Verden

Kurdiske styrker kan ha blitt angrepet med kjemiske våpen i Irak

Kurdiske peshmerga-soldater som kriger mot IS i Nord-Irak, er blitt angrepet med kjemiske våpen i nærheten av Arbil i Nord-Irak, ifølge den tyske hæren.

  • Ntb

Angrepet skal ha blitt utført med klorgass, ifølge den tyske avisaBild.

Et titalls kurdiske soldater har fått brannskader i luftveiene i angrepet, som skal ha funnet sted onsdag.

En talsperson i forsvarsdepartementet i Berlin bekrefter overfor flere medier meldingene som kommer fra den tyske hærens styrke i Irak. Tyskland leder den USA-ledede koalisjonens treningsprogram for kurdiske soldater i Nord-Irak, der også Norge inngår.

60 såret

Kjemiske våpen skal ha blitt brukt mot de kurdiske soldatene rundt seks mil sørvest for Arbil, i byen Makhmur. 60 kurdiske soldater er såret. De 88 tyske militærinstruktørene som befant seg i Arbil, hovedstaden i den selvstyrte kurdiske regionen i Irak, er uskadet.

– Det var et kjemisk våpenangrep. Amerikanske og irakiske spesialister fra Bagdad er på vei for å finne ut hva som har skjedd, sier en talsmann i det tyske forsvarsdepartementet til AFP.

Anklager IS

Som en del av den USA-ledede koalisjon mot Den islamske staten (IS) i Syria og Nord-Irak, leder den tyske hæren for tiden en irakisk styrke, i tillegg til å delta i opplæringen av peshmerga-soldater i og rundt Arbil.

Norske soldater deltar også i dette treningsprogrammet. Det er norsk personell i stabs— og støttefunksjoner i ulike hovedkvarterer i Kuwait, Bagdad og Arbil.

Den siste uken har det vært en rekke ubekreftede rapporter om at ekstremistgruppen IS skal ha brukt kjemiske våpen i Irak. Bild skriver at myndighetene i Berlin har mottatt en militærrapport om angrepet i Makhmur.

  1. Les også

    Tyrkias kamp mot kurdere svekker krigen mot IS