Verden

Slik unngår IS myndighetenes overvåkning

Terrorgruppen har en egen teknologiavdeling som legger ut bruksanvisninger og føringer til sine medlemmer om blant annet sikre kommunikasjonskanaler.

Terrororganisasjonen IS bruker stadig mer sofistikert programvare for å unngå sikkerhetsmyndighetenes overvåking.
  • Steffen Pedersen Øberg

I januar la et IS-medlem ut en liste over de sikreste appene å kommunisere over på Twitter, skriver The Wall Street Journal. Personen, kjent som al-Khabir al-Taqni, beskriver seg selv som en teknisk ekspert.

Like etter at listen ble lagt ut, flyttet terrororganisasjonen store deler av sin korrespondanse fra Twitter til den krypterte meldingstjenesten Telegram messenger, en app som får den nest høyeste sikkerhets-skåren av organisasjonens tekniske avdeling.

Ifølge Reuters har denne appen nå blitt IS' foretrukne metode for å spre nyheter og propaganda. Gruppen brukte også Telegram for å hevde at de sto bak terrorangrepene i Paris og bombingen av det russiske flyet som styrtet i Egypt i forrige måned.

Les også: Hackergruppen

Les også

Anonymous erklærer "total krig" mot IS

IS har egne teknologieksperter som gir ut bruksanvisninger

IS skal ha bygget opp en egen avdeling i organisasjonen bestående av teknisk kyndige medlemmer som gir ut bruksanvisninger for hvordan man kommuniserer sikkert og billig.

Blant bruksanvisningene en åtte minutter lang video som tar for seg overvåkingsmulighetene til fiendtlige myndigheter og hvordan telefoner kan bli sporet, skriver den amerikanske avisen.

  • «For oss som ennå er på jorden, er vårt sterkeste vern mot vold dette: Tilhørigheten i våre åpne demokratier. Mangfoldet, respekten. For IS frykter vårt samhold mer enn de frykter bomber,» skriver Åsne Seierstad i kronikken Kampen mot gråsonen

— IS bruker stadig mer avansert programvare, advarer amerikanske myndigheter

Lørdag forrige uke skrev Yahoo News om hvordan flere tidligere og nåværende etterretningsoffiserer har fortalt nyhetsmediet om hvordan IS-mistenkte bruker stadig mer sofistikerte metoder for å unngå myndighetenes søkelys ved hjelp av ny programvare som nettleseren Tor.

Artiklene kommer i kjølvannet av ubekreftede meldinger om at terroristene i Paris brukte krypterte kanaler for å planlegge angrepet, noe som har gitt nytt liv til debatten om kryptering og personvern.

Fredag skriver tyske medier at flere av våpene som ble brukt i angrepene skal være kjøpt av en tysk mann via det såkalte mørke nettet, kalt Darknet.

— Jeg tror dette kommer til å skape en helt ny debatt om sikkerhet versus personvern, sier Mike Morell, tidligere CIA-topp på den amerikanske tv-kanalen CBS etter terrorangrepet i Frankrike, ifølge The Wall Street Journal.

  • **Les Joacim Lund kommentar om overvåkingsdebatten som nå har blusset opp:
Les også

Vi kan ikke overvåke oss til trygghet

— «Etter Paris-terroren seiler overvåkingsdebatten opp igjen. Det betyr ikke at myndighetene bør få større muligheter til å følge med på hva vi driver med.»**

Datatilsynet mener kryptering er viktig og selvsagt

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan terrorangrepet i Paris har ført til at stadig flere tar til orde for å forby sikker kryptering. Noe blant annet Datatilsynets direktør advarer mot. Han mener det er en viktig og selvsagt ting at vanlige borgere skal kunne beskytte sine data mot sikkerhetsmyndigheter og andre.

Samtidig forteller professor Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen at politiet ser på kryptering som et stort problem.

Obama-administrasjonen i oktober: - Vi vil ikke tvinge firmaene til å dekryptere

Barack Obamas administrasjon la i oktober ned behandlingen av et lovforslag som ville gi sikkerhetsmyndighetene større mulighet til å overvåke kryptert informasjon. Etter angrepene i Paris blir forslaget hentet frem igjen.

I USA var denne debatten så godt som død, ifølge The Hill. Obama-administrasjonen gikk i oktober offentlig ut og sa at de ikke lenger ville fortsette behandlingen av lovforslaget som ville tvinge firmaer til å dekryptere data for sikkerhetsmyndighetene, såkalte bakdører.Men angrepene i Paris og de ubekreftede meldingene om at angrepet ble planlagt via krypterte kanaler har ført til at flere senatorer har tatt orde for en ny runde på lovgivningen rundt kryptert kommunikasjon.

FBI: — Det mørke nettet kan ikke kontrolleres

FBI-sjef James Corney har forsøkt å advare mot krypteringsmulighetene fra teknologigiganter som Apples nye iPhone, skriver Yahoo News. Han legger likevel til følgende:

— Selv om vi får dekrypteringsnøkler fra Apple og lignende selskaper, kan ikke det mørke nettet kontrolleres.

  • Anders Anundsen vil at politiet skal få lov til å hacke maskinen til terrormistenkte. Les Aftenpostens intervju med Justisministeren her.
    Kritikken av den politiske debatten om forbud mot kryptert kommunikasjon har ikke latt vente på seg, og nettavisen Wired lister opp fire grunner til at å åpne for bakdører er feil løsning på problemet. Les hele artikkelen her (ekstern lenke).

For det første vil ikke lover i Vesten som pålegger programvareutviklere å dekryptere informasjon for myndighetene forhindre terroristene fra å bruke programvare fra andre land hvor myndighetene ikke har tilgang.

Dessuten vil denne løsningen bli meningsløs dersom organisasjonen utvikler egen programvare selv, skriver nettstedet.

Wired peker også på at det finnes andre muligheter å omgås kryptering på. Noe også Inger Marie Sunde forteller om i Aftenpostens artikkel på mandag. For eksempel kan hacking av kjente mistenktes datamaskiner og telefoner gi direkte tilgang til både krypteringsnøkler og e-post- og tekstkommunikasjon.