Verden

Trump, våpen, rasisme og helse på topp under demokratenes debatt

Kritikk av president Donald Trump, gratis helsevesen og våpenkontroll var temaer under debatten blant de ti gjenværende demokratiske presidentkandidatene.

Pr. nå er antagelig Joe Binden (t.v.) og Elizabeth Warren de to største favorittene, med Bernie Sanders (ikke avbildet) noen skritt bak.
  • NTB

De opprinnelige 20 kandidatene var halvert til ti – de med størst målt oppslutning – da den tredje debatten blant de demokratiske presidentkandidatene ble holdt i Houston, Texas torsdag kveld.

Kandidaten som står igjen til slutt skal utfordre sittende president Donald Trump (republikansk) i november 2020.

Dette var den femte debatten i rekken. Mens tidligere visepresident Joe Biden på forhånd var utpekt som favoritt i debatten, hadde de ni øvrige mye de ville bevise i løpet av debatten. Biden ble utsatt for kraftige angrep fra sine konkurrenter.

Biden leder også på målingene, men Bernie Sanders og Elisabeth Warren er i hælene på ham.

Warren og Sanders er på venstresiden i det demokratiske partiet, og Sanders forfekter det han kaller demokratisk sosialisme. De utfordrer Biden på en rekke områder med sine argumenter om at det offentlige må langt mer på banen i USA.

Det gjelder helsevesen, skoler og ikke minst å gripe inn overfor våpenlobbyen, som bruker store ressurser på å forsvare folks rett til å eie våpen, som kandidatene mener hindrer en effektiv politikk for å redusere USAs nedslående statistikk over antall drepte av skytevåpen.

Hittil i år har over 10.000 mennesker blitt drept av skytevåpen i USA.

Les også

LES OGSÅ: Seks politibetjenter skutt med AK-47. – Disse våpnene må ut av folks hender, sier ordfører.

– Trump må ut

De øvrige kandidatene, blant dem senator Kamala Harris fra California og tidligere kongressmann Beto O'Rourke fra Texas, var alle enige om at det viktigste ved neste års presidentvalg er å få Donald Trump ut av Det hvite hus. Blant områdene han fikk sterkest kritikk for var også håndteringen av handelskrisen med Kina, klimaproblemene og håndteringen av krigen i Irak.

Amy Klobuchar slo fra seg i debatten, men få levner henne særlig sjanse.

– Houston, vi har et problem, sa senator Amy Klobuchar til de 3500 tilhørerne ved Texas Southern University:

– Vi har en president som heller lyver enn å lede, fortsatte hun og understreket viktigheten av å få et skifte i USA.

O'Rourke gikk hardest ut og betegnet Trump som rasist i klare ordelag, og omtalte ham som en hvit nasjonalist, da problemet med rasisme og raseforskjeller i USA var oppe.

– Han er en dødelig trussel mot fargede mennesker i dette landet, sa O'Rourke.

Trump skal se debatten i opptak

Mens de ti demokratene kritiserte Trump sønder og sammen på scenen, talte presidenten for egne partifeller i Baltimore. Talen hans ble, i likhet med debatten i Houston, også overført på direktesendt TV.

Under talen sa Trump at folk burde se demokratenes debatt, men la til «at de trolig heller ser dette».

Spøken framkalte allmenn munterhet blant partifellene i salen. Før han reiste til Baltimore uttalte Trump til pressekorpset i Det hvite hus at han gjerne skulle fulgt debatten blant demokratene, men at han måtte nøye seg med å se en reprise.

Les også

LES OGSÅ: Pengene flommer i California. Samtidig eksploderer antall hjemløse.

Gratis helsevesen – eller ikke

Et knippe temaer var på forhånd utpekt som sentrale og hvor kandidatene har lagt frem ulike løsninger.

Joe Biden står for en videreføring av Obamacare, og vil at amerikanere fremdeles skal få velge mellom privat eller offentlig helsevesen. De fleste av de andre står for ulike mellomløsninger, mens Warren og Sanders vil ha en full overgang til et offentlig helsevesen kalt «Medicare for all».

Bernie Sanders (f.v.), Joe Biden og Elizabeth Warren i debatten. Mange antar at kamp i praksis vil stå mellom dem, de tre er de eneste kandidatene med tosifret oppslutning i målinger.

– Vi vil stå opp mot de grådige farmasiselskapene og forsikringsselskapene og støtter ikke et system som sikrer dem 100 milliarder dollar i overskudd hvert år, sa Sanders.

Biden gjentok kritikken mot Sanders' plan med at den ikke er økonomisk gjennomførbar, noe hans egen mellomløsning vil være i løpet av en presidentperiode.

Les også

LES OGSÅ: Stødig og erfaren, eller eldgammel og utdatert? Demokratene er delt i synet på Biden 2020.

Vold og skyting

Temaet om vold, skytevåpen, og våpenkontroll vakte sterke følelser da masseskytingen som drepte 22 mennesker i El Paso 3. august, kom opp. Flere av de andre kandidatene uttrykte respekt for måten Beto O'Rourke hadde håndtert krisen på. Han avbrøt sin egen valgkampturné og reiste hjem. Til sterk jubel fra salen sa han at han vil tvinge våpenprodusentene til å ta tilbake enkelte våpentyper som er laget for å «drepe mennesker på en slagmark», hvis han blir valgt til president.

– Vi lærer barna våre hvordan de skal gjemme seg i skap dersom det kommer en person som skyter rundt på skoler, sa Kamala Harris, som ønsket å understreke hvor langt vekk fra normalen utviklingen har gått.

Hittil i år har er det registrert 295 masseskytinger i USA, ifølge Gunviolence Archive. I etterkant av skytingen i El Paso snakket president Trump med en mektige våpenlobbyisten National Rifle Association og sa at de fortjener folks respekt.

– Trump trykket ikke på avtrekkeren, men han har i alle fall tvitret ut ammunisjonen, sa Harris, som høstet solid bifall fra salen for den kommentaren.

Les mer om

  1. Presidentvalget i USA
  2. Joe Biden
  3. Bernie Sanders
  4. Elizabeth Warren
  5. Amerikansk politikk