødvendige støtten fra samtlige 15 medlemsland i FNs sikkerhetsråd.

Dermed ligger alt til rette for at han vil vinne torsdagens formelle avstemning over hvem som skal bli FNs nye generalsekretær etter Ban Ki-moon.

– Et sikkert valg

Joachim Nahem, seniorrådgiver ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), kaller António Guterres et sikkert valg.

– Han er et sikkert valg i det at han har hatt stillingen som høykommissær for flyktninger og har den tunge erfaringen fra FN-systemet, sier Nahem.

Seniorrådgiveren, som følger FN tett, sier Guterres tidlig kom godt ut i avstemningene i Sikkerhetsrådet.

– Slik sett er det ingen overraskelse at han blir valgt da han har stått øverst på listen til mange land over hvem som er deres foretrukne kandidat, sier Nahem.

Her besøker daværende høkommissær for flyktninger Antonio Guterres en flyktningleir i sørøst-Tyrkia nær grensen til Syria i fjor.

Den formelle avstemningen om hvem som skal bli ny generalsekretær i FN, skjer i Sikkerhetsrådet torsdag, opplyste Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin onsdag kveld.

Deretter gir de sin anbefaling til Generalforsamlingen som endelig godkjenner den nye generalsekretæren.

I den siste valgrunden i Sikkerhetsrådet fikk Guterres 13 stemmer, mens to av medlemmene stemte blankt, skriver The New York Times.

– At det ikke var noen stemmer imot lover jo godt. Avgjørelsen kom overraskende tidlig, mange hadde sett for seg at det skulle bli flere valgrunder før kandidaten var klar, sier Torunn Tryggestad, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Hun tror vetomakten Russland, som først insisterte på en østeuropeisk kandidat, innså at de måtte gi tapt, og stilte seg bak Guteres kandidatur.

Historisk åpenhet

Valget på ny generalsekretær har for første gang i FNs historie foregått ved åpne nominasjoner og åpne høringer av kandidatene.

Flere land har ønsket at det for første gang skulle bli utnevnt en kvinnelig generalsekretær.

Og det har ikke manglet gode kandidater, blant annet Helen Clark, som er øverste leder for FNs utviklingsprogram (UNDP) og bulgarske Irina Bokova, generaldirektør i UNESCO.

Men det ble likevel en mann fra Vest-Europa.

– Det har vært et tydelig ønske fra FN selv å få en kvinnelig generalsekretær. Og det har ikke skortet på svært godt kvalifiserte kandidater. Når Guterres velges, kan man si at de ikke har lyktes med å få en kvinnelig leder, til tross for de gode kandidatene. Guterres gjorde det godt i presentasjonen for generalforsamlingen, sier Nahem.

– Enorm skuffelse

Torunn Tryggestad ved PRIO sier det er en enorm skuffelse for de mange som har kjempet for en kvinnelig generalsekretær at en mann velges nok en gang.

– De fleste er enige om at han er en god kandidat, og definitivt den beste mannlige kandidaten. Men det er påfallende at ingen av de høyt kvalifiserte kvinnene nådde høyere opp, og at de som tok til orde for mer likestilling havnet i bunnsjiktet, sier Tryggestad.

Irina Bokova sendte onsdag kveld sine gratulasjoner til Guterres og skrev på Twitter at hun er sikker på at han vil bli en strålende generalsekretær.

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal den tidligere høykommissæren for flyktninger ha gjort et godt inntrykk på høringen og hans kompetanse om flyktningsituasjonen skal ha blitt vurdert som viktig i en tid der store folkemengder i verden flykter fra krig, terror og klimaendringer.

Brende: En glimrende statsmann

Utenriksminister Børge Brende (H) var raskt ute med å gratulere Guterres på Twitter.

– Dette er det beste mulige utfallet for verden og FN. En glimrende statsmann, sier Brende.

Fns nye generalsekretær tiltrer offisielt 1. januar 2017.

Les også

 1. Skal FN ha en sekretær eller en general?

 2. Slik jobbet Norge for å endre FN-teksten og unngå forpliktelser om aldri å fengsle barn

 3. Fem råd til FNs neste generalsekretær | Børge Brende

Les mer om

 1. FN
 2. Russland
 3. Ban Ki-moon
 4. FNs sikkerhetsråd
 5. Nupi
 6. Børge Brende