Verden

- bin Laden begravet til sjøs

<iframe src="http://media.aftenposten.no/mm/timeline/osama_bin_laden/" frameborder="0" scrolling="no" height="470" width="800"></iframe>

  • Ida Halvorsen Kemp

Les også:

Les også

  1. Bin Ladens død sender Wall Street opp

  2. - Seier for Obama

  3. Stoltenberg: - Et gjennombrudd i terrorkampen

**Sent søndag kveld amerikansk tid kunngjorde president Barack Obama at

og at USA har liket.**

Bilder av det som hevdes å være liket av Al Qaida-lederen ble i natt vist på den pakistanske TV-kanalen Express TV, men det er høyst uklart om bildene er ekte. Flere nyhetsbyråer har trukket bildet tilbake fordi de ikke er i stand til å verifisere at det er ekte.

Frykt for terrormål

En amerikansk tjenestemann har uttalt til CNN at bin Laden er begravet til sjøs. Kroppen skal ha blitt håndtert i henhold til islamsk tradisjon.

Årsaken skal være frykten for at et kjent gravsted ville blitt et terrormål, ifølge ABC News' politiske blogg The Note.

— Vi forsikrer at kroppen blir håndtert i henhold til islams praksis og tradisjon. Det er noe vi tar på alvor, og derfor blir den behandlet på en ordentlig måte, sier en anonym kilde til avisen.

Praksisen inkluderer en spesiell vaskeseremoni, samt at begravelsen må skje innen 24 timer etter dødens inntreffen.

- Ble skutt i hodet

Bin Laden ble skutt i hodet, forteller etterretningskilder til CNN.

Amerikanske etterretningskilder har gitt et sammendrag av angrepet, og bekrefter at tre menn som oppholdt seg i området sammen med Bin Laden også ble drept, i tillegg til en kvinne som ble brukt som menneskelig skjold.

Angrepet skal være resultat av flere måneders arbeid med et spor som til slutt ledet til boligen i Abbottabad.

Ifølge Al Jazeera er DNA-tester allerede utført og det er verifisert ved sammenligning med DNA fra bin Ladens avdøde søster at det er Al Qaida-lederen som er drept.

Ringte Bush først

Obama kunngjorde nyheten i en direktesendt tale.

— Idag kan jeg rapportere om at USA har utført en operasjon som har drept Osama bin Laden, en terrorist som er ansvarlig for drapene på tusenvis av uskyldige, sa Obama i talen natt til mandag amerikanske tid, sa Obama i TV-talen.

Obama ringte sin forgjenger, George W. Bush, før han holdt sin tale. Bush kom med denne uttalelse da nyheten var kjent for verden:

— Denne svært viktige bragden markerer en seier for Amerika, for folk som søker fred rundt i hele verden, og for alle de som mistet sine kjære, 11. september 2001, sa den tidligere presidenten i uttalelsen.

Osama bin Laden har vært verdens mest ettersøkte mann i over ti år.

Pakistanske Express TV viste bilder av det de hevder er liket av Osama bin Laden. Nyhetsbyrået AP har senere trukket bildet av Al Qaida-lederen. FOTO: AFP PHOTO