Fransk avis avslører: To lokale politibetjenter var alt som sto imellom Nice-angriperen og folkemengden

Etter Nice-angrepet har franske politikere forsikret om at det nasjonale politiet var til stede med solide veisperringer på La Promenade des Anglais. Nå avslører La Libération at det ikke stemmer.

Den eneste formen for vegsperring som kunne hindre Nice-angriperen fra å kjøre inn i folkemengden var noen lette metallgjerder og to politibetjenter.

En uke har gått siden tragedien i Nice. Mohamed Lahouiej-Bouhlel kjørte en lastebil tvers gjennom folkemengde som hadde samlet seg på La Promenade des Anglais for å feire Frankrikes nasjonaldag.

84 mennesker ble drept i angrepet. En uke senere er fortsatt 15 personer kritisk skadet.

– Hvordan kom lastebilen forbi sperringene?

Et spørsmål som dukket opp raskt etter angrepet var hvordan lastebilen hadde klart å komme seg inn på gata som var sperret for trafikk. En av dem som satte ord på dette spørsmålet var tidligere ordfører og nå regionsleder Christian Estrosi.

– Jeg skulle likt og visst hvordan lastebilen kom seg inn i fotgjengersonen, undret Estrosi.

Estrosi stilte spørsmål om sikkerheten hadde vært god nok, noe som raskt utviklet seg til å bli en polemikk. Ordføreren i Nice anklaget regjeringen for å ikke ha mobilisert nok nasjonalt politi på stedet.

Flere av politikerne har blitt møtt med buing, piping og krav om sin avgang under ulike seremonier og taler den siste uken.

«Vegen var blokkert med politikjøretøy»

Dette avviste regjeringen på det sterkeste, og publiserte en pressemelding der de skrev:

«Det nasjonale politiet hadde ansvaret for å ivareta sikkerheten på de mest utsatte stedene, med hjelp fra det kommunale politiet. Dette gjaldt spesielt på det stedet der lastebilen kom inn, hvor veien var blokkert ved hjelp av politikjøretøy.

Lastebilen tvang seg opp på fortauet.»

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/e235ff77-a8dd-3845-85f1-2eaa903a4ec2 <http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/e235ff77-a8dd-3845-85f1-2eaa903a4ec2>

– Det nasjonale politiet var svært til stede

Innenriksminister Bernard Cazeneuve gikk enda lengre:

– Det nasjonale politiet var svært til stede på La Promenade des Anglais. Oppstilte kjøretøy gjorde det umulig å krysse gaten.

Han forsikret om at lastebilen hadde kommet seg forbi ved å tvinge seg opp på fortauet på svært brutalt vis.

20. juli sa statsminister Manuel Valls under en tale:

– Jeg vil ikke høre at det var feil der det ikke var feil! Jeg vil aldri akseptere de skamløse insinuasjonene om at dette kunne vært unngått.

Ut ifra disse uttalelsene kan man konkludere, slik La Libération gjør, med at regjeringen ikke hadde åpnet for debatt rundt sikkerhetstiltakene 14. juli.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve har gått hardt ut mot all kritikk av sikkerheten under 14. juli.

To lokale politimenn og lette metallgjerder

Onsdag kveld kan den franske avisen La Libération avsløre at sikkerheten på La Promenade des Anglais ikke var så god som myndighetene vil ha det til.

La Libération kan vise til en rekke vitneutsagn, i tillegg til fotografier tatt få minutter før angrepet. Fotografiet viser at to politibetjenter fra det kommunale politiet utstyrt med gule vester dirigerer trafikken unna fotgjengersonen.

Veien, som har seks kjørefelt, er sperret av lette metallgjerder. Et vitne som var til stede under den dramatiske natten bekrefter dette overfor avisen.

Ingen nasjonale politimenn på stedet

La Libération har snakket met en politikilde som bekrefter at det ikke var en eneste politibetjent fra det nasjonale politiet der som lastebilen kjørte opp på fortauet.

Ingen politibiler var satt opp for å blokkere veien, men én bil sto parkert i veikanten.

De nærmeste nasjonale politibetjentene sto 370 meter lenger øst. Deres to politibiler var parkert langs veien.

De lette metallgjerdene hadde ingen sjanse mot lastebilen. Et vitne sa i etterkant at lastebilen hadde kjørt over sperringene og opp på fortauet.

Innenriksministeren bekrefter opplysningene

La Libération har konfrontert innenriksminister Bernard Cazeneuve med sine opplysninger, og de mottok et skriftlig svar fra ham på én og en halv side natt til torsdag.

Han beskylder avisen for å komme med motstridende opplysninger, og han stiller et kraftig spørsmålstegn bak etikken til avisen.

Likevel bekrefter han La Libérations opplysninger.

Oppretter etterforskning av politiet

Torsdag morgen erklærer innenriksministeren at han har besluttet å opprette en generell etterforskning av det nasjonale politiet for å etterforske hvordan sikkerheten ble ivaretatt på kvelden 14. juli.

Undersøkelsen vil kun ta for seg anvendelsen av politistyrkene 14. juli, og den vil være avgrenset til Nice og regionen rundt.

– Har innenriksministeren løyet?

Saken har rullet og gått i franske medier hele torsdagen. AvisenLe Figaro stiller spørsmålet: Har innenriksministeren løyet?

Avisen legger stor vekt på at La Libérations avsløringer viser at de faktiske forholdene på La Promenade des Anglais var noe helt annet enn det innenriksministeren hevdet.