Syrias opprørskontrollerte områder venter fortsatt på nødhjelp
Petros Giannakouris / AP / NTB Det kan være vanskelig nok å ta inn over seg omfanget av jordskjelvkatastrofen i Tyrkia, som her, i Antakya.
Bernat Armangue / AP / NTB Mange forteller at de må klare seg selv, og at redningsarbeidet tar lang tid. Titusenvis er døde.
Men etter år med krig står de jordskjelvrammede innbyggerne nordvest i Syria overfor en om mulig enda verre virkelighet.
Hjelpearbeidet etter jordskjelvkatastrofen her er langt mer begrenset.
Skjelvet, som raserte tusenvis av bygninger, var et av de dødeligste i verden på mer enn et tiår.
En stor del av innbyggerne i de opprørskontrollerte områdene er internt fordrevne fra andre steder i Syria og bor i overfylte teltleirer eller utbombede bygninger.
Siden jordskjelvene har mange måttet tilbringe iskalde vinternetter under åpen himmel.
I de opprørskontrollerte områdene i Syria venter fortsatt mange på nødhjelp.
– Syrerne venter på internasjonal hjelp, men den har ikke kommet, konstaterte FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths under et besøk i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria i helgen.
– Vi har sviktet innbyggerne nordvest i Syria. De føler seg med rette forlatt, sa Griffiths.
Hjelp til de opprørskontrollerte områdene kan også kjøres inn fra den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe president Bashar al-Assad har åpnet for.
Men opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham, som står Al-Qaida nær, stanset søndag en lastebilkolonne med nødhjelp som var på vei inn i Idlib-provinsen.
Opprørerne kontrollerer store deler av provinsen og har gjort det klart at de nekter å ta imot nødhjelp fra regjeringskontrollerte områder.
Den syriske sivilforsvarsgruppen De hvite hjelmene har jobbet døgnet rundt siden skjelvet med å redde ut overlevende fra sammenraste bygninger.
De mener hjelpen utenfra kommer for sent.
– Det tok dager før vi fikk svar på vår bønn om hjelp utenfra, og i løpet av den tiden gikk utallige liv som kunne ha vært reddet, tapt.
Benedicte Hafskjold, Kirkens Nødhjelps landdirektør for Syria, er på plass i det svært ødelagte Aleppo. Hun forteller om hjerteskjærende møter med overlevende.
– Bygninger raser sammen rundt oss her i byen. Overalt ligger døde kropper under ruinene.
– Så langt i dag har jeg sett én eneste gravemaskin, folk graver med enkle spader eller med hendene i desperate forsøk på å finne sine kjære.
– Voksne menn gråter åpenlyst og høylytt på gaten, og folk vi snakker med er bunnløst fortvilet. Så mange har mistet familiemedlemmer og venner, sine hjem og alt de eide.
– I et nabolag vi nettopp besøkte, hadde en småbarnsfar, rett før vi kom, gått inn i den delvis ødelagte boligblokken de bodde i for å finne morsmelkerstatning til barna sine. Straks etter raste hele bygningen sammen og mannen ble begravd under ruinene. Dette er Aleppo akkurat nå.
Det er bekreftet 2274 omkomne nordvest i Syria etter jordskjelvet, ifølge gruppen som kalles De hvite hjelmene. Døde legges i massegraver.
FN har tidligere opplyst at det er funnet minst 4300 omkomne nordvest i Syria. Tallet ventes å øke.