Trump: Begge sider hadde skyld i volden i Charlottesville

– Jeg mener det er skyld på begge sider, sa USAs president Donald Trump om de voldelige opptøyene da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville.

President Donald Trump snakket tirsdag til journalister i Trump Tower i New York. Der ble helgens hendelser i Charlottesville raskt et tema.

President Donald Trump holdt tirsdag kveld en pressekonferanse som skulle handle om infrastruktur, men som raskt førte til spørsmål om helgens demonstrasjoner i Charlottesville i Virginia.

Pressekonferansen ble holdt i Trump Tower i New York. Da var det nøyaktig et døgn siden Trump endelig kommenterte og fordømte volden i Charlottesville.

Pressekonferansen tirsdag utartet til å bli en aggressiv ordveksling med media. Trump avviste at han hadde ventet for lenge med å kommentere demonstrasjonene og hevdet at han hadde ventet på mer fakta.

En 32 år gammel kvinne ble drept og om lag 20 ble såret da en mann med nazi-sympatier kjørte inn i en gruppe motdemonstranter i Charlottesville.

Kalte motdemonstrantene for «alt-left»

Mandag ettermiddag sa Trump blant annet dette:

– Rasisme er ondskap, og de som skaper vold i dets navn er kriminelle, inkludert KKK, nynazister og hvite nasjonalister og andre hatgrupper, sa presidenten, og kalte dem motbydelige.

Tirsdag var tonen annerledes. Trump sa at motdemonstrantene også var veldig voldelige, og kalte dem «alt-left», med referanse til alt-right-bevegelsen på ytre høyrefløy.

Forsvarte aksjonistene

Utgangspunktet for demonstrasjonene var å protestere mot en beslutning fra lokale myndigheter om å fjerne en statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee.

– Mange av disse var der for å protestere mot at statuen av Robert E. Lee skal fjernes. Denne uken er det Robert E. lee og neste uke er det Stonewall Jackson. Eller er George Washington neste? Du må spørre deg selv, hvor skal dette stoppe?, sa Trump til pressen tirsdag.

Han la til at Washington, som var USAs første president, i sin tid eide slaver.

New York Times skriver at Trump forsvarte aksjonistene, og han understreket at ikke alle var nynazister eller hvite nasjonalister.

Hvite nasjonalister samlet seg lørdag ved statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Charlottesville, Virginia.

Angrep næringslivsledere

Flere næringslivstopper har sagt fra seg plassene sine i Trumps American Manufacturing Council i protest mot Trumps trege reaksjon på demonstrasjonene.

Tirsdag hevdet Trump at de hadde trukket seg fordi de skammet seg over at selskapene deres har produksjon utenfor USA. Panelet skal jobbe med å skape flere jobber i USA.

Ifølge Trump har relasjonene mellom svarte og hvite i USA blitt bedre i hans periode, og vil bli enda bedre hvis det skapes flere jobber i USA.

Trump forvarte også sin sjefstrateg Steve Bannon tirsdag.

– Han er en god mann, ikke en rasist, sa Trump.

Bannon regnes som en viktig representant for Trump mest høyreorienterte velgere. Han er kjent for å ha drevet det høyrepopulistiske nettstedet Breitbart før han sluttet seg til Trumps valgkampteam.