Tyrkia erklærer unntakstilstand i tre måneder etter kuppforsøket
99 tyrkiske generaler og admiraler er nå siktet i forbindelse med kuppforsøket. Tyrkias president sier flere land kan være involvert, og erklærer unntakstilstand i tre måneder på grunn av «terrortrussel».
Tyrkias president sier at det kan være planer om flere statskupp, og at myndighetene nå etterforsker om andre land var involvert i helgens kuppforsøk.
– Det er mulig kuppforsøket ikke er over, det kan være flere planer, sier president Recep Tayyip Erdogan etter et møte med sitt eget sikkerhetsråd onsdag kveld.
På en pressekonferanse opplyser han at unntakstilstand skal råde de neste tre månedene. Det er nødvendig for å slå ned på kuppmakerne, sier Erdogan.
- President Erdogan fortsetter sin knallharde respons på kuppforsøket: Tyrkia nekter akademikere å reise utenlands
En tredjedel av militærledelsen siktet
Tyrkia har nå formelt siktet 99 generaler og admiraler for å ha vært involvert i det mislykkede kuppforsøket, melder BBC onsdag.
Det er nesten en tredjedel av Tyrkias militære toppledelse, som til sammen utgjør 356 offiserer.
Totalt er nesten 10.000 personer er pågrepet etter det mislykkede militærkuppet. Over 50 000 mennesker er arrestert eller sagt opp fra jobbene sine som følge av kuppforsøket, ifølge BBC.
Erdogan sa at prosessen med å fjerne tilhengere av kuppet fortsetter, og sammenliknet det med en kreftsvulst som må fjernes.
Anklager Gülen-tilhengere
Erdogan mener landet står overfor en terrortrussel etter kuppforsøket, og sa at alle «virus» innenfor de væpnede styrkene skal utslettes.
Presidenten anklager tilhengere av den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen, som er en skarp Erdogan-kritiker, for å stå bak kuppforsøket. Gülen avviser anklagene, men regjeringen omtaler nå bare Gülens bevegelse som «Fethullahs terroristorganisasjon».
– Unntakstilstand er nødvendig for å raskt å kunne fjerne alle elementer av terroristorganisasjonen som er involvert i kuppforsøket, sa Erdogan til pressen i presidentpalasset i Ankara onsdag kveld.
Erdogan har lenge kalt den 75-årige predikanten, som har bodd i selvpålagt eksil i Pennsylvania siden slutten av 1990-tallet, en terrorist. Tyrkia krever at han blir utlevert, men USA har slått fast at de trenger «bevis, ikke beskyldninger» for Gülens medvirkning til kuppforsøket dersom en utlevering skal kunne vurderes.
USA vil vurdere bevis mot Gülen etter anklager om at han står bak kuppforsøket i Tyrkia
- Svikt i etterretningstjenesten
I et intervju med TV-kanalen Al Jazeera tidligere onsdag kveld sa Erdogan at andre land kan ha vært involvert i det mislykkede militærkuppet.
Presidenten sa at tyrkiske myndigheter nå skal etterforske det videre, og at det skjedde en svikt i etteretningstjenesten.
– Det er vanskelig å alltid se svakhetene som nasjonen kan ha, sier han og legger til at også andre land har opplevd lignende tidligere.
Påstått kuppleder pågrepet i Tyrkia
Forsøkte å stoppe skip
Onsdag kveld meldte nyhetsbyrået AFP at tyrkiske jagerfly forsøkte å stanse skip på vei mot Hellas.
Den tyrkiske avisen Hurriyet melder at tyrkiske jagerfly av typen F-16 var på leting etter to forsvunnede kystvaktfartøy.
Flyene tok av fra militærbaser i Tyrkia og «iverksatte en operasjon mot to tyrkiske kystvaktbåter identifisert i et forsøk på å krysse inn i gresk territorialfarvann», melder det private nyhetsbyrået Doğan.
Det er uklart hvorvidt mistenkte kuppmakere var ombord i båtene. Flyene skal senere ha forlatt området uten å finne båtene.
Krever utlevering fra Hellas
I Hellas har åtte tyrkere allerde søkt om politisk asyl. Under kuppforsøket flyktet de over grensen i et militærhelikopter.
Tyrkiske myndigheter krever nå at Hellas utleverer dem. Torsdag må alle åtte møte i en gresk domstol, siktet for å ha tatt seg ulovlig inn i EU-landet, skriver NTB.
Også et titalls tyrkiske marinefartøyer skal ha forsvunnet i forbindelse med kuppforsøket.