Verden

Star Wars-stjernen som spilte R2-D2 er død

Den 112 cm høye briten Kenny Baker ble verdensberømt for sin rolle som den blinkende og pipende roboten R2-D2. Lørdag døde han.

R2-D2 (til venstre) sammen med sin beste venn i Star Wars C-3PO på settet til filmen "Star Wars: Episode II Attack of the Clones" i 2002. Til høyre Hayden Christensen og Natalie Portman som Anakin Skywalker og Pardmz Amidala. Foto: AP / NTB Scanpix

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Baker begynte som cabaret- og showmann, han opptrådte på skøyter og var sirkusartist. Så hyret Star Wars-skaperen George Lucas ham til å spille R2-D2. Den populære roboten og mannen på innsiden slo gjennom på filmlerretet i den første Star Wars-filmen i 1977.

Senere spilte Baker både i de to oppfølgerne og de tre nyere filmene som ble spilt inn fra 1999–2005. Han var dessuten med i andre filmer som Elefantmannen, Flash Gordon og Time Bandits.

 • «Dill i rommet»: Les Aftenpostens anmeldelse av den første Star Wars-filmen

Hans niese Abigail Shield sier til The Guardian at onkelen under oppveksten i Birmingham ble fortalt at han - siden han var kortvokst - neppe kom til å leve gjennom puberteten. Kenny Baker ble 83 år gammel.

Kenny Baker på den røde løperen under europapremieren på "Star Wars, The Force Awakens" i London 16. desember 2015. Foto: PAUL HACKETT / REUTERS

Elsket over hele verden

Baker var gift, men hans kone døde for 20 år siden.

– Han hadde et langt og meningsfylt liv. Vi kommer til å feire at han ble elsket over hele verden. Vi er alle stolte over alt han fikk til, sier Shield.

Baker var syk de siste årene, hadde dårlige lunger og satt ofte i rullestol. Han var invitert til Los Angeles på premieren til den nyeste Star Wars-filmen, men var for syk til å komme.

 • Heldigvis fikk han møtt George Lucas igjen da han kom til Manchester, sier Shield.

Komiker

Ifølge Wikipedia oppdaget Lucas Baker på en opptreden med Bakers eget komikershow. Også på 90-tallet gjenopptok Baker komikerkarieren en stund.

Les mer om

 1. Film
 2. Star Wars

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Star Wars-skuespilleren Carrie Fisher er død

 2. KULTUR
  Publisert:

  Her er «Star Wars»-stjernen som fortsatt kan gå på butikken uten å bli nedrent av fans

 3. KULTUR
  Publisert:

  Den nye Star Wars-filmen håvet inn penger i åpningshelgen

 4. KULTUR
  Publisert:

  Humanisme i verdensrommet

 5. KULTUR
  Publisert:

  Tempoet er høyt og eksplosjonene mange i nye «Star Wars». En fryd, mener vår anmelder

 6. KULTUR
  Publisert:

  Stor guide til årets julefilmer