Verden

Stortingspolitikere nektet visum. Russisk ambassadør kalles inn til Utenriksdepartementet

OSLO/MOSKVA (Aftenposten): Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) fikk ikke visum til Russland. Dermed reiser ikke Stortingets utenriks- og forsvarskomité til Moskva torsdag likevel.

En delegasjon fra Stortingets utenrikskomite avlyser morgendagens besøk til Moskva fordi to av stortingspolitikerne ikke fikk visum fra russiske myndigheter.
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Etter planen skulle en norsk politikerdelegasjon besøke Moskva 2. og 3. februar.

Dette ville i så fall være den første reisen til den russiske hovedstaden for norske politikere på et så høyt nivå på tre år.

Nå opplyser utenrikskomiteen i det russiske føderasjonsrådet til Aftenposten at besøket ikke finner sted som planlagt.

Årsaken er at SVs Bård Vegar Solhjell og Venstre-leder Trine Skei Grande ikke fikk visum fra russiske myndigheter før de skulle reise til Moskva.

– Uakseptabelt

Allerede for to måneder siden fikk Utenriksdepartementet klare beskjed fra Moskva om at Solhjell og Skei Grande ikke kunne regne med å få visum.

– I slutten av november fikk vi signaler om at disse ville få problemer med å få visum, sier utenriksminister Børge Brende.

– Vi hadde god tro inntil mandag om at de ville få visum. Vi har hatt inntrykk av at det kunne løse seg, sier Brende.

Siden november har det vært «dialog» med russiske myndigheter om dette. Mandag kom avslaget.

– Usakelig, sterkt beklagelig og helt urimelig,

.– Det er uakseptabelt å nekte medlemmer av Stortinget visum, sier komitéleder Anniken Huitfeldt. Hun fikk beskjed via Utenriksdepartementet mandag. Jeg ga beskjed om at det var uakseptabelt for komiteen å dra om ikke alle fikk visum, sier hun.

Kaller ambassadøren inn på teppe

Utenriksminister Børge Brende har kalt inn den russiske ambasadøren for å få en forklaring på visumnektet.

– Dette er to fremstående og dyktige parlamentarikerne Det er absolutt ingen grunn til at disse parlamentarikerne ikke skal få visum til Russland, sa Brende.

Den norske utenriksdepartementet sier at russerne har forklart visumnekten med de norske sanksjonene av Russland.

«Begrunnelsen fra russiske myndigheter er at Norge har gjennomført EUs restriktive tiltak mot Russland og gjort tiltakene gyldige også for Svalbard. De restriktive tiltakene er fra norsk side begrunnet i de russiske folkerettsbruddene i Ukraina», heter det i en pressemelding fra utenriksdepartementet.

Bård Vegar Solhjell sier han ikke vil spekulere på årsakene til at han ble nektet visum.

– Jeg mener det er leit. Beklagelig at det blir visumnekt. Hadde sett frem til kontakt og dialog.

Han sier han håper å kunne fortsette å bygge forholdet til Russland som han mener er på bedringens vei.

Skei Grande har heller ingen oppfatning om hvorfor hun nektes visum. Hun viser til at Venstre har vært klare kritikere av menneskerettighetsbrudd. Hun viser til at andre liberale partier i Europa også har hatt visumtrøbbel, men sier at nærmere begrunnelse må man spørre russerne om.

 • PST om russisk spionasje mot Norge: Har størst skadepotensial

Aftenposten vært i kontakt med pressesekrektær Andrej Kolesnikov ved den russiske ambassaden i Oslo. Han har varslet at de vil komme med en kommentar.

Kan være første gang i historien

Utenriksekspert Iver B. Neumann, som er professor ved The London School of Economics, kjenner ikke til at norske politikere tidligere har blitt nektet visum til Russland eller Sovjetunionen.

– Vi har flere eksempler på at norske diplomater har blitt erklært uønsket i Sovjetunionen og Russland. Og vi har flere eksempler på at forskere har blitt nektet visum, men dette er så vidt jeg kan huske første gang så lenge jeg har vært med at norske politikere ikke har fått innvilget visum, sier Neumann.

Verken Brende eller Huitfeldt kjenner heller ikke til at dette har skjedd før.

– En direkte linje fra Trumps handling

Neumann tror at visumnekten har en direkte linje fra Donald Trumps nylig innreiseforbud fra syv muslimske land til USA.

– Min første tanke til dette er at Trumps vidtrekkende nekting av innreise for syv lands borgere til USA setter en tone for kryssing av landegrenser som gjøre det lettere for andre stater å innføre spesifikke restriksjoner, slik Russland nå gjør mot norske politikere. Her tror jeg vi kan trekke en direkte linje fra Trumps handling, sier Neumann.

– Min andre reaksjon er at dette er mulig fordi menneskers bevegelser mellom stater er dårligere traktatfestet enn varers bevegelser globalt. Her får vi en påminnelse om hvor viktig det er med internasjonale avtaler som garanterer friheter, i dette tilfellet menneskers frihet til å krysse grenser, sier Neumann.

Leder Anniken Huitfeldt (A) og fire andre politikere i Stortingets utenriks- og forsvarskomite skulle etter planen reise til Moskva i torsdag. Nå er turen avlyst på kort varsel.

– Viktig med dialog

Aftenposten skrev i forrige uke at en tverrpolitisk norsk delegasjon fra utenrikskomiteen skulle reise til Moskva.

Møtet skulle være en gjenvisitt etter at det russiske Føderasjonsrådets utenrikskomité besøkte Oslo i fjor sommer.

– Vi står fast ved kritikken av Russlands folkerettsbrudd i Ukraina, men samtidig er det viktig med dialog, sa lederen av utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt (A). Temaene under samtalene omfatte alt fra nordområdene til Syria, samt menneskerettigheter og situasjonen i Ukraina.

I tillegg til Huitfeldt, Grande og Solhjell, skulle også Øyvind Halleraker (H) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) reise til Moskva.

Etter den russiske annekteringen av Krim og krigen i Ukraina, har Norge sammen med EU og USA innført sanksjoner mot Russlandsiden.

Samtidig har Norge stoppet deler av det bilaterale samarbeidet, og norske politikere har holdt seg unna Moskva.

USAs Donald Trump og hans nærmeste rådgivere i telefonsamtale med president Vladimir Putin i helgen.

Historisk liten politisk kontakt

Den politiske kontakten mellom Russland og Norge har vært på et historisk lavt nivå de siste årene.

Utenriksminister Børge Brende er invitert til en arktisk konferanse i Arkhangelsk i mars, men det er ennå ikke avgjort om han skal dra.

Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til at besøket blir avlyst, dagen før delegasjonen skulle da. Huitfeldt varslet på forhånd at hun også ville snakke om menneskerettigheter, noe som er et tema russiske politikere liker svært dårlig å ha på agendaen.

Russiske visumpraksis er streng, komplisert og tidkrevende, noe som gjør at det kan gå lang tid å få visum.

Disse politikerne har besøkt Russland

Den eneste norske politikeren som har besøkt Moskva etter Russlands annektering av Krim, var statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet som 30. november 2015 hadde møte i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen.

De siste dagene har krigen i Ukraina eskalert kraftig med harde kamper flere steder langs frontlinjen.

I dag anklaget PST Russland og Kina for å stå bak en rekke dataangrep på Norge.

Samtidig hadde Putin og Trump sitt første telefonmøte i helgen, som begge betegnet som starten på et godt og nært forhold.

Politikere fra en rekke andre vestlige land har besøkt Russland de siste månedene, og mange observatører tror det nå bare et spørsmål om tid før Trump hever sanksjonene mot Russland.

Les mer om

 1. Moskva
 2. Ukraina
 3. Anniken Huitfeldt
 4. Aftenposten
 5. Menneskerettigheter
 6. Klima- og miljødepartementet