Sverige forbereder krisetiltak og kan stramme inn asylpolitikken

Klokken 14 fikk Matilda Brinck-Larsen beskjed om å rigge 320 sengeplasser i den tomme Göteborg-skolen. Klokken 17 stilte kommunens sjauergjeng. Da flyktningene kom klokken 20, var alt klart.

Her skal de sove, noen av de 34 enslige mindreårige asylsøkerne som lander hos enhetsleder Matilda Brinck-Larsen i Kortedala i Göteborg i natt. Standarden er langt lavere enn det Sverige vanligvis tilbyr, men samtidig hundre ganger bedre enn ingenting, sier hun.
Bylinebilde Mona W. Claussen_doc6mg602duvx07xez2hh.JPG

- Vi slet, men vi fikk det til, sier mottakslederen om den hektiske dagen for fire uker siden. Nå kryr det av enslige mindreårige asylsøkere i huset, og de sover på madrasser som ellers brukes under fotballturneringen Gothia Cup.Akutte stunt som dette skjer nå i hele Sverige.

Planlegger teltleirer

Mottakssituasjonen er prekær, og statsminister Stefan Löfven brukte uvanlig sterke ord da han kalte inn til pressekonferanse denne helgen.

- Landet står overfor en krisesituasjon, sa han.

Antallet asylsøkere øker til 150.000 før året er omme.

Löfven har aktivert Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Nå åpnes lokaler som er forbeholdt krigs— og katastrofesituasjoner. Det planlegges store leirer med vinterisolerte telt.

Flyktningestrømmen har lagt press på Sverige, det er et skrikende behov for flere boliger:

Les også

Sverige må bygge ett og et halvt Stockholm for å møte befolkningsveksten

Politisk bombe

Et døgn etter at statsministeren gikk ut og ba folket om å løfte i flokk, sprang en politisk bombe.

Svensk KrF, Kristdemokraterna, bryter Decemberöverenskommelsen (DÖ) — den tverrpolitiske avtalen som hindrer Sverigedemokraterna i å felle den rødgrønne minoritetsregjeringen.

Også de andre borgerlige partiene anser at DÖ nå er død og begravet. Bakken gynger under det politiske Sverige. Hva skjer nå, spør svenskene.

Teoretisk er landet tilbake i den kaotiske situasjonen som oppsto etter valget i fjor høst. Da felte Sverigedemokraterna Löfvens statsbudsjett og tvang ham til å regjere på basis av de blå partienes økonomiske plan.

Om dette skjer på nytt, blir det «Morna, Stefan». Regjeringen går av.

Vil stramme inn flyktningepolitikken

Syriske migranter tar toget fra Danmark til Sverige, som er målet for reisen.

Tre av de fire borgerlige partiene, som nylig sto for en åpen og liberal asylpolitikk, ønsker i dag å stramme inn politikken på ulikt vis og gjøre landet mindre attraktivt for asylsøkere. Moderaterna ber dessuten om at regjeringen skjerper grensekontrollen.

Vil de blå partiene felle regjeringen for å få til denne og andre snuoperasjoner? Leder Anna Kinberg Batra i det største borgerlige partiet, Moderaterna, sier foreløpig nei til det.

I stedet har de borgerlige partiene og den rødgrønne regjeringen bestemt seg for å innlede forhandlinger om asyl— og integrasjonspolitikken.

Les også intervjuet med sjefen for svenske Migrationsverket:

Les også

Sverige planlegger enkle hus til 75.000 flyktninger

Momentum

Hvis Löfven kvitter seg med regjeringspartneren Miljöpartiet og støttespilleren Vänsterpartiet — partier som trekker politikken i asylliberal og sosialistisk retning - vil man kunne finne nye, tverrpolitiske løsninger, mener leder Jan Björklund i Folkpartiet (svensk Venstre).

Et rødgrønt oppbrudd står ikke på dagsordenen, svarer Löfven. Men et samarbeid over den politiske midtlinjen er det han hele tiden har ønsket seg.

Ved å gravlegge DÖ legger de blå partiene press på ham. Og de gjør det på et tidspunkt der den prekære flyktningsituasjonen kan legitimere tøffe beslutninger fra Löfvens side. De neste ukene vil vise hva partiene klarer å enes om av asylpolitiske endringer.

- Vi bare bretter opp ermene

- På få år er mottakssituasjonen radikalt forandret, mener Matilda Brinck-Larsen blant de blå madrassene i Göteborg.

- Før hadde vi tid til å forberede oss. Nå er vi over på akutte stunt, vi bare bretter opp ermene og gir full gass, sier hun.

Hun er stolt av den svenske innsatsen og stolt av alle dem som gjør sitt ytterste for få tingene til å fungere tross tøffe odds.

Svenske asylmottak er fulle. Nye flyktninger må sove på gulvet. Nå starter forhandlinger som kan endre asylpolitikken.