Verden

Mannskapet på ulykkesfly uten lønn på to måneder

På tross av flere større flyulykker de siste to årene, viser statistikken at det er blitt tryggere å fly.

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Mannskapet på det russiske flyet som styrtet på Sinaihalvøya i Egypt, hadde ikke fått lønn på to måneder, melder nyhetsbyrået RIA.

Ifølge det russiske arbeidstilsynet sliter flyselskapet Kogalymavia åpenbart med økonomien, skriver NTB.

SISTE NYTT: BBC melder at det skal være «utenforliggende årsaker» til flyulykken, ifølge russiske myndigheter. Dette er ikke bekreftet.

En talsmann for russiske myndigheter sier til BBC at en ikke kan utelukke at flyet har vært utsatt for en terrorhandling.

En IS-tilknyttet opprørsgruppe på Sinaihalvøya var raskt ute med å ta på seg ansvaret for ulykken. Terrorgruppen hevdet de hadde skutt flyet ned. Utspillet er foreløpig avvist fra myndigheter og eksperthold.

-Ikke tekniske årsaker til styrten

Det kommer stadig ny informasjon, og nye spekulasjoner, om hva som forårsaket flystyrten.

Alexander Smirnov, nestkommanderende i det russiske flyselskapet Metrojet sier, ifølge nyhetsbyrået AP, at flyet mistet fart før det styrtet. Ifølge Smirnov var det ikke tekniske – men mekaniske årsaker til flystyrten.

Flykroppen gikk i oppløsning

Alle de 224 om bord omkom da det russiske passasjerflyet styrtet på Sinaihalvøya lørdag. Flyet var på vei fra feriestedet Sharm el-Sheikh i Egypt til St. Petersburg i Russland da det styrtet.

Russere samler seg utenfor flyplassen i St. Petersburg for å hedre ofrene etter flyulykken.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men ifølge lederen for russiske luftfartsmyndigheter gikk flykroppen i oppløsning i rundt 9.000 meters høyde.

Færre ulykker

Er det blitt farligere å fly?

— Nei, mener Jo Bjørn Skatval, som er leder av Flysikkerhetskomitéen i Norsk Flygerforbund.

— Antallet flyulykker har gått nedover, det er det store bildet. Vi vet ennå ikke hvordan bildet blir fremover, men dette har vært trenden i lengre tid nå, sier Skatval til Aftenposten.

Flyåret 2014: 20 større ulykker, og 691 mennesker omkommet, viser statistikken fra Aviation Safety Network.

Selv om det var færre ulykker enn i 2013 omkom flere mennesker i fjor enn året før.

Styrtet i havet

To store, mye omtalte ulykker med Malaysia Airlines, er hovedårsaken:

 1. mars 2014: Et fly av typen Boeing 777 fra Malaysia Airlines med 227 passasjerer og et mannskap på 12 var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det forsvant sør for Vietnam. Flyet er ennå ikke funnet.17. juli 2014: Et passasjerfly fra Malaysia Airlines på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur ble angivelig skutt ned av en bakke-til-luft-rakett på vei over det østlige Ukraina. Alle 298 personer om bord omkom.

Les også historien om foreldrene som kjørte sønnen Bryce til flyplassen. Det var siste gang de så ham:

Les også

Venter fortsatt på svar etter «Nederlands 11. september»

I tillegg styret et fly i havet like før årsskiftet:

 1. desember 2014: En Airbus 320–200 med flightnummer QZ 8501 fra flyselskapet AirAsia styrter i havet underveis fra Surabaya i Indonesia til Singapore. 162 mennesker omkom.

558 omkomne i år

Så lang i år har 558 mennesker omkommet i fire, større flyulykker:

 1. februar 2015: Et fly av typen ATR 72–600 fra flyselskapet TransAsia styrtet i en elv kort tid etter å ha tatt av fra flyplassen i Taipei på Taiwan. 43 av 58 personer om bord omkom.
 2. mars 2015: Et fly av typen Airbus 320 fra tyske Germanwings styrtet i de franske alper, på vei fra Barcelona til Düsseldorf. Alle de 150 om bord omkom.

Les om annenpiloten som tok med seg passasjerene i døden:

Les også

-Var besatt av Alpene

 1. juni 2015: Et militært transportfly styrtet i et boligområde i Medan på Sumatra i Indonesia. Alle 122 om bord og 19 personer på bakken mistet livet.
 2. oktober 2015: Et russisk fly av typen Airbus A-321 styrtet på Sinaihalvøya i Egypt. Alle de 224 om bord omkom.

Avgir DNA-prøver

Tidlig i morges landet et fly med 144 av de omkomne etter flyulykken i Egypt i St. Petersburg.Likene av de 144 personene blir brakt til et krematorium i St. Petersburg der de skal identifiseres, melder det russiske beredskapsdepartementet, som organiserte flyturen fra Kairo. For å hjelpe med identifiseringen har pårørende avgitt DNA-prøver i et krisesenter som er etablert nær flyplassen i St. Petersburg, skriver NTB.

Av de 224 omkomne var 221 var russere og tre ukrainere. Charterflyet var på vei fra feriestedet Sharm el-Sheikh til St. Petersburg da det styrtet over Sinaihalvøya 23 minutter etter avgang.

(Kilder: BBC, NTB, Ritzau)

Les også

 1. Fly kan falle fra hverandre i luften på grunn av uoppdagede sprekker, sier tidligere ulykkesgransker

 2. Russiske luftfartsmyndigheter: Flyet ble ødelagt før styrten

 3. Flystyrten: Yngste passasjer var 10 måneder

 4. Flyselskaper stopper flyvninger over Sinai