Verden

Nektet å bli sendt tilbake – ble skutt i magen og drept

FN fordømmer drapet på en mann som ble returnert til Libya etter å ha prøvd å komme seg over Middelhavet.

Den drepte mannen var fra Sudan og hadde lagt ut på Middelhavet fra Libya. Der ble han plukket opp av libysk kystvakt og fraktet tilbake. Bildet viser den libyske kystvakten nærme seg en båt med migranter i juni.
  • Helle Aarnes
    Journalist
  • NTB

Bevæpnede vakter begynte å skyte i luften da migranter prøvde å rømme. Mannen ble skutt i magen og døde av skadene to timer etter.

Drapet på den sudanske mannen skjedde i Libyas hovedstad Tripoli, rett etter at libysk kystvakt hadde satt i land ham og 102 andre migranter.

Seksåringen Quadri fra Nigeria er blant dem som er plukket opp av Ocean Viking de siste dagene. Men langt flere er stanset av Libyas kystvakt og brakt tilbake til interneringsleirer.
Les også

Aftenpostens på Ocean Viking: Hana Hassan (20) er høygravid igjen. Det var hennes forsikring i leirene.

Personene ble plukket opp av kystvakten da de prøvde å krysse Middelhavet. Mange av dem motsatte seg å bli sendt tilbake til interneringssentrene i Libya.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) så mannen bli skutt i magen. IOM fordømmer drapet på det sterkeste.

Både FN og en rekke humanitære organisasjoner har dokumentert både vold, voldtekter og elendige sanitære forhold i interneringsleirene i Libya.

En av migrantene slapper av i et interneringssenter i Sabha i Libya i juli.

En ventet tragedie

– Dette er en ventet tragedie. Bruken av skarpe kuler mot ubevæpnede, sårbare sivile, enten det er menn, kvinner eller barn, er uakseptabelt under enhver omstendighet, skriver IOMs talsmann Leonard Doyle i en uttalelse fredag.

FN-organisasjonen krever at libyske myndigheter etterforsker saken og at de ansvarlige blir stilt for retten.

Libyske myndigheter har fått støtte fra EU i form av penger og opplæring for å stanse migranter og flyktninger på vei til Europa før de kommer i internasjonalt farvann. Avtalen er blitt kraftig kritisert, og private redningsskip i Middelhavet nekter å overlate mennesker de har reddet, til den libyske kystvakten, slik de ofte får beskjed om.

En lege fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjoner hjelper migranter som akkurat er satt i land i Libya.

Drapet på den sudanske mannen er ifølge IOM en kraftig påminnelse om hvilke grusomme forhold som gjelder for migranter som blir plukket opp av Libyas kystvakt etter å ha betalt menneskesmuglere for å bringe dem til Europa.

Drapet skjer to måneder etter at 53 migranter, blant dem seks barn, ble drept i et luftangrep på Tajoura interneringsleir.

  • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Migrasjon
  2. Migrantkrisen i Europa
  3. Tripoli
  4. Drap
  5. EU