Verden

Tyske innvandringskritikere får rekordoppslutning i ny måling

Den første meningsmålingen som er gjort etter angrepene i Köln viser at ytre høyre vokser raskt. Nå vil Sherwan (25) bedre flyktningenes omdømme.

Sherwan Suleman (25) fra Syria stoler på at politiet klarer å beskytte ham og andre asylsøkere mot angrep fra sinte høyreekstremister.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent
Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Köln

Foran den ruvende Kölnerdomen forsøker Sherwan Suleman (25) å bedre flyktningenes image etter hendelsene på nyttårsaften.– De som sto bak angrepene, representerer ikke flyktninger flest, dette er en veldig liten minoritet. Det ønsker vi å få frem, sier syriske Sherwan Suleman, som kom til Tyskland for ti måneder siden.

I flere timer har han stått ved kirketrappen og delt ut løpesedler som han selv har fått printet ut. Flere tusen av dem. Tilbakemeldingene er stort sett hyggelige, selv om ikke alle er like vennlig innstilt etter overgrepene nyttårsaften.

– Vi respekterer lovene og reglene i Tyskland, og det er feil at det ligger i vår kultur ikke å ha respekt for kvinner. Også i Syria er vi vant til å behandle kvinner ordentlig, sier Suleman.

Den første meningsmålingen som er blitt tatt opp etter angrepene ble publisert mandag kveld.

Den gir høyrepopulistiske og innvandringskritiske Alternativ for Tyskland rekordstor oppslutning. 11,5 prosent av tyskerne sier de nå vil stemme på partiet. I sommer lå snittet på under fem prosent. Målingen ble tatt opp mellom 8. og 11. januar.

Målingen viser også at regjeringspartiene sliter. Angela Merkels kristendemokrater får nå 35,0 prosent. Ved valget i 2013 fikk de 41,5 prosent. Også sosialistpartiet har falt. De får nå 21,5 – mot 25,7 ved valget.

Usikkert om mange blir dømt

Politiet har fått inn over 500 saker etter masseovergrepene. Mandag kom delstatens innenriksminister Ralf Jäger med nye detaljer fra etterforskningen: Totalt er 19 personer mistenkt for å ha medvirket i overgrepene. 14 er fra Algerie eller Marokko. Ti av dem er asylsøkere og nesten alle er kommet til Tyskland etter september 2015. De andre ni er muligens i landet ulovlig.

Ifølge Jäger må ikke folk ha for høye forhåpninger til at man skal kunne klare å få domfelt så mange for hendelsene.

– Det ville være uærlig overfor kvinnene som har vært ofre for disse gruppene med menn, å gi dem falskt håp, sa Jäger.

Bikere, hooligans og dørvakter

Det innvandringskritiske Tyskland har svart på angrepene med demonstrasjoner. For enkelte er det imidlertid ikke nok bare å gå i tog. Demonstrasjonen i Köln lørdag kveld utviklet seg til opptøyer som måtte slås ned med vannkanoner og pepperspray. Også søndag kveld var det uro i byen.

Aftenposten så store mengder politi som var i aksjon for å holde øye med flere ansamlinger av tyske menn. En rekke ganger ble politipatruljer sett løpende gjennom sentrumsgatene etter å ha fått instruksjoner over sambandet.

Seks personer av pakistansk opprinnelse ble søndag angrepet ved togstasjonen, og ifølge politiet var det en gruppe på rundt 20 personer som sto bak angrepet. Like etterpå ble en 39-åring av syrisk opprinnelse angrepet av en gruppe på fem personer. Ingen ble livstruende skadet. Ifølge tabloidavisen Express hadde en gjeng «bikere, hooligans og dørvakter» planlagt en «menneskelig jakt» for å «rengjøre» sentrum i byen.

– Bitterhet

Den innvandringsfiendtlige bevegelsen Pegida er blant dem som har gått veldig hardt ut etter masseovergrepene på nyttårsaften.

– Pegida har vokst ut av bitterheten sympatisørene føler overfor det ukjente generelt og utlendinger i særdeleshet, og det på en svært rasistisk måte, sier professor Hajo Funke ved Freie Universitet i Berlin. Han er ekspert på høyreekstremisme og antisemittisme i Tyskland.

Den tidligere lederen av Pegida, Lutz Bachmann, trakk seg etter å ha lagt ut et famøst bilde av seg selv der han ligner på Hitler. Bachmann beklaget til alle som måtte føle seg støtt av Facebook-posten. På Facebook la han også ut kommentarer der han beskrev innvandrere som «kveg» og «drittsekker». Bachmann har benektet at han er en rasist.

Funke sier ekstremistene har utgjort en del av Pegida helt fra begynnelsen. Voldelige hooligans har vært «sikkerhetsansvarlige» for noen Pegida-grupper. I enkelte av de østlige delstatene har nynazister har overtatt kontrollen fullstendig.

Ifølge professoren har tilstrømningen av 1,1 million asylsøkere det siste året styrket Pegida i noen deler av Tyskland, mens de i mindre grad har lykkes med å samle støtte i Berlin og Vest-Tyskland.

Ikke redd for angrep

Asylsøkerne Aftenposten møter i Köln, har fått med seg de store Pegida-demonstrasjonene og hørt at asylsøkere er blitt angrepet av gjenger.

Mehmood (32) bor sammen med kameratene på et asylmottak. – Vi kom ikke til Tyskland for å stjele og sloss. Vi vil jobbe, sier han.

– Det kan skje fæle ting, men det får vi uansett ikke gjort noe med, så det er ingen grunn til å gå rundt å være redd. Vi har heller ikke gjort noe galt, sier pakistanske Mehmood (32) utenfor et asylmottak i Köln.

Han advarer mot generaliseringer etter angrepene.

– Absolutt alle land har mange bra folk og noen som er dårlige – det har vi i Pakistan og det finnes i Tyskland også. Men ugjerningene til noen få, kan føre til at alle straffes, sier Mehmood.

 • For to måneder siden var landet en suksesshistorie. Nå hagler det med kritikk fra hele Europa.
  Han håper at tyskerne ikke endrer mentaliteten sin overfor innvandrere etter angrepene og begynner å stemme på partier på ytre høyre fløy. Professor Funke tror utviklingen de neste månedene blir avgjørende.

– Det vil ha stor betydning hvor effektivt politiet klarer å hindre slike skamfulle angrep på kvinner, sier han.

Funke karakteriserer kombinasjonen av den kriminelle aktiviteten til noen få innvandrere med manglende politiinngripen i Köln for «en katastrofe».

– Politiet gjorde ikke jobben sin. Det gjorde de heller ikke da demonstrasjonen "hooligans mot salafisme" ble voldelig i 2014.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Her blir nesten ingen drept. Sjekk ut bildene som viser hvordan det er å være politi i verdens fredeligste land.

Les også

 1. Våte kyss, dasking og frekkiser. Slik spriter EU-presidenten opp tørre toppmøter.

 2. Dette er ønskelisten som kan sende britene ut av EU

 3. Mein Kampf skal ut i tyske bokbutikker for første gang på 70 år

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa