Verden

Tror servitører står bak avlyttingen som truer Polens regjering

Tre servitører, en hevngjerrig sikkerhetsoffiser og en opposisjonspolitiker. Disse kan ha gjort de hemmelige opptakene som har utløst politisk spetakkel, skriver polske medier.

I slutten av forrige uke hadde man inntrykk av at Polens regjering ville kollapse. Men statsminister Donald Tusk (bildet) er en dyktig krisehåndterer. Han kan overleve denne krisen også, tror analytikeren Wojtek Szacki i tenketanken Polityka Insight. Alik Keplicz, AP/Scanpix

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Bråket startet i forrige uke, da magasinet Wprost publiserte utdrag av en samtale mellom Polens sentralbanksjef Marek Belka og innenriksminister Bartlomiej Sienkiewicz.

De to satt og spiste på en finere restaurant i Warszawa da de tilsynelatende inngikk en avtale som ikke tålte dagens lys.

Byttehandel

Sentralbanksjefen skulle løfte økonomien og hjelpe regjeringen med å vinne det neste valget, sa han, dersom regjeringen ville kvitte seg med finansministeren. Sistnevnte var upopulær blant sentralbankens folk, han kritiserte rentepolitikken deres.

Denne samtalen fant sted i fjor sommer. Fire måneder senere var finansministeren sparket.

Da det hemmelige opptaket ble gjort kjent i forrige uke, sendte det sjokkbølger gjennom det politiske Polen. For sentralbanken skal være frikoblet fra politikken, det skal ikke være noen samrøre mellom de to sfærene.

Opposisjonen krevde regjeringens avgang, og statsminister Donald Tusk åpnet torsdag for muligheten for å holde nyvalg på grunn av saken, skriver NTB.

Sensitivt om USA

Søndag sprang neste bombe. I en hemmelig avlyttet samtale sier Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski angivelig at landets allianse med USA er verdiløs. Omskrevet til anstendig norsk er innholdet i Sikorskis uttalelse at Polen ligner en person som yter en oral, seksuell tjeneste — men uten å få noe tilbake.

Han sier også at alliansen med USA kan være farlig fordi den kan gi Polen en falsk følelse av sikkerhet.

Radoslaw Sikorski. AGENCJA GAZETA

Lekkasjene er svært dårlige nyheter for Polens sentrum-høyre-regjering og statsminister Donald Tusk, som allerede er hardt presset. Opposisjonspartiet PiS (det nasjonalkonservative Lov— og rettferdighetspartiet) har gått forbi regjeringen på meningsmålingene. I år er det lokale valg, neste år er det parlaments- og presidentvalg.Utenriksminister Sikorski forsvarer seg og sier opptaket er manipulert. Det han sa om Polens forhold til USA, var en hypotese der han så for seg de problemer som vil oppstå om opposisjonspartiet PiS kommer til makten, hevder han.

Situasjonen er likevel alvorlig for regjeringen.

Les også:

Les også

Avlyttingsopptak skaper politisk skandale i Polen

Politikk, penger eller begge deler?

Hvem står bak avlyttingen? Det er dette alle spør seg. Noen tror at russiske myndigheter står bak. President Vladimir Putin har interesse av å destabilisere og svekke Polen — slik lyder spekulasjonene.

– Timingen er god for den som ønsker å fjerne den polske regjeringens fokus på det som skjer i øst, sier sosiologen Jacek Kucharcyk ved tenketanken Institute of Public Affairs i Warszawa til The Guardian.

Tirsdag bragte storavisen Gazeta Wyborcza og andre medier ubekreftede opplysninger om at tre servitører står bak den ulovlige avlyttingen: et brødrepar og den ene mannens kjæreste. Motivet skal være rent økonomisk. Opprinnelig avlyttet de forretningsmenn for å selge informasjon til de avlyttedes konkurrenter, heter det.

Involvert er trolig også en tidligere sikkerhetsoffiser som nylig ble sparket fra tjenesten, skriver avisen. Han skal ha mistet jobben etter å ha lekket informasjon til pressen. Denne mannen, som kan ha et hevnmotiv, har angivelig den kompetanse som skal til for å drive skjult avlytting.

– Navnet på en opposisjonspolitiker i PiS dukker også opp. Han avviser å ha noe med avlyttingen å gjøre, sier Jakub Godzirmirski, polskfødt seniorforsker ved NUPI.

PiS enda verre

Seniorforskeren tror ikke at russiske interesser ligger bak. Mest sannsynlig har noen forsøkt å tjene raske penger, uten at andre har satt dem på ideen om avlytting, mener han.

– Innholdet i de lekkede samtalene diskrediterer regjeringen, det er sant. Men om opposisjonspartiet PiS vinner neste valg, er det ingen god nyhet for Russlands president Vladimir Putin. PiS har ennå ikke glemt flyulykken i Smolensk i 2010, der PiS-grunnlegger og president Lech Kaczynski omkom sammen med landets hærsjef, sentralbanksjef og flere toppolitikere, minner han om.

– Dagens PiS-leder Jaroslaw Kaczynski klandrer russerne for ulykken der tvillingbroren omkom. Han vil kjøre en kanskje hardere anti-russisk linje enn dagens regjering gjør, sier Godzirmirski til Aftenposten.

– Kjemper med alle midler

Den russiskfødte direktøren Pavel Baev ved fredsforskningsinstituttet PRIO peker på innenrikspolitiske forhold.

– Polen har et fargerikt politisk liv. Folk kjemper om makten med alle tilgjengelige midler. Vi trenger ikke se for oss en større, utenrikspolitisk konspirasjon for å finne årsakene til disse lekkasjene. Jeg tror ikke at russerne ligger bak, sier han.

Pavel Baev.

– Den polske regjeringen vil at deres sterkt Putin-kritiske utenriksminister Radoslaw Sikorski skal overta jobben som EUs utenriksminister når britiske Catherine Ashton går av i november. Russiske myndigheter har nytte av at Sikorski ikke får denne posisjonen?– Det er riktig at Sikorski er en brysom mann for russerne. I likhet med Sveriges utenriksminister Carl Bildt er Sikorski svært kritisk til dagens russiske regime, ikke minst til russernes handlinger i Ukraina. Han krever tøffere sanksjoner mot Russland og vil isolere landet. Han har dessuten argumentert sterkt for sterkere militær beskyttelse av de baltiske statene. Ingenting av dette er bra for det russiske regimet, sier Baev.

Men russiske myndigheter vil neppe legge vekt på å hindre ham i å få en toppjobb i EU, fortsetter forskningsdirektøren — Sikorski er mer brysom for dem i sin rolle som utenriksminister i Polen.

– Det ville avgjort vært positivt for russiske myndigheter om Sikorski måtte forlate sin post. Men jeg tror ikke Moskva ville gå frem på den måte det er snakk om her. De russiske metodene er ofte mer primitive og brutale. De ville heller ha forsøkt å knytte ham til korrupsjon. Det som er kommet frem i den avlyttede samtalen, er ikke alvorlig nok til å koste Sikorski jobben som utenriksminister, mener Baev.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU-toppen måtte hjem til Polen for å vitne om flystyrten som har splittet landet siden 2010

 2. VERDEN

  Alle ville at han skulle fortsette som EU-president, bortsett fra ett land: Hans eget.

 3. VERDEN

  Omstridt gravåpning i Polen

 4. KOMMENTAR

  Polens sterke mann tar scenen igjen

 5. VERDEN

  Derfor besøker Donald Trump Polen i dag

 6. VERDEN

  Russland varsler «omfattende gjengjeldelse» mot USA etter sanksjoner